Χριστιανός της Έσσης-Κάσσελ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Χριστιανός της Έσσης-Κάσσελ
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση14  Αυγούστου 1776[1]
κάστρο Γκόττορπ
Θάνατος14  Νοεμβρίου 1814[1]
Ανάκτορο Όντενσε
Τόπος ταφήςκαθεδρικός ναός του Σλέσβιχ
Χώρα πολιτογράφησηςΔανία
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταστρατιωτικός
Οικογένεια
ΓονείςΚάρολος πρίγκιπας της Έσσης-Κάσσελ και Λουίζα της Δανίας
ΑδέλφιαΦρειδερίκος της Έσσης
Μαρία Σοφία της Έσσης-Κάσσελ
Λουίζα Καρολίνα της Έσσης-Κάσσελ
ΟικογένειαΟίκος της Έσσης
Στρατιωτική σταδιοδρομία
Βαθμός/στρατόςστρατηγός
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΒραβεύσειςKnight of the Order of the Elephant (1803)[2]

Ο Χριστιανός (γερμ. Christian, 14 Αυγούστου 1776 - 14 Νοεμβρίου 1814) από τον Οίκο της Έσσης ήταν πρίγκιπας της Έσσης-Κάσσελ. Έζησε όλη τη ζωή του στη Δανία, όπου έγινε αντιστράτηγος.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στο κάστρο Γκόττορπ του Σλέσβιχ και ήταν ο δευτερότοκος επιζών γιος τού Καρόλου της Έσσης-Κάσσελ, στρατάρχη της Δανίας, και της Λουίζας των Όλντενμπουργκ. Μεγαλύτερος αδελφός του ήταν ο Φρειδερίκος, επίσης στρατάρχης της Δανίας.

Ακολούθησε στρατιωτική σταδιοδρομία και ορίστηκε συνταγματάρχης (1783), υποστράτηγος (1789) και διοικητής του Βασιλικού Συντάγματος. Το 1803 του απονεμήθηκε η διάκριση του Τάγματος του Ελέφαντος. Το μεθεπόμενο έτος, ως διοικητής ταξιαρχίας Ιππικού, ακολούθησε τον εξάδελφό του, Φρειδερίκο ΣΤ΄ της Δανίας, στην Κοπενχάγη.

Το 1808 ισπανικά βοηθητικά στρατεύματα στασίασαν στο Ρόσκιλντε και ο Χριστιανός βοήθησε στην καταστολή τους. Το επόμενο έτος ορίστηκε αντιστράτηγος και διοικητής της νήσου Φούνεν. Το 1812 έγινε στρατηγός του Ιππικού. Το 1812 αρραβωνιάστηκε την Καρολίνα, κόρη της αδελφής του Μαρίας Σοφίας, αλλά ασθένησε και κατέρρευσε το επόμενο έτος. Ήταν ψυχικά άρρωστος και υπέφερε από συχνές κρίσεις.

Απεβίωσε το 1814 σε ηλικία 38 ετών στο ανάκτορο Όντενσε της Δανίας. Τάφηκε στον εκεί Ναό του Αγίου Ιωάννου αρχικά, αλλά το 1862 το λείψανό του μεταφέρθηκε στον Καθεδρικό του Σλέσβιχ.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αρραβωνιάστηκε την ανιψιά του, Καρολίνα των Όλντενμπουργκ, κόρη του Φρειδερίκου ΣΤ΄ της Δανίας, αλλά ο γάμος δεν έγινε, διότι ο Χριστιανός ασθένησε και απεβίωσε.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Biography in Dansk Biografisk Leksikon 1. ed.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]