Χριστιανική Ένωση (Ολλανδία)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Χριστιανική Ένωση
ChristenUnie
ΠρόεδροςΜίριαμ Μπίκερ
Ίδρυση15 Μαρτίου 2001
ΈδραPartijbureau ChristenUnie, Johan van Oldebarneveltlaan 46, Αμερσφόρτ
ΙδεολογίαΧριστιανοδημοκρατία
Πολιτικό φάσμαΚέντρο
ΘρησκείαΕυαγγελικαλισμός
Ευρωπαϊκή προσχώρησηΕυρωπαϊκό Χριστιανικό Πολιτικό Κίνημα
Ομάδα Ευρωπαϊκού ΚοινοβουλίουΕυρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα
Βουλή των Αντιπροσώπων
3 / 150
Γερουσία
3 / 75
Επίτροποι του Βασιλέως
1 / 12
Επαρχιακά Συμβούλια
21 / 572
Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
1 / 29
Ιστότοπος
http://www.christenunie.nl/
Πολιτικό σύστημα Ολλανδίας
Πολιτικά κόμματα
Εκλογές

Η Χριστιανική Ένωση (ολλ. Christenunie, CU) είναι ολλανδικό χριστιανοδημοκρατικό κόμμα. Χαρακτηρίζεται ως κεντρώο, καθώς συνδυάζει τον κοινωνικό συντηρητισμό και τον ήπιο ευρωσκεπτικισμό με κεντροαριστερές αντιλήψεις σε οικονομικά, μεταναστευτικά και περιβαλλοντικά ζητήματα. Το κόμμα αυτοπροσδιορίζεται ως κοινωνικό χριστιανικό.

Ιδρύθηκε το 2000 ως συγχώνευση της Μεταρρυθμιστικής Πολιτικής Συμμαχίας και της Μεταρρυθμιστικής Πολιτικής Ομοσπονδίας. Μετά τις εκλογές του 2006, ήταν το μικρότερο κόμμα της κυβέρνησης Μπαλκενέντε. Σε κάποιες εκλογές συνεργάστηκε με το πιο συντηρητικό Μεταρρυθμισμένο Πολιτικό Κόμμα το οποίο δεν επιθυμεί τη συμμετοχή του σε κάποια κυβέρνηση.

Καθώς είναι προτεσταντικό κόμμα, η Χριστιανική Ένωση βασίζει της αρχές της στη Βίβλο, ενώ υιοθετεί τις αρχές της αλληλεγγύης και της επιστασίας για την υποστήριξη των δημοσίων δαπανών και του περιβαλλοντισμού. Υποστηρίζει τη διατήρηση των χριστιανικών αρχών αλλά παράλληλα υποστηρίζει την ανεξιθρησκία. Το κόμμα είναι μετριοπαθώς συντηρητικό και συμμετέχει στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο μέσω της ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Χριστιανικού Πολιτικού Κινήματος.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]