Χουσεΐν Αβνί Πασάς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Χουσεΐν Αβνί Πασάς
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1819
Gelendost
Θάνατος15  Ιουνίου 1876
Κωνσταντινούπολη
Χώρα πολιτογράφησηςΟθωμανική Αυτοκρατορία
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςοθωμανικά Τουρκικά
ΣπουδέςΟθωμανική Στρατιωτική Ακαδημία
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπολιτικός
στρατιωτικός[1]
Στρατιωτική σταδιοδρομία
Βαθμός/στρατόςστρατάρχης
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμαμεγάλος βεζίρης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας (1874–1875)
Γενικός Διοικητής Κρήτης
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Χουσεΐν Αβνί Πασάς (Hüseyin Avni Paşa, 1819 - 15 Ιουνίου 1876) ήταν Οθωμανός στρατιωτικός και πολιτικός και Μέγας Βεζίρης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, επί βασιλείας του σουλτάνου Αμπντέλ Αζίζ.

Γεννήθηκε στην Ισπάρτα και ο πατέρας του τον έστειλε για ανώτερη εκπαίδευση στη Κωνσταντινούπολη. Αρχικά ακολούθησε θρησκευτική εκπαίδευση σε μετρεσέ αλλά το 1837 ακολούθησε το στρατιωτικό επάγγελμα στο οποίο και εξελίχθηκε πολύ σύντομα.
Σε ηλικία μόλις 21 ετών είχε γίνει λοχαγός, (μουλαζίμ), και το 1853 ήταν ήδη συνταγματάρχης, (γιάρμπεης), και στρατιωτικός καθηγητής. Η ταχεία αυτή εξέλιξη τον έφερε στο Σαράι του Σουλτάνου με καθήκοντα σημερινού προσωπάρχη. Τελικά το 1863 ανέλαβε στρατηγός και γενικός αρχηγός της 1ης Στρατιάς του οθωμανικού στρατού σε ειδική τελετή.

Το 1867 όταν οι Έλληνες της τουρκοκρατούμενης Κρήτης, που αποτελούσε τότε ιδιαίτερη τουρκική διοικητική περιφέρεια, ξεκίνησαν την επανάσταση, στις 7 Μαρτίου του 1867, έλαβε αμέσως εντολή από τον Σουλτάνο να σπεύσει και να καταστείλει την επανάσταση, (ανταρσία – κατά τους Οθωμανούς), αναλαμβάνοντας ταυτόχρονα και κυβερνήτης. Έτσι φθάνοντας ο Χουσεΐν στη Κρήτη ως στρατιωτικός αρχηγός από τις 29 Νοεμβρίου του 1867 ανέλαβε διοικητής της νήσου, αντικαθιστώντας τον Ρεσίτ Πασά που είχε επί τούτου μεταβεί και αναλάβει κυβερνήτης της Κρήτης. Η Σητεία ανοικοδομήθηκε το 1870 επί της διοίκησής του, και ονομάστηκε Αβνιέ προς τιμήν του. Επιτυγχάνοντας τελικά την ειρήνευση στη Κρήτη επέστρεψε στη Κωνσταντινούπολη όπου και ανέλαβε από τον Φεβρουάριο του 1874 και για 14 μήνες Μέγας βεζίρης και στη συνέχεια υπουργός των Στρατιωτικών.

Ο δολοφόνος του Χουσεΐν Αβνί Πασά , Πρίγκιπας Τσερκές Χασάν

Την εποχή εκείνη μεγάλη δυσαρέσκεια είχε δημιουργηθεί κατά του φιλοπρόοδου Σουλτάνου μεταξύ των οποίων ήταν αφενός οι ανακατατάξεις του στρατού σε ευρωπαϊκή μορφή αλλά κυρίως το περιβόητο διάταγμα Χαττ-ι Χουμαγιούν. Τότε ο Μιδάτ Πασάς έχοντας ως κύριο συνεργό του τον Χουσεΐν Αβνί Πασά και άλλους, στις 30 Μαΐου του 1876 επεχείρησε στρατιωτικό πραξικόπημα κατά το οποίο καταλήφθηκε το Ανάκτορο του Ντολμαχτσέ όπου και ακολούθησε η δολοφονία του Σουλτάνου.
Όμως δεκαπέντε μόλις ημέρες μετά, και ενώ ο πραξικοπηματίας Χουσεΐν Αβνί , ως υπουργός των στρατιωτικών προσερχόταν το βράδυ στις 15 Ιουνίου, (15 Χαζιράν), σε συνεδρίαση της επαναστατικής κυβέρνησης στην οικία του Μιδάτ Πασά πυροβολήθηκε θανάσιμα από τον γαμπρό, (καγίνμπιραντ), του καθαιρεθέντος Σουλτάνου, τον Πρίγκιπα Χασάν τον Κιρκάσιο που καταγόταν από το Σιλιβρί, αφού προηγουμένως είχε καταφέρει να εισέλθει στην οικία αιφνιδιάζοντας όλους, πριν οι σκοποί τον αναγνωρίσουν.

Σημειώνεται ότι στη δολοφονία εκείνη ο Χασάν σκότωσε επίσης άλλα τέσσερα άτομα μεταξύ των οποίων και τον τότε υπουργό των εξωτερικών Ρασίντ Πασά. Ο δε Μιδάτ Πασάς μόλις που πρόλαβε να γλιτώσει του φονικού εκείνου.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • "Νεώτερον Εγκυκλοπαιδικόν Λεξικόν Ηλίου" τομ.18ος, σελ.714

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Hussein Avni Pasha στο Wikimedia Commons


  1. Ανακτήθηκε στις 20  Ιουνίου 2019.