Χερσόνησος του Σορρέντο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Χάρτης της Χερσονήσου του Σορρέντο με τα όρια των δύο επαρχιών

Η Χερσόνησος του Σορρέντο ή Σορρεντινή Χερσόνησος (Penisola sorrentina) είναι χερσόνησος της νότιας Ιταλίας, στην Καμπανία, με έκταση περί τα 190 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Γεωγραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η χερσόνησος χωρίζει τον Κόλπο της Νάπολης στα βορειοδυτικά από τον Κόλπο του Σαλέρνο στα νοτιοανατολικά, στην Τυρρηνική θάλασσα. Η χερσόνησος πήρε το όνομά της από τον γνωστότερο οικισμό της, το Σορρέντο, που έχει λιμάνι προς τον Κόλπο της Νάπολης. Η άλλη ακτή αποτελεί τη δυτική αρχή της Ακτής του Αμάλφι, γνωστής ως «Αμαλφιτάνα». Το μήκος της Χερσονήσου του Σορρέντο φθάνει τα 22 χιλιόμετρα, ενώ το πλάτος της, σταθερό στην περιοχή του Σορρέντο, είναι 3,5 ως 4 χιλιόμετρα. Η «ραχοκοκκαλιά» της χερσονήσου είναι τα όρη Λαττάρι. Το διάσημο τουριστικό νησί Κάπρι βρίσκεται 2,8 ναυτικά μίλια (5 χιλιόμετρα) έξω από το άκρο της χερσονήσου. Αλλά και όλη η χερσόνησος γενικότερα αποτελεί σημαντικό τουριστικό προορισμό.[1]

Το μεγαλύτερο μέρος της Χερσονήσου του Σορρέντο (120 τετρ. χιλιόμετρα) ανήκει διοικητικά στην Επαρχία της Νάπολης, με 9 δήμους, ενώ στην Επαρχία του Σαλέρνο υπάγονται 70 τετρ. χιλιόμετρα με 12 δήμους.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «day trips from sorrento».  17 Ιανουαρίου 2017