Χαμαμιζάντ Ισμαήλ Ντεντέ Εφέντη

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Χαμαμιζάντ Ισμαήλ Ντεντέ Εφέντη
Γέννηση9  Ιανουαρίου 1778[1][2]
Κωνσταντινούπολη
Θάνατος29  Νοεμβρίου 1846[1][2]
Μέκκα
Αιτία θανάτουχολέρα
Συνθήκες θανάτουφυσικά αίτια
Τόπος ταφήςΜέκκα
Χώρα πολιτογράφησηςΟθωμανική Αυτοκρατορία
Ιδιότητασυνθέτης[3], khananda και ney player
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Χαμαμιζάντ Ισμαήλ Ντεντέ Εφέντη (1778–1846) ήταν συνθέτης της Οθωμανικής κλασικής μουσικής.

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στις 9 Ιανουαρίου 1778 στην Κωνσταντινούπολη. Ξεκίνησε τις μουσικές σπουδές του με τον Μεχμέτ Εμίν Εφέντη, σε ηλικία οκτώ ετών. Παρακολούθησε τελετουργικά στο Yenikapı Mevlevihanesi, ένα μέρος που συγκεντρώνονταν οι Μεβλεβήδες δερβίσηδες. Σπούδασε με τον Αλί Νουτκί Ντεντέ και έμαθε να παίζει αραβικό πλαγίαυλο (νέι) στο Yenikapı Mevlevihanesi. Πήρε τον τίτλο του "Ντεντέ" το 1799. Η μουσική του Ντεντέ Εφέντη εκτιμήθηκε πολύ από τον Σουλτάνο Σελίμ Γ΄ και έτσι στη συνέχεια εκτελούσε τα έργα του στο παλάτι. Είχε συνθέσει εκατοντάδες τραγούδια και τελετουργίες των Μεβλεβήδων. Το 1846 πήγε προσκυνητής στη Μέκκα, αλλά κατά το ταξίδι του προσβλήθηκε από χολέρα και πέθανε. Ο τάφος του βρίσκεται τώρα στη Μέκκα.

Μουσικό έργο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ντεντέ Εφέντη έδωσε μαθήματα τουρκικής μουσικής στον Τερετζούν Χαμπαρτζούμ (Baba Hamparsum Limonciyan), ο οποίος ανέπτυξε τη σημειογραφία Χαμπαρτζούμ, που έγινε η κύρια σημειογραφία της τουρκικής μουσικής.

Υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους Τούρκους συνθέτες, έχει δημιουργήσει αριστουργήματα σε όλες τις μορφές και τα μακάμια της τουρκικής μουσικής. Έχει επίσης αναπτύξει τα σύνθετα μουσικά μακάμια "sultanî yegâh", "nev-eser", "saba-buselik", "hicaz-buselik" και "araban kürdî". Σπουδαιότερα έργα του είναι τα επτά κομμάτια των Μεβλεβήδων για Samah. Περισσότερες από διακόσιες συνθέσεις του είναι διαθέσιμες σήμερα.

Το μουσείο του[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το σπίτι του και η μουσική αίθουσά του στην Κωνσταντινούπολη έχουν διατηρηθεί και είναι πλέον μουσείο.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]