Χάακον Β΄ της Νορβηγίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Χάακον Β΄ της Νορβηγίας
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1147
Νορβηγία
Θάνατος7  Ιουλίου 1162
Romsdalen
Χώρα πολιτογράφησηςΝορβηγία
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταμονάρχης
Οικογένεια
ΓονείςΣίγκουρντ Β΄ της Νορβηγίας και Thora
ΑδέλφιαΣεσίλια Σίγκουρντσντοτερ
Σίγκουρντ Μάρκουσφοστρε
Σβερ της Νορβηγίας
ΟικογένειαΟίκος του Γκίλλε
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΜονάρχης της Νορβηγίας (1157–1162)
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Χάακον Β΄ της Νορβηγίας ή Χάακον Σίγκουρντσον ή Χάακον Χέρντεμπρει (Haakon Herdebre, 1147 - 7 Ιουλίου 1162) βασιλιάς της Νορβηγίας (1157 - 1162) κατά την περίοδο του εμφυλίου πολέμου ήταν νόθος γιος του Σίγκουρντ Β΄ της Νορβηγίας, το παρωνύμιο Ευρύστερνος (Χέρντεμπρεϊ) σχετίζεται με τους φαρδείς ώμους του.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

[1] Ορίστηκε διάδοχος από τον θείο του Άισταϊν Β΄ της Νορβηγίας ο οποίος συγκυβερνούσε στη Νορβηγία μαζί με τα αδέλφια του Ίνγκε Α΄ της Νορβηγίας και Σίγκουρντ Μουν, ο Ίνγκε έμεινε μοναδικός βασιλιάς της Νορβηγίας ύστερα από τη δολοφονία των δυο αδελφών του. Οι πρώην οπαδοί του Σίγκουρντ Μουν και του Άισταϊν Β΄ ενώθηκαν με τον Χάακον εναντίον του Ίνγκε Α΄ στο Χέντμαρκ υπό την ηγεσία του Χάακον. Ο Ίνγκε Α΄ ηττήθηκε και σκοτώθηκε σε μάχη εναντίον του Χάακον Β΄ κοντά στο Όσλο, στη συνέχεια πολλοί από τους άνδρες του με επικεφαλής τον Γκοντρενί Β΄ Όλαφσον πήγαν με το μέρος του Χάακον. Ο Χάακον Β΄ ηττήθηκε και σκοτώθηκε στη μάχη του Σεκκέν στις 7 Ιουλίου 1162, μετά την πτώση του Χάακον οι υποστηρικτές του ενώθηκαν με αρχηγό τον ευγενή Έρλινγκ Σκάκκε και τον γιο του Μάγκνους Έρλινγκτον, τον Χάακον Β΄ διαδέχθηκε στον θρόνο της Νορβηγίας ο Μάγκνους Ε΄ της Νορβηγίας. [2]

Ο εμφύλιος πόλεμος στη Νορβηγία κράτησε πάνω από 110 χρόνια, ξεκίνησε με τη θάνατο του Σίγκουρντ του Σταυροφόρου (1130) και ολοκληρώθηκε με τον θάνατο του Σκάλ Μπάρντσον (1240). Στη διάρκεια του πολέμου αυτού έγιναν πολλές συγκρούσεις σε διαφορετική κλίμακα, το υπόβαθρο των συγκρούσεων αυτών ήταν πάντοτε οι Σουηδικοί νόμοι διαδοχής, οι κοινωνικοί κανόνες και η εχθρότητα ανάμεσα στον βασιλιά και την εκκλησία. Η τελική κατάληξη ήταν να δημιουργηθούν στην τελική φάση του εμφυλίου δυο αντιμαχόμενες κοινωνικές ομάδες οι Μπάγκλερ και οι Μπίκεμπεινερ στις οποίες κάποιος πρίγκιπας διεκδικούσε τον θρόνο από τον νόμιμο βασιλιά.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. https://www.snl.no/.nbl_biografi/H%C3%A5kon_2_Sigurdsson_Herdebrei/utdypning
  2. «Αρχειοθετημένο αντίγραφο». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 16 Δεκεμβρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 1 Οκτωβρίου 2017. 

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Krag, Claus Norges historie fram til 1319 (Oslo, 2000)

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Χάακον Β΄ της Νορβηγίας
Γέννηση: 1147 Θάνατος: 7 Ιουλίου 1162
Βασιλικοί τίτλοι
Προκάτοχος
Ίνγκε Α΄ και Άιστεϊν Β΄
Βασιλιάς της Νορβηγίας

1157 - 1162
Μαζί με τον Ίνγκε Α΄ (1157-1161)
και με τον Μάγκνους Ε΄ (1161-1162)
Διάδοχος
Μάγκνους Ε΄
CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Haakon II of Norway της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).