Φραντς Ίτενμπαχ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Φραντς Ίτενμπαχ
Γέννηση18  Απριλίου 1813[1][2][3]
Καίνιγκσβίντερ
Θάνατος1  Δεκεμβρίου 1879[1][2][3]
Ντύσσελντορφ
Χώρα πολιτογράφησηςΒασίλειο της Πρωσίας
ΣπουδέςΑκαδημία Καλών Τεχνών του Ντύσσελντορφ
Ιδιότηταζωγράφος[4]
Είδος τέχνηςπροσωπογραφία
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Φραντς Ίτενμπαχ (Franz Ittenbach, 18 Απριλίου 18131 Δεκεμβρίου 1879) ήταν Γερμανός ζωγράφος θρησκευτικών θεμάτων.

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ίτενμπαχ γεννήθηκε στην πόλη Καίνιγκσβίντερ, κοντά στη Βόννη, και άρχισε την καλλιτεχνική του εκπαίδευση ως μαθητής του Κάουφμαν. Στη συνέχεια μαθήτευσε στον Φραντς Κατς (Franz Katz) στην Κολωνία. Το 1832, σε ηλικία 19 ετών έγινε φοιτητής στην Ακαδημία Τεχνών του Ντίσελντορφ, όπου διδάχθηκε και σε ιδιωτικά μαθήματα από τον πρόεδρό της, τον Φρήντριχ Βίλχελμ Σάντοβ. Ο `Ιτενμπαχ συνδέεται έτσι με τη «σχολή του Ντίσελντορφ» στη ζωγραφική. Υπήρξε επίσης μέλος του Κινήματος των Ναζαρηνών και συνδέθηκε κυρίως με τρεις φίλους και συμφοιτητές του: τους Καρλ και Αντρέας Μύλερ, και τον Ερνστ Ντέγκερ. Η τετράδα αυτή ταξίδεψε στη Γερμανία, μελετώντας και ζωγραφίζοντας μαζί. Από το 1839 μέχρι το 1842 ο Ίτενμπαχ έζησε στην Ιταλία. Επιστρέφοντας, παρέμεινε για κάποιο διάστημα στο Μόναχο. Το 1849 επέστρεψε οριστικά στο Ντίσελντορφ, όπου και πέθανε σε ηλικία 66 ετών. Από το 1859 μέχρι τον θάνατό του ήταν μέλος του καλλιτεχνικού συλλόγου «Malkasten».

Το έργο του[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ίτενμπαχ ήταν πολύ θρήσκος Ρωμαιοκαθολικός και αρνιόταν με επιμονή αναθέσεις έργων με θέματα μυθολογικά ή ειδωλολατρικά. Αφιέρωσε τη σταδιοδρομία του αποκλειστικά στη διακόσμηση ναών. Για τα μείζονα έργα του προετοιμαζόταν πνευματικά με εξομολόγηση και συμμετοχή στη Θεία Ευχαριστία.

Παναγία και Θείο Βρέφος (1855)

Λέγεται ότι τα καλύτερα έργα του βρίσκονται στη Βόννη, στον ναό του Αγίου Ρεμιγίου, και στον ναό του ίδιου αγίου στο Βρότσλαβ. Υπάρχει επίσης μία αξιόλογη Αγία Οικογένεια με χρονολογία 1861 που φιλοτεχνήθηκε για λογαριασμό του πρίγκιπα Ιωάννη Β΄ του Λίχτενσταϊν, για το ιδιωτικό του παρεκκλήσιο κοντά στη Βιέννη. Τα περισσότερα από τα άλλα του έργα βρίσκονται σε διάφορους ρωμαιοκαθολικούς ναούς στη Γερμανία, ωστόσο ένα που παριστάνει την Παναγία ως «Βασίλισσα των Ουρανών» (άγνωστης χρονολογίας), πωλήθηκε το 2013 από έναν αγγλικανικό ναό του Cheltenham της Αγγλίας[5]. Το μόνη σημαντική νωπογραφία του, έργο του 1844, βρίσκεται σε ένα ναό στη μικρή πόλη Remagen.

Ο Ίτενμπαχ υπήρξε δημοφιλής στους αυλικούς κύκλους και μέλος των περισσότερων ευρωπαϊκών ακαδημιών τέχνης. Τιμήθηκε με αρκετά παράσημα και μετάλλια. Ζωγράφισε και λίγες προσωπογραφίες, αλλά δεν είναι σημαντικές.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Το αντίστοιχο λήμμα στη Νέα Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια (Χάρη Πάτση), τόμος 14, σελ. 427