Φλαμπουράρι Ιωαννίνων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Φλαμπουράρι
Φλαμπουράρι is located in Greece
Φλαμπουράρι
Φλαμπουράρι
Διοίκηση
ΧώραΕλλάδα
Περιφερειακή ΕνότηταΙωαννίνων
ΔήμοςΖαγορίου
Δημοτική ΕνότηταΑνατολικού Ζαγορίου
Γεωγραφία και Στατιστική
ΝομόςΙωαννίνων
Υψόμετρο1.000
Πληθυσμός63 (2021)
Πληροφορίες
Ταχ. κώδικας440 14

Το Φλαμπουράρι είναι χωριό του Ζαγορίου, βρίσκεται σε υψόμετρο 1.000 μέτρων, κτισμένο στην πλαγιά του όρους Τσούκα Ρόσσα. Ανήκει διοικητικά στο δήμο Ζαγορίου. Οι κάτοικοί του σήμερα είναι κυρίως ξυλοκόποι λόγω της πλούσιας βλάστησης.

Ιστορικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατά τον 18ο αιώνα στο χωριό κατοικούσαν 900 οικογένειες. Κατά την γερμανική κατοχή (1941-1944) πυρπολήθηκε μεγάλο μέρος του οικισμού, ως αποτέλεσμα σήμερα η παραδοσιακή ζαγορίσια αρχιτεκτονική έχει διατηρηθεί μόνο σε τμήμα του χωριού. Παρόλα αυτά διασώθηκαν οι ιστορικές εκκλησίες, όπως του Αγίου Νικολάου, κτισμένη το 1774. Το πέτρινο γεφύρι της, χτισμένο το 1748, ενώνει τις δύο γειτονιές του χωριού.[1]

Κατά τους παλαιούς αιώνες αναφέρεται στα βλαχόφωνα χωριά του ανατολικού Ζαγορίου αν και τώρα πια δεν υπάρχουν πολλοί στο χωριό.

Προσκοπικό κατασκηνωτικό κέντρο Φλαμπουραρίου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Περιγραφή Κέντρου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σε μια έκταση 49 στρεμμάτων επάνω από το χωριό Φλαμπουράρι στο Δήμο Ζαγορίου Ιωαννίνων, σε απόσταση μίας ώρας από τα Γιάννινα, εκτείνεται το Προσκοπικό Κατασκηνωτικό Κέντρο Φλαμπουραρίου, γνωστό ως "Αρκουδόρεμα". Στα 1190 μέτρα υψόμετρο, σε μια αχανή έκταση πλούσιας Πεύκης και Οξυάς το "Αρκουδόρεμα" φιλοξενεί προσκοπικές κατασκηνώσεις, εκδρομές, σχολές βαθμοφόρων, Πανελλήνιες δράσεις και διάφορες εξορμήσεις των Προσκόπων Ιωαννίνων από την δεκαετία του 1960. Το "Αρκουδόρεμα", με την εθελοντική και ακούραστη προσφορά των Γιαννιωτών Προσκόπων και φίλων του Κατασκηνωτικού, συνεχώς εξελίσσεται, με εργασίες στις εγκαταστάσεις του αλλά και στο φυσικό κάλος, ώστε να καλύπτουν τις ανάγκες ενός κατασκηνωτή. Ταυτόχρονα, η μικρή τους έκταση (σε σχέση με τη συνολική), κάνει το Κέντρο ικανό να προσφέρει ένα αυθεντικό κλίμα ζωής στη φύση! Έναν χώρο που μπορεί να χαρακτηριστεί ως "Το δάσος των Προσκόπων" !!!

Γεωγραφία και Έθιμα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το χωριό βρίσκεται ανατολικά του Αράχθου ποταμού και δίπλα του περνάει ρέμα που ξεκινά από την Τσούκα Τόσα και καταλήγει στον ποταμό Βάρδα. Απέχει 60 χλμ. ΒΑ των Ιωαννίνων και 36 χλμ. ΒΔ του Μετσόβου καθώς και 20 χλμ. από την Βοβούσα. Βρίσκεται σε υψόμετρο 1000 μέτρα και περιφέρεται από καταπράσινα δάση Οξυάς και μαύρης Πεύκης. Από την πλατεία του χωριού μπορείς να δεις τον Καστανώνα και το Ελατοχωρι.

Στην ευρύτερη περιοχή δεσπόζουν τα πυκνά δάση. Τα τελευταία χρόνια σημειώνεται αξιόλογη τουριστική ανάπτυξη, καθώς το Φλαμπουράρι βρίσκεται, αφ' ενός μεν στο δρόμο που οδηγεί στην γειτονική Βοβούσα και από εκεί καταλήγει στα Γρεβενά, αφ' ετέρου δε, σε κεντρική θέση όσον αφορά τα τρία κύρια τουριστικά μέρη του νομού Ιωαννίνων, συγκεκριμένα των Ιωαννίνων, Μετσόβου και δυτικού Ζαγορίου. Αρκετά δημοφιλή είναι και τα ορειβατικά μονοπάτια που διαπερνούν το χωριό, που προσφέρουν μαγευτικές εικόνες στον περιηγητή.

Το πανηγύρι του χωριού πραγματοποιείται στις 19 (απόγευμα) και στις 20 (όλη την ημέρα) Ιουλίου. Το πρωί της 20ης Ιουλίου οι κάτοικοι πάνε στον Προφήτη Ηλία ( παρεκκλήσι σε ανατολικό λόφο του χωριού) με τα πόδια και επιστρέφουν με την συνοδεία κλαρίνου.

Τσούκα Ρόσσα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Υψόμετρο κορυφής: 1987

Μεταξύ της λίμνης των Πηγών Αώου και του χωριού Φλαμπουράρι στο Ανατολικό Ζαγόρι υψώνεται το όρος Τσούκα Ρόσσα. Στη γλώσσα των Βλάχων Τσούκα σημαίνει κορυφή, ρόσσα σημαίνει κόκκινη. Λημέρι βοσκών και υλοτόμων, Από την Τσούκα Ρόσσα μπορείς να δεις την τεχνητή Λίμνη του Αωού, τη Φλέγγα, τη Βάλια Κάλντα, το Περιστέρι το Μιτσικέλι.

Απογραφές πληθυσμού[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

1870 1913 1928 1940 1951 1961 1971 1981 1991 2001 2011 2021
680[1] 600[1] 246[1] 362[1] 127[1] 176[1] 160[1] 166[1] 138[1] 88[1] 70 63

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]