Φερδινάνδος της Δανίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Φερδινάνδος της Δανίας
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση22  Νοεμβρίου 1792[1][2][3]
Παλάτι του Κρίστιανμποργκ
Θάνατος29  Ιουνίου 1863[1][2][3]
Κοπεγχάγη
Τόπος ταφήςΚαθεδρικός Ναός του Ρόσκιλε
Χώρα πολιτογράφησηςΔανία
ΘρησκείαΛουθηρανισμός
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητααριστοκράτης
Οικογένεια
ΣύζυγοςΚαρολίνα της Δανίας (1829–άγνωστη τιμή)[4]
ΓονείςΦρειδερίκος διάδοχος της Δανίας και Νορβηγίας[5] και Σοφία Φρειδερίκη του Μεκλεμβούργου-Σβερίν[5]
ΑδέλφιαΧριστιανός Η΄ της Δανίας
Καρλότα της Δανίας
Ιουλιανή Σοφία της Δανίας
ΟικογένειαΟίκος του Όλντενμπουργκ
Στρατιωτική σταδιοδρομία
Βαθμός/στρατόςστρατηγός
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΒραβεύσειςΒασιλικό Τάγμα των Σεραφείμ
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Φερδινάνδος (δανικά: Ferdinand, 22 Νοεμβρίου 1792 - 29 Ιουνίου 1863) από τον Οίκο του Ολδεμβούργου ήταν διάδοχος της Δανίας.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Φρειδερίκος Φερδινάνδος ήταν ο δευτερότοκος γιος του Φρειδερίκου, Διαδόχου της Δανίας, και της Σοφίας-Φρειδερίκης, κόρης του Λουδοβίκου δούκα του Μεκλεμβούργου-Σβερίν.

Γεννήθηκε στο ανάκτορο Κρίστιανσμπορκ της Κοπεγχάγης. Ο θείος του Χριστιανός Ζ΄ της Δανίας ήταν διανοητικά ασταθής και ο πατέρας του Φερδινάνδου ανέλαβε αντιβασιλέας, μετά την πτώση του Γιόχαν-Φρήντριχ Στρούνζε το 1772. Το 1784 ο γιος του Χριστιανού Ζ΄, ο Φρειδερίκος ΣΤ΄ της Δανίας έκανε πραξικόπημα και ανέλαβε την εξουσία. Ο πατέρας του Φερδινάνδου δεν είχε πια επιρροή στην Αυλή. Ο Φρειδερίκος ΣΤ΄ ήταν άτεκνος και έτσι ο πατέρας του Φερδινάνδου παρέμενε διάδοχος. Το 1794 το ανάκτορο Κρίστιανσμπορκ καταστράφηκε από πυρκαγιά και η οικογένειά του μετακόμισαν στο ανάκτορο Αμάλιενμποργκ, όπου μεγάλωσε, ενώ τα καλοκαίρια πήγαινε στο ανάκτορο Σόργκενφρι.

Ο πατέρας του Φρειδερίκος απεβίωσε το 1805 και ο Φρειδερίκος ΣΤ΄ απεβίωσε το 1839 άτεκνος. Τον διαδέχθηκε ο Χριστιανός Η΄ της Δανίας, μεγαλύτερος αδελφός του Φερδινάνδου και αυτόν το 1848 ο γιος του Χριστιανού Η΄, ο Φρειδερίκος Ζ΄ της Δανίας, που ήταν άτεκνος. Τότε ο Φερδινάνδος έγινε διάδοχος, αλλά απεβίωσε στις 29 Ιουνίου 1863. Ο Φρειδερίκος Ζ΄ απεβίωσε 15 Νοεμβρίου 1863. Ήταν οι τελευταίοι άρρενες απόγονοι του κύριου κλάδου του Οίκου τους.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νυμφεύτηκε το 1829 την Καρολίνα των Όλντενμπουργκ, κόρη του εξαδέλφου του Φρειδερίκου ΣΤ΄ της Δανίας. Δεν απέκτησαν παιδιά και η Καρολίνα, λόγω του Σαλικού νόμου, δεν είχε δικαίωμα διαδοχής.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]