Φατμά Σουλτάνα (κόρη του Αχμέτ Α')

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Φατμά Σουλτάν
فاطمہ سلطان
Πριγκίπισσα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας
Γέννηση1606
Κωνσταντινούπολη, Οθωμανική Αυτοκρατορία
Θάνατος1670 (64 ετών)
Κωνσταντινούπολη, Οθωμανική Αυτοκρατορία
Τόπος ταφήςΜπλε Τζαμί, Κωνσταντινούπολη, Οθωμανική Αυτοκρατορία
ΣύζυγοςΤσαταλκαλί Χασάν Πασάς (1624-1626)
Καρά Μουσταφά Πασάς (1626-1628)
Μελέκ Αχμέτ Πασάς (1662)
Κανμπούρ Μουσταφά Πασάς (1632-1636)
Κιοζμπεκτσί Γιουσούφ Πασάς (1667)
Πλήρες όνομα
   Φατμά μπιντ Αχμέτ Χαν
Τούρκικα: Fatma bint Ahmed Han
Οθωμανικά: فاطمة بنت احمد هان
ΟίκοςΟσμανιδών
ΠατέραςΑχμέτ Α΄
ΜητέραΚιοσέμ Σουλτάνα
ΘρησκείαΙσλαμισμός
ΕθνικότηταΤούρκικη
δεδομένα (π  σ  ε )

Η Φατμά Σουλτάν (Οθ. Τούρκικα:فاطمہ سلطان) (Τούρκικα: Fatma Sultan, 1606 - 1670) ήταν κόρη του σουλτάνου Αχμέτ Α΄ της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, αδελφή του Μουράτ Δ΄ και του Ιμπραήμ Α΄ και θεία του Μωάμεθ Δ΄. Είναι γνωστή για τους πολλούς πολιτικούς γάμους της.[1]

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Φατμά Σουλτάνα γεννήθηκε το 1606 στην Κωνσταντινούπολη, κόρη του σουλτάνου Αχμέτ Α΄ και της ελληνίδας αγαπημένης του συζύγου Χασεκί Κιοσέμ Σουλτάνας.Ήταν ομορφη και είχε λευκό δέρμα και ξανθά μαλλιά. Οι οθωμανές πριγκίπισσες παντρεύονταν με σημαντικούς οθωμανούς αξιωματούχους με επιρροή από τις μητέρες του ή από τις γιαγιάδες τους, οι οποίες είχαν το δικαίωμα να οργανώσουν τους γάμους τους για πολιτική χρήση.

Είχαν προνόμια στο γάμο τους που τις χώριζε από τις άλλες μουσουλμανικές γυναίκες: όπως το δικαίωμα να είναι η μόνη γυναίκα του συζύγου τους, να αρνηθούν να επισφραγίσουν το γάμο τους έως ότου είναι έτοιμες και να πάρουν διαζύγιο. Λόγω του ότι πολλές από αυτές παντρεύονταν όταν ήταν παιδιά και ήταν χήρες και διαζευμένες πολλές φορές, συχνά για πολιτικούς λόγους, οι επανενυμφέυσεις ήταν πολύ συχνές.

Η Φατμά και η αδελφή της Αϊσέ Σουλτάνα είναι ακραία παραδείγματα: παντρεύτηκαν τουλάχιστον έξι με εφτά φορές και τελευταία φορά παντρεύτηκαν στην ηλικία των 61 και 50 ετών αντίστοιχα.

Η Φατμά παντρεύτηκε το 1624 τον Τσαταλκαλί Χασάν Πασά. Πήρε διαζύγιο από τον πρώτο της σύζυγο το 1626. Παντρεύτηκε μετά το 1628, τον Καρά Μουσταφά Πασά. Ωστόσο ήταν χήρα τον χρόνο του δεύτερου γάμου της γιατί ο Μουσταφά εκτελέστηκε από τον 16χρονο αδελφό της, Μουράτ Δ΄ για δράση "σε αντίθεση με το νόμο του Θεού".

Ένας από τους επτά γάμους της Φατμά ήταν με τον Μελέκ Αχμέτ Πασά, που ήταν παντρεμένος στο παρελθόν με την ανιψιά της,Καγιά Σουλτάνα, το 1662. Τότε πλησιάζε τα εξήντα. Ο γάμος ήταν αναγκαστικά τοποθετημένος κατά τις επιθυμίες και των δύο μερών και δυστυχισμένος ο Μελέκ κατηγόρησε το Μεγάλο Βεζιρη Κιοπρουλή Μαχμούτ Πασά ότι το κανόνισε για να τον τιμωρήσει.

Ο ίδιος ο Μεγάλος Βεζίρης αστειεύτηκε λέγοντας ότι έδωσε στον Μελέκ έναν ελέφαντα για να τραφεί. Την πρώτη νύχτα του γάμου, η Φατμά παρουσίασε στο Μελέκ τι ζητούσε για το επιδομά της. Εκείνος απάντησε ότι το ποσό αυτό ήταν αδύνατο και αυτή απάντησε ότι το διαζύγιο ήταν η μόνη εναλλακτική λύση και απαίτησε από αυτόν να επιστρέψει την προίκα της, η οποία ανερχόταν σε ένα χρόνο από φόρους της Αιγύπτου (αυτό ήταν πιθανόν να σχετίζεται με το γεγονός ότι ένας από τους προηγούμενους συζύγους της, ο αείμνηστος Καρά Μουσταφά Πασάς, στο παρελθόν υπήρξε κυβερνήτης της επαρχίας Αιγύπτου της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και αναφέρθηκε ότι είχε αναγκαστεί να εξοφλήσει τις φορολογικές εισπράξεις που είχε καταχράστηκε κατά τη διάρκεια της θητείας του).

Όταν έμεινε χήρα το 1662 λίγο αργότερα διεκδίκησε το δικαίωμα στην περιουσία του, που προκάλεσε μια σύγκρουση με τον Μεγάλο Βεζίρη, ο οποίος αναγκάστηκε να ενδώσει στα αιτήματα της. Το 1665, παντρεύτηκε τον Κανμπούρ Μουσταφά Πασά και το 1667 παντρεύτηκε τον Κιοζμπεκτσί Γιουσούφ Πασά.

Η Φατμά πέθανε το 1670 στην Κωνσταντινούπολη και θάφτηκε στο Μπλε Τζαμί.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Fatma Sultan (I. Ahmed'in kızı) της Τουρκικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).
CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Fatma Sultan (daughter of Ahmed I) της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).