Φίλιππος του Κιέτι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Φίλιππος του Κιέτι
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1263 ή Δεκαετία του 1270
ΘάνατοςΝοέμβριος 1308 ή 1318[1]
Πληροφορίες ασχολίας
ΙδιότηταΑντιβασιλέας
στρατιωτικός[2]
Οικογένεια
ΣύζυγοςMatilda of Courtenay[3]
Philipotte de Milly (από 1304)[4]
ΓονείςΓκυ, κόμης της Φλάνδρας[5] και Ματθίλδη του Μπετύν[5]
ΑδέλφιαMarie of Dampierre
Μαργαρίτα της Φλάνδρας, δούκισσα της Βραβάντης
Philippa of Flanders
Beatrix of Flanders
Ισαβέλλα της Φλάνδρας
Μαργαρίτα της Φλάνδρας, κόμισσα του Χέλρε
Βεατρίκη της Φλάνδρας
Ιωάννης Α΄, μαρκήσιος του Ναμύρ
William of Dendermonde
Henry, Count of Lodi
Ροβέρτος Γ΄, κόμης της Φλάνδρας
Γκυ του Ναμύρ
Ιωάννης της Φλάνδρας
ΟικογένειαΟίκος του Νταμπιέρ
Στρατιωτική σταδιοδρομία
Πόλεμοι/μάχεςFranco-Flemish War
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΑντιβασιλέας
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Φίλιππος, γαλλ. Philipp (1263 - 1308) από τον Οίκο του Νταμπιέρ ήταν κόμης του Κιέτι (Chieti) & Τεάνο. Βοήθησε τον μεγαλύτερο αδελφό του Ροβέρτο Γ΄ κόμη της Φλάνδρας, πολεμώντας εναντίον των Γάλλων.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν ο τέταρτος γιος του Γκυ κόμη της Φλάνδρας και της Ματίλντας, κόρης του Ροβέρτου Ζ΄ κυρίου του Μπετύν.

Για να ακολουθήσει εκκλησιαστική σταδιοδρομία, σπούδαζε νομικά στο Παρίσι, όπου συνάντησε τον Κάρολο Α΄ των Καπετιδών-Ανζού, νεότερο αδελφό του Λουδοβίκου Θ΄ της Γαλλίας. Ο Κάρολος Α΄ μόλις είχε αποκτήσει το βασίλειο της Νάπολης και ο Φίλιππος, που εισήλθε στην υπηρεσία του, ταξίδευσε μαζί του στη νότιο Ιταλία. Εκεί νυμφεύτηκε τη Ματίλντα, κόρη του Ραούλ του Κουρτεναί, ο οποίος είχε συμμετάσχει στην κατάκτηση της Νάπολης και είχε αμειφθεί από τον Κάρολο με την κομητεία του Κιέτι & Λορέτο.

Ζούσε άνετη ζωή ως κόμης του Κιέτι & Τεάνο, ώσπου ο Φίλιππος Δ΄ της Γαλλίας (εγγονός του Λουδοβίκου Θ΄) κατέλαβε την κομητεία της Φλάνδρας, εκτοπίζοντας τον κόμη της Ροβέρτο Γ΄, μεγαλύτερο αδελφό του Φιλίππου. Τον νίκησε όμως ο Γκυ του Ναμύρ, νεότερος αδελφός του Φιλίππου στη μάχη των Χρυσών Σπιρουνιών. Ο Κάρολος Α΄ επέτρεψε στον Φίλιππο να ταξιδεύσει στη Φλάνδρα για να υποστηρίξει τον Οίκο του, αλλά έπρεπε να εγκαταλείψει τους τίτλους του στην Ιταλία.

Όταν επέστρεψε στη Φλάνδρα, ανέλαβε επίτροπος της αρχής, αφού ο πατέρας του και δύο μεγαλύτεροι αδελφοί του ήταν φυλακισμένοι στη Γαλλία. Πρώτη του ενέργεια ήταν να δημιουργήσει Φλαμανδικές επισκοπές, διότι οι υπάρχουσες των Αρράς, Καμμπραί και Τουρναί ήταν υπό την επιρροή της Γαλλίας και είχαν αφορίσει πολλούς Φλαμανδούς ευγενείς για να κάμψουν την αντίστασή τους. Ο Φίλιππος έστειλε το αίτημά του στον πάπα Βονιφάτιο Η΄, αλλά ο ποντίφικας απεβίωσε λίγο μετά.

Το 1304 ο Φίλιππος Δ΄ ξεκίνησε νέα επίθεση εναντίον της Φλάνδρας, μία εβδομάδα μόλις μετά την ήττα των Φλαμανδών στη μάχη του Ζήρικζεε, στην οποία ο Γκυ του Ναμύρ αιχμαλωτίστηκε και ο Ιωάννης Γ΄ κύριος φαν Ρένεσσε σκοτώθηκε. Τότε ο Φίλιππος ανέλαβε τη διοίκηση ενός ισχυρού στρατού Φλαμανδών και πολέμησε ενάντια στους εισβολείς στη μάχη του Μονς-αν-Πεβέλ· η σύγκρουση είχε αμφίρροπο αποτέλεσμα.

Με τη Συνθήκη του 1305 στο Ατίς-συρ-Ορζ ο Ροβέρτος Γ΄ ελευθερώθηκε από την αιχμαλωσία· ο Φίλιππος τού παρέδωσε την εξουσία και επέστρεψε στην Ιταλία. Εδώ έζησε σε πενία με τη δεύτερη σύζυγό του Περενέλ ντε Μιλλύ και τα τρία μικρά παιδιά του. Το 1308 απεβίωσε και τάφηκε στη Νάπολη.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νυμφεύτηκε πρώτα το 1284 τη Ματίλντα των Κουρτεναί, κόρη του Ραούλ κόμη του Κιέτι & Λορέτο (γιου του Ροβέρτου, γιου του Πέτρου Α΄ του Κουρτεναί).

Έπειτα έκανε δεύτερο γάμο με τη Περενέλ ντε Μιλλύ και απέκτησε τρία τέκνα.

Πρόγονοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. p4266.htm#i42656.
  2. Ανακτήθηκε στις 14  Ιουνίου 2019.
  3. p24827.htm#i248263. Ανακτήθηκε στις 7  Αυγούστου 2020.
  4. p4266.htm#i42656. Ανακτήθηκε στις 7  Αυγούστου 2020.
  5. 5,0 5,1 5,2 5,3 Darryl Roger Lundy: (Αγγλικά) The Peerage.


CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Philip of Chieti της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).