Φίλιππος του Γκρουμπενχάγκεν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Φίλιππος του Γκρουμπενχάγκεν
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1332
Θάνατος4  Αυγούστου 1369
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητααριστοκράτης
Οικογένεια
ΣύζυγοςΑλίκη του Νταμπιέρ
Αλίκη του Ιμπελέν (από 1368)[1]
ΤέκναΧέλβις του Μπράουνσβαϊγκ-Γκρούμπενχαγκεν
ΓονείςΕρρίκος Β΄ του Γκρουμπενχάγκεν και Heloise d'Ybelin[2]
ΑδέλφιαBalthazar of Brunswick-Grubenhagen
Μέλχιορ του Μπράουνσβαϊγκ-Γκρούμπενχαγκεν
Όθων του Γκρουμπενχάγκεν
ΟικογένειαΟίκος των Γουέλφων
Θυρεός

Ο Φίλιππος (π. 1332 - 4 Αυγούστου 1369/70) από τον Οίκο των Γουέλφων ήταν κοντόσταυλος της Ιερουσαλήμ και πρίγκιπας του Γκρουμπενχάγκεν.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν ο 4ος γιος του Ερρίκου Β΄ ντε Γκρέτσια και της δεύτερης συζύγου του Ελοΐζ/Ελβίς, κόρη του Φιλίππου του Ιμπελέν, σενεσάλη της Ιερουσαλήμ. Ο πατέρας του ήταν πρίγκιπας του Γκρουμπενχάγκεν και επειδή ήταν ο πρωτότοκος, θα μπορούσαν οι γιοί του να τον διαδεχθούν στο πριγκιπάτο. Αλλά τέσσερις από αυτούς ακολούθησαν εκκλησιαστική σταδιοδρομία και άλλοι τρεις έκαναν την τύχη τους μακριά: ο Όθων νυμφεύτηκε (σε 2ο γάμο) την Ιωάννα Α΄ Καπετιδών-Ανζού, βασίλισσα της Νάπολης, ο Φίλιππος έγινε κοντόσταυλος στην Ιερουσαλήμ και ο Μπαλτάζαρ δεσπότης της Ρωμανίας. Επιπλέον δεν επέστρεψαν ποτέ και δεν άφησαν άρρενες απογόνους, έτσι το πριγκιπάτο του Γκρουμπενχάγκεν έμεινε στο νεότερο αδελφό του Ερρίκου Β΄, τον Ερνέστο Α΄.

Ο πατέρας του ήταν αδελφός της (Αδελαΐδας) Ειρήνης του Μπράουνσβαϊγκ, 1ης συζύγου του Ανδρόνικου Γ΄ Παλαιολόγου Αυτοκράτορα των Ρωμαίων. Είχε επισκευτεί την αδελφή του στην Κωνσταντινούπολη, από όπου και το παρωνύμιό του de Graecia.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πρώτα νυμφεύτηκε την Χελίζια/Ελβίς ντε Νταμπιέρ, κόρη του Εύδη του Νταμπιέρ και της Ισαβέλλας των Λουζινιάν, και είχε τέκνο:

Σε δεύτερο γάμο νυμφεύτηκε τη συμπεθέρα του Αλίκη του Ιμπελέν, κόρη του Γκυ σενεσάλη της Κύπρου και χήρα του Ούγου Δ΄ των Πουατιέ-Λουζινιάν βασιλιά της Κύπρου, αλλά δεν απέκτησε απογόνους.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. p788.htm#i7876. Ανακτήθηκε στις 7  Αυγούστου 2020.
  2. 2,0 2,1 Darryl Roger Lundy: (Αγγλικά) The Peerage.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Allgemeine Deutsche Biographie, vol. 11, p. 485-486
CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Philip of Brunswick-Grubenhagen της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).