Φίλιππος (γιος του Λυσίμαχου)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Φίλιππος
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση294 π.Χ.
Θάνατος281 π.Χ.
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
ΓονείςΛυσίμαχος και Αρσινόη Β΄ της Αιγύπτου
Θετοί γονείςΠτολεμαίος Κεραυνός
ΑδέλφιαΑρσινόη Α΄ της Αιγύπτου
Ευρυδίκη
Αγαθοκλής
Πτολεμαίος ο Επίγονος
Λυσίμαχος
Αλέξανδρος
ΟικογένειαΔυναστεία των Λυσιμαχιδών
ΣυνεργάτηςΛυσίμαχος

Ο Φίλιππος (297/6 - 279 π.Χ.) από τη Δυναστεία των Λυσιμαχιδών ήταν Έλληνας πρίγκιπας από τη Μακεδονία, με καταγωγή από τη Θεσσαλία.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν γιος του Λυσιμάχου βασιλιά της Θράκης, της Μ. Ασίας & της Μακεδονίας και της τρίτης συζύγου του Αρσινόης Β΄, κόρης του Πτολεμαίου Α΄ της Αιγύπτου. Αμφιθαλή αδέλφια του ήταν οι μεγαλύτεροι Πτολεμαίος ο Επίγονος και Λυσίμαχος.

Ο Λυσίμαχος βασιλιάς της Θράκης, Μ. Ασίας και Μακεδονίας, πατέρας του Λυσιμάχου του νεότερου.

Ο πατέρας του ήταν ένας από τους διαδόχους του Αλεξάνδρου Γ΄ του Μεγάλου στην Αυτοκρατορία του. Είχε πρώτα νυμφευτεί τη Νίκαια και είχε αποκτήσει τέκνα τον Αγαθοκλή, την Ευρυδίκη και την Αρσινόη Α΄. Έπειτα νυμφεύτηκε την Άμαστρη. Από την παλλακίδα του Μακρίδα των Οδρυσών είχε γιο τον Αλέξανδρο.

Ο Φίλιππος γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Έφεσο, που για ένα διάστημα ονομαζόταν Αρσινόεια προς τιμήν της μητέρας του. Το 282 η μητέρα του κατηγόρησε τον Αγαθοκλή για συνωμοσία και ο πατέρας του διέταξε την εκτέλεση αυτού. Τότε η σύζυγος του Αγαθοκλή, η Λυσάνδρα με τα τέκνα της και τον Αλέξανδρο διέφυγαν στη Βαβυλώνα, στον Αυλή του Σελεύκου Α΄ της Συρίας και ζήτησαν την επέμβασή του. Ο βασιλιάς βρήκε αφορμή να επεκτείνει την επικράτειά του: το 281 στη μάχη στο Κορυπέδιον της Φρυγίας νίκησε τον Λυσίμαχο, ο οποίος φονεύθηκε. Ο Σέλευκος Α΄ πρόσθεσε τη Μ. Ασία και μέρος της Θράκης στις κτήσεις του.

Η μητέρα του κράτησε τον έλεγχο του Αιγαίου ως μέρος του βασιλείου του ανδρός της. Έπειτα η Αρσινόη Β΄ και τα τέκνα της μετακινήθηκαν στην Κασσάνδρεια (πρώην Ποτίδαια, στον ισθμό της χερσονήσου της Κασσάνδρας). Με σκοπό να εξασφαλίσει την ασφάλεια της οικογένειάς της και τη διαδοχή στον Πτολεμαίο Επίγονο, η Αρσινόη Β΄ παντρεύτηκε τον ετεροθαλή αδελφό της Πτολεμαίο Κεραυνό[1].

Η πολυπράγμων Αρσινόη Β΄, μητέρα του Λυσιμάχου του νεότερου.

Αυτός είχε αποκλειστεί από τη διαδοχή στην Αίγυπτο από τη μητριά του, έτσι έφυγε στον Σέλευκο Α΄. Εκεί, μετά τη μάχη στο Κορυπέδιον, φόνευσε τον Σέλευκο Α΄ με σκοπό να τον διαδεχθεί, αλλά τελικά διέφυγε στη Λυσιμάχια της Θράκης. Όταν απεβίωσε ο Λυσίμαχος, ο στρατός ανακήρυξε τον Πτολεμαίο Κεραυνό βασιλιά της Θράκης και της Μακεδονίας (281-279), η οποία επεκτεινόταν ως τη νότιο Ελλάδα. Ο γάμος ήταν για πολιτικούς σκοπούς και δεν ήταν ευτυχής. Ο Κεραυνός ενίσχυσε τη θέση του τόσο, που η Αρσινόη Β΄ συνωμότησε εναντίον του, όσο εκείνος απουσίαζε σε εκστρατεία. Αυτός έκανε γρήγορα αντίποινα: κατέλαβε την Κασσάνδρεια και σκότωσε τους γιούς της Λυσίμαχο και Αλέξανδρο. Η Αρσινόη Β΄ και ο πρωτότοκος Πτολεμαίος Επίγονος κατάφεραν να διαφύγουν στην Αίγυπτο, στον αδελφό της Πτολεμαίο Β΄. Εκεί η Αρσονόη Β΄ κατάγγειλε για συνωμοσία τη σύζυγο τού Πτολεμαίου Β΄, ο οποίος τη χώρισε και την εξόρισε. Μετά η Αρσινόη Β΄ παντρεύτηκε τον Πτολεμαίο Β΄.

Η Αρσινόη Β΄ απεβίωσε μέσα στο διάστημα 270-260. Έπειτα από αυτό ο Πτολεμαίος Β΄ δήλωσε τα τρία τέκνα του ως τέκνα της Αρσινόης Β΄ και τον Πτολεμαίο Επίγονο γιο του.

Υποσημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Ο Πτολεμαίος Α΄ είχε από τη σύζυγό του Ευρυδίκη τον Πτολεμαίο Κεραυνό και από την επόμενη σύζυγό του Βερενίκη την Αρσινόη Β΄.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • H. Bengtson, Griechische Geschichte von den Anfängen bis in die römische Kaiserzeit, C.H.Beck, 1977
  • R.A. Billows, Kings and colonists: aspects of Macedonian imperialism, BRILL, 1995
  • G. Hölbl, A History of the Ptolemaic Empire, Routledge, 2001