ΦΚ Μυλούζ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μυλούζ
Επίσημη ονομασίαΜυλούζ Φουτμπόλ Κλαμπ
Ίδρυση1893
ΈδραΜυλούζη, Γαλλία
ΣτάδιοΣταντ ντε λ'Ίλλ
Μυλούζ, Γαλλία, Μυλούζη[1]
Πρόεδρος Αλέν Ντρεϊφούς
Προπονητής Λοράν Κροκί
ΠρωτάθλημαΕρασιτεχνικό Πρωτάθλημα Γαλλίας, Γκρουπ Β
ΙστότοποςΕπίσημος ιστότοπος
Πρώτη εμφάνιση
Commons page Πολυμέσα σχετικά με την ομάδα

Η Φουτμπόλ Κλαμπ ντε Μυλούζ, πιο γνωστή ως ΦΚΜ ή απλά Μυλούζ είναι μια γαλλική ποδοσφαιρική ομάδα με έδρα το Μυλούζ. Η ομάδα ιδρύθηκε το 1893 και αυτό τον καιρό αγωνίζεται στο Ερασιτεχνικό Πρωτάθλημα Γαλλίας, το τέταρτο επίπεδο του γαλλικού ποδοσφαίρου. Η Μυλούζ παίζει τα εντός έδρας παιχνίδια της στο Σταντ ντε λ'Ίλλ που βρίσκεται εντός της πόλης. Προπονητής της ομάδας είναι ο πρώην ποδοσφαιριστής Λοράν Κροκί και αρχηγός της ο αμυντικός Κριστόφ Μεϊρσμάν.

Η Μυλούζ ιδρύθηκε υπό το όνομα Fussball Club Mülhausen σε αυτό που ήταν τότε το Mülhausen, η Αλσατία και η Λωρραίνη, δηλαδή μέρος της Γερμανικής Αυτοκρατορίας. Η τοποθεσία της ομάδας υπήρξε ανεξάρτητη από την κατοχή της περιοχής της Αλσατίας ανάμεσα σε Γαλλία και Γερμανία. Η Μυλούζ παίζει στο γαλλικό ποδόσφαιρο μετά την ανακατάληψη της περιοχής μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και αποτελεί τη δεύτερη παλαιότερη ομάδα στη Γαλλία μετά την ΑΚ Χάβρη. Η ομάδα έχει ελάχιστες επιτυχίες στο ενεργητικό της στη διάρκεια της ιστορίας της έχοντας περάσει το μεγαλύτερο μέρος της ύπαρξής της αγωνιζόμενη στις ερασιτεχνικές κατηγορίες της Γαλλίας. Πάντως, η Μυλούζ έχει περάσει πέντε σεζόν στη Λιγκ 1 και 27 σεζόν στη Λιγκ 2. Η μεγαλύτερη επιτυχία της ομάδας στη Γαλλία ήταν η κατάκτηση της Division d'Honneur το 1928. Τοπικά, η Μυλούζ έχει κατακτήσει την Division d'Honneur της Αλσατίας επτά φορές. Στη διάρκεια της παρουσίας της ομάδας στη Γερμανία, κατέκτησε τρεις φορές την Gauliga Elsaß.

Η Μυλούζ έχει χρησιμεύσει ως τροφοδότης για αρκετούς παίκτες και προπονητές, με πιο γνωστούς τους Αρσέν Βενγκέρ και Ραϊμόν Ντομενέκ. Ο Βενγκέρ ξεκίνησε την καριέρα του ως παίκτης στην ομάδα πριν ξεκινήσει την ενασχόληση με την προπονητική. Είναι γνωστός για τον σημερινό του ρόλο ως προπονητής στην Άρσεναλ, αλλά πριν από αυτό, είχε επιτυχημένα περάσματα από τη Νανσύ, τη Μονακό, και τη Ναγκόια Γκράμπους. Ο Ντομενέκ επίσης αγωνίστηκε για τη Μυλούζ και η ομάδα χρησίμευσε ως πρώτη εργασία του ως προπονητής. Αργότερα αποτέλεσε προπονητή της Εθνικής Ομάδας της Γαλλίας την περίοδο 2004–2010.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]