Τσίζμπεργκερ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ένα Τσίζμπεργκερ, με τηγανητές πατάτες

To Τσίζμπεργκερ (αγγλική γλώσσα: Cheeseburger) είναι χάμπουργκερ με τυρί, το οποίο κατάγεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Παραδοσιακά, η φέτα τυρί τοποθετείται πάνω από το μπιφτέκι, λίγο πριν σερβιριστεί για να λιώσει. Τα τσίζμπεργκερ μπορεί να περιλαμβάνουν διάφορες παραλλαγές στη δομή, τα υλικά και τη σύνθεση. Όπως και με άλλα χάμπουργκερ, ένα τσίζμπεργκερ μπορεί να περιλαμβάνει και γαρνιτούρα όπως: μαρούλι, ντομάτα, κρεμμύδι, τουρσί, μπέικον, μαγιονέζα, κέτσαπ και μουστάρδα.

Σε εστιατόρια φαστ φουντ, το τυρί που χρησιμοποιείται είναι συνήθως επεξεργασμένο. Ως εναλλακτικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν και άλλα λιωμένα τυριά. Τα συνηθισμένα παραδείγματα περιλαμβάνουν: τσένταρ, έμενταλ, μοτσαρέλα μπλε τυρί και μοντερέι τζακ.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Προέλευση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στα τέλη του 19ου αιώνα, τα τεράστια λιβάδια των Μεγάλων Πεδιάδων είχαν ανοίξει για εκτροφή βοοειδών. Αυτό επέτρεψε σε πολλούς Αμερικανούς να καταναλώνουν βόειο κρέας σχεδόν καθημερινά. Το χάμπουργκερ συνήθως παραμένει, ως μία από τις φθηνότερες πηγές βοείου κρέατος στην Αμερική.

Η προσθήκη τυριού στα χάμπουργκερ έγινε δημοφιλής στα τέλη της δεκαετίας του 1920 έως τα μέσα της δεκαετίας του 1930. Υπάρχουν αρκετοί ανταγωνιστικοί ισχυρισμοί για το ποιος δημιούργησε το πρώτο τσίζμπεργκερ. Εικάζεται ότι ο Λάιονελ Στέρνμπεργκερ, εισήγαγε το τσίζμπεργκερ το 1926, σε ηλικία 16 ετών. Εργάστηκε ως μάγειρας στο σαντουιτσάδικο του πατέρα του, στην Πασαντίνα, και "έριξε πειραματικά μια φέτα αμερικανικού τυριού σε ένα ψιλό χάμπουργκερ." Ένα πρώιμο παράδειγμα για το τσίζμπεργκερ που εμφανίζεται σε μενού, είναι ένα μενού του 1928 για το εστιατόριο O'Dell's του Λος Άντζελες, το οποίο απαριθμούσε ένα τσίζμπεργκερ, ψημένο με τσίλι για 25 λεπτά.

Άλλα εστιατόρια ισχυρίζονται επίσης, ότι έχουν εφεύρει το τσίζμπεργκερ. Για παράδειγμα, το εστιατόριο Kaelin's στο Λούισβιλ, δήλωσε ότι εφηύρε το τσίζμπεργκερ το 1934, αλλά πιστεύεται επίσης, ότι εφευρέθηκε σε ένα εστιατόριο, που ονομαζόταν Jack's Lunch στο Μιντλτάουν, τη δεκαετία του 1930.

Μεγαλύτερο Τσίζμπεργκερ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το μεγαλύτερο τσίζμπεργκερ που κατασκευάστηκε ποτέ ζύγιζε 2.014 λίβρες (914 κιλά). Λέγεται ότι περιλαμβάνει "60 κιλά (27 κιλά) μπέικον, 50 κιλά (23 κιλά) μαρούλι, 50 κιλά (23 κιλά) κρεμμύδια σε φέτες, 40 κιλά (18 κιλά) τουρσί και 40 κιλά (18 κιλά) ) τυριού". Το ρεκόρ έγινε το 2012 από το Black Bear Casino της Μινεσότα, συντρίβοντας τον προηγούμενο ρεκόρ των 881 κιλών (400 κιλά).

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η Εθνική Ημέρα του τσίζμπεργκερ, εορτάζεται κάθε χρόνο στις 18 Σεπτεμβρίου.