Τριώνυμο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Στα μαθηματικά, τριώνυμο ονομάζεται κάθε παράσταση της μορφής[1]

.

Ο όρος "τριώνυμο" προκύπτει από το γεγονός ότι πρόκειται για ένα άθροισμα τριών μονωνύμων. Συνήθη προβλήματα που αφορούν τριώνυμα είναι (μεταξύ άλλων) η εύρεση ριζών του τριωνύμου, η παραγοντοποίηση[2], ο καθορισμός του προσήμου του για τις διάφορες τιμές του, καθώς και η ελαχιστοποίηση/μεγιστοποίησή του.

Ρίζες Τριωνύμου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ένα από τα βασικότερα προβλήματα που αφορούν τριώνυμα είναι η εύρεση των τιμών που τα μηδενίζουν, δηλαδή η επίλυση της εξίσωσης . Η συγκεκριμένη εξίσωση συνήθως ονομάζεται δευτεροβάθμια εξίσωση ή εξίσωση 2ου βαθμού. Γι' αυτές τις εξισώσεις έχουν προταθεί πολλοί τρόποι επίλυσης, αλλά η πιο ευρέως διαδεδομένη είναι η μέθοδος της διακρίνουσας.

Μέθοδος της διακρίνουσας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η διακρίνουσα του τριωνύμου ορίζεται από τον τύπο

.

Ανάλογα με την τιμή της διακρίνουσας το τριώνυμο έχει δύο, μία ή καμμιά πραγματική ρίζα. Πιο συγκεκριμένα, αν θεωρήσουμε ότι οι συντελεστές είναι πραγματικοί αριθμοί (δηλαδή ) θα ισχύει:

Περίπτωση 1η: Αν , τότε η εξίσωση έχει δύο πραγματικές ρίζες οι οποίες δίνονται από τους τύπους:

και .

Περίπτωση 2η: Αν , τότε η εξίσωση έχει μόνο μια πραγματική ρίζα, η οποία δίνεται από τον τύπο:

.

Η συγκεκριμένη ρίζα αναφέρεται συνήθως ως "διπλή ρίζα".

Περίπτωση 3η: Τέλος, αν , τότε η εξίσωση δεν έχει πραγματικές ρίζες, δεν υπάρχουν δηλαδή πραγματικές τιμές που μηδενίζουν το αντίστοιχο τριώνυμο. Υπάρχουν όμως ρίζες που ανήκουν στο σύνολο των μιγαδικών αριθμών και οι οποίες δίνονται από τους τύπους:

και ,

όπου είναι η φανταστική μονάδα με . Όπως προβλέπει και η θεωρία των μιγαδικών αριθμών, οι δύο ρίζες είναι συζυγείς μιγαδικοί αριθμοί.

Παραδείγματα τριωνύμων με διαφορετική διακρίνουσα.

Παραγοντοποίηση Τριωνύμου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πολύ συχνά προκύπτει η ανάγκη να μετατραπεί ένα τριώνυμο σε γινόμενο πρωτοβάθμιων παραγόντων, δηλαδή να παραγοντοποιηθεί, ώστε να γίνει κάποια απλοποίηση της παράστασης. Και σε αυτή την περίπτωση ο υπολογισμός της διακρίνουσας παίζει κρίσιμο ρόλο:

Περίπτωση 1η: Αν , τότε το τριώνυμο μπορεί να παραγοντοποιηθεί ως εξής:

,

όπου είναι οι δύο πραγματικές ρίζες του τριωνύμου.

Περίπτωση 2η: Αν , τότε μπορούμε να γράψουμε

,

όπου είναι η διπλή ρίζα του τριωνύμου.

Περίπτωση 3η: Τέλος, αν , τότε το τριώνυμο δε μπορεί να γραφεί ως γινόμενο πρωτοβάθμιων παραγόντων με πραγματικούς συντελεστές. Μπορεί βέβαια να γραφεί ως γινόμενο παραγόντων με μιγαδικούς συντελεστές, χρησιμοποιώντας τις μιγαδικές ρίζες του τριωνύμου, δηλαδή

.

Πρόσημο Τριωνύμου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ένα ακόμη πρόβλημα που ανακύπτει συχνά είναι η ανάγκη αναζήτησης του προσήμου ενός τριωνύμου, δηλαδή η αναζήτηση των πραγματικών τιμών του για να γίνει το τριώνυμο θετικό ή αρνητικό. Και πάλι υπάρχουν 3 περιπτώσεις, ανάλογα με την τιμή της διακρίνουσας.

Περίπτωση 1η: Αν , τότε το τριώνυμο έχει το ίδιο πρόσημο με τον συντελεστή του μεγιστοβάθμιου όρου () εκτός από το διάστημα ενδιάμεσα των ριζών του όπου το πρόσημο είναι αντίθετο. Δηλαδή για όλα τα το τριώνυμο παίρνει τιμές ομόσημες του , ενώ για όλα τα , το τριώνυμο παίρνει τιμές ετερόσημες του .

Περίπτωση 2η: Αν , τότε το τριώνυμο έχει το ίδιο πρόσημο με τον συντελεστή του μεγιστοβάθμιου όρου () εκτός βέβαια από την τιμή της ρίζας όπου μηδενίζεται.

Περίπτωση 3η: Τέλος, αν , τότε το τριώνυμο έχει το ίδιο πρόσημο με τον συντελεστή του μεγιστοβάθμιου όρου () για όλες τις τιμές του .

Τύποι Βιετά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην περίπτωση που το τριώνυμο έχει δύο ρίζες, μπορούμε εύκολα να βρούμε το άθροισμα και το γινόμενο των δύο ριζών χρησιμοποιώντας τους τύπους της διακρίνουσας. Συγκεκριμένα, μπορεί εύκολα να αποδειχθεί ότι:

και .

Οι δύο παραπάνω τύποι, που συνδέουν το άθροισμα και το γινόμενο των ριζών με τους συντελεστές του τριωνύμου ονομάζονται τύποι Βιετά.

Ακρότατα τριωνύμου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το τριώνυμο έχει ένα ακρότατο σημείο, για και η τιμή είναι . Για , το ακρότατο είναι ελάχιστο και για είναι μέγιστο.

Για να αποδείξουμε ότι είναι ακρότατο, αρκεί να υπολογίσουμε την παράγωγο του τριωνύμου και να την θέσουμε ίση με το μηδέν:

.

Στην εκπαίδευση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στα ελληνικά σχολεία οι μαθητές διδάσκονται τις βασικές τεχνικές που αφορούν το τριώνυμο στην Γ΄ Γυμνασίου και στην Γ΄ Λυκείου.

Περαιτέρω ανάγνωση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ελληνικά άρθρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ξενόγλωσσα άρθρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «4. ΑΝΙΣΩΣΕΙΣ 4.2 Aνισώσεις 2ου βαθμού». users.sch.gr. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Αυγούστου 2019. Ανακτήθηκε στις 16 Φεβρουαρίου 2020. 
  2. «Παραγοντοποίηση Τριωνύμου – mathland». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 16 Φεβρουαρίου 2020. Ανακτήθηκε στις 16 Φεβρουαρίου 2020.