Τουγκέλα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Τουγκέλα
ΠηγέςΜοντ-ω-Σουρς
ΕκβολέςΙνδικός Ωκεανός
Χώρες ΛεκάνηςΝότια Αφρική
Νότια ΑφρικήΝότια Αφρική
Μήκος502 km
Υψόμετρο Εκβολών0 μέτρα
Μέση εκροή170 κυβικά μέτρα το δευτερόλεπτο
Λεκάνη απορροής29.101 km²
ΠαραπόταμοιBuffalo River, Mooi River, Bushman's River και Bloukrans River

Ο Τουγκέλα (αγγλ. Tugela River, ζουλού Thukela, αφρικάανς Tugelarivier) είναι ένας από τους σημαντικότερους ποταμούς στη Νότια Αφρική και ο μεγαλύτερος ποταμός στην επαρχία Κουαζούλου-Νατάλ, με μήκος 502 χιλιόμετρα.[1]

Γενικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Τουγκέλα πηγάζει στο Μοντ-ω-Σουρς των Ορέων των Δρακόντων (Ντράκενσμπεργ) και πέφτει κατά 947 μέτρα στους Καταρράκτες Τουγκέλα. Από το Μοντ-ω-Σουρς πηγάζουν επίσης παραπόταμοι των δύο μεγαλύτερων ποταμών της Νότιας Αφρικής, του Οράγγη και του Βάαλ. Σε όλο τον ρου του, μήκους 502 χιλιομέτρων, ο Τουγκέλα κατευθύνεται γενικώς προς τα δυτικά-νοτιοδυτικά και εκβάλλει στον Ινδικό Ωκεανό[2], σε γεωγραφικές συντεταγμένες πλάτος 29°13΄31΄΄ Νότιο και μήκος 31°29΄54΄΄ Ανατολικό. Η λεκάνη απορροής του Τουγκέλα έχει έκταση περί τα 29.100 τ.χλμ..[2] Τρία φράγματα έχουν ανεγερθεί στον ποταμό, τα εξής (κατά σειρά στον ρου του):

  • Το Φράγμα Γούντστοκ (Woodstock), που εγκαινιάσθηκε το 1982 και δημιουργεί λίμνη χωρητικότητας 373 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων.
  • Το Φράγμα Ντρηλ (Driel Barrage Dam).
  • Το Φράγμα Σπίενκοπ (Spioenkop), που εγκαινιάσθηκε το 1972.

Οικισμοί κτισμένοι στις όχθες του ποταμού είναι η κωμόπολη Κολένσο και το χωριό Μπεργκβίλ.

Παραπόταμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βρετανικά στρατεύματα διασχίζουν τον Τουγκέλα κατά τον Β΄ Πόλεμο των Μπόερς.

Ο μεγαλύτερος παραπόταμος του Τουγκέλα είναι ο Ποταμός του Βουβαλιού (Buffalo River / Mzinyathi / Buffelsrivie), που πηγάζει επίσης από τα Όρη των Δρακόντων, κοντά στον λόφο Ματζούμπα. Υπάρχουν επίσης ο Μικρός Τουγκέλα, ο Κλιπ, ο Μοόι, ο Μπλαντ Ρίβερ (παραπόταμος του Ποταμού του Βουβαλιού), ο Σάντεϊς (Sundays River), ο Ινγκαγκάνι και ο Ποταμός του Βουσμάνου (Bushman River).[2][3]

Η μάχη του Μπλαντ Ρίβερ, κατά την οποία οι Μπόερς υπό τον Αντρίς Πρετόριους νίκησαν τον βασιλιά των Ζουλού Ντινγκάν στις 16 Δεκεμβρίου 1838, έδωσε στον ποταμό αυτόν το όνομά του, που σημαίνει «ποταμός του αίματος», επειδή οι Μπόερς είπαν ότι είχε κοκκινίσει από το αίμα των πολεμιστών των Ζουλού. Λίγο παρακάτω, στο πέρασμα Ρορκς Ντριφτ, έγινε σαράντα χρόνια αργότερα η ομώνυμη μάχη του πολέμου των Βρετανών με τους Ζουλού.

Πανίδα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο σύστημα του ποταμού Τουγκέλα ζει το κιτρινόψαρο του Νατάλ (Labeobarbus natalensis), ψάρι της οικογένειας των κυπρινιδών ενδημικό της επαρχίας Κουαζούλου-Νατάλ. Αυτό απαντάται σε ποικίλα ενδιαιτήματα, από τους πρόποδες των Ορέων των Δρακόντων μέχρι την παραλιακή πεδινή περιοχή.[4]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Key rivers of South Africa». MyFundi. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 10 Ιουλίου 2012. 
  2. 2,0 2,1 2,2 «Proposal to establishment a Catchment Management Agency for the Thukela Water Management Area - Appendix A» (PDF). Department of Water Affairs and Forestry. Ιούλιος 2004. Ανακτήθηκε στις 21 Οκτωβρίου 2008. 
  3. Thukela WMA 7
  4. «Technical Report on the State of Yellowfishes in South Africa 2007» (PDF). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 29 Ιουνίου 2017. Ανακτήθηκε στις 29 Μαρτίου 2012.