Το Βιβλίο του Μόρμον

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Το Βιβλίο του Μόρμον
ΣυγγραφέαςMormon
Τζόζεφ Σμιθ
ΤίτλοςThe Book of Mormon
ΥπότιτλοςAn Account Written by the Hand of Mormon, upon Plates Taken from the Plates of Nephi. Wherefore it is an abridgment of the Record of the People of Nephi; and also of the Lamanites; written to the Lamanites, which are a remnant of the House of Israel; and also to Jew and Gentile; written by way of commandment, and also by the spirit of Prophecy and of Revelation. Written, and sealed up, and hid up unto the Lord, that they might not be destroyed, to come forth by the gift and power of God unto the interpretation thereof; sealed by the hand of Moroni, and hid up unto the Lord, to come forth in due time by way of the Gentile; the interpretation thereof by the gift of God; an abridgment taken from the Book of Ether. Also, which is a Record of the People of Jared, which were scattered at the time the Lord confounded the language of the people when they were building a tower to get to Heaven; which is to shew unto the remnant of the House of Israel how great things the Lord hath done for their fathers; and that they may know the covenants of the Lord, that they are not cast off forever; and also to the convincing of the Jew and Gentile that Jesus is the Christ, the Eternal God, manifesting Himself unto all nations. And now if there be fault, it be the mistake of men; wherefore condemn not the things of God, that ye may be found spotless at the judgment seat of Christ.[1]
ΓλώσσαΑγγλικά
Ημερομηνία δημοσίευσης1830
LC ClassOL16044232W[2]
Πρώτη έκδοσηΕκκλησία του Ιησού Χριστού των Αγίων των Τελευταίων Ημερών
Δημοσιεύθηκε στοstandard works
Commons page Σχετικά πολυμέσα
Το εξώφυλλο της ελληνικής έκδοσης του Βιβλίου του Μόρμον

Το Βιβλίο του Μόρμον είναι το ιερό σύγγραμμα των μελών της Εκκλησίας του Ιησού Χριστού των Αγίων των Τελευταίων Ημερών, γνωστών ως Μορμόνοι. Στα επίσημα ιερά κείμενα Αγίων Γραφών αυτού του θρησκεύματος περιλαμβάνονται, εκτός από το Βιβλίο του Μόρμον, η Χριστιανική Βίβλος, η συλλογή Διδαχή και Διαθήκες και η συλλογή έργων του Τζόζεφ Σμιθ ονόματι Πολύτιμο Μαργαριτάρι.

Περιεχόμενο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το εξώφυλλο της επανέκδοσης του 1970 του Βιβλίου του Μόρμον
Βιβλίο του Μόρμον: Χώρες και τοποθεσίες

Σύμφωνα με το βιβλίο, ο προφήτης Ιαρέδ οδήγησε στην αμερικανική ήπειρο μία μικρή ομάδα από Ιαρεδίτες, μια φυλή που με θεία μεσολάβηση δεν θίχτηκε από τη σύγχυση γλωσσών στη Βαβέλ. Εκεί όμως διαιρέθηκαν, πολέμησαν μεταξύ τους και καταστράφηκαν μετά από μάχη.

Ένας άλλος προφήτης, ο Λεχί, που ζούσε στην Ιερουσαλήμ περίπου το 600 π.Χ., πήρε κι αυτός εντολή από τον Θεό να οδηγήσει απογόνους της φυλής Μανασσή στην Αμερική. Και αυτοί διαιρέθηκαν σε δύο έθνη, τους Νεφίτες και τους Λαμανίτες, από τα ονόματα των παιδιών του Λεχί. Οι Νεφίτες ήταν ευσεβείς, ενώ οι Λαμανίτες άθεοι. Αργότερα οι Λαμανίτες έγιναν άγριοι κι απέκτησαν σκούρο χρώμα. Απόγονοι των Λαμανιτών είναι, σύμφωνα με το Βιβλίο του Μόρμον, οι σημερινοί Ινδιάνοι. Το 400 μ.Χ. οι δυο ομάδες συγκρούσθηκαν στον λόφο Κουμόρα (Cumorah) και οι Νεφίτες εξολοθρεύτηκαν.

Σύμφωνα με το Βιβλίο του Μόρμον, ο Ιησούς Χριστός παρουσιάστηκε στους Νεφίτες μετά την ανάστασή του και επέλεξε 12 μαθητές, στους οποίους κήρυξε το Ευαγγέλιο κι έδωσε εξουσία να βαπτίζουν, να κάνουν θαύματα, και να κηρύττουν το Ευαγγέλιο. Τα αρχαιότερα συγγράμματα που ο γραμματέας Αμμαρών υπέδειξε στον Μόρμον πού να τα βρει, μαζί με εκείνα που κατέγραψε ο ίδιος ο Μόρμον και ολοκλήρωσε ο γιος του, ο Μορόνι, γράφτηκαν γύρω στο 400 μ.Χ. σε χαραγμένες πλάκες. Το 421 μ.Χ. ο προφήτης Μορόνι έκρυψε τις πλάκες θάβοντάς τες στον λόφο Κουμόρα (στη σημερινή πολιτεία της Νέας Υόρκης).

Σύμφωνα με τον Τζόζεφ Σμιθ (Joseph Smith), το 1823 τον επισκέφθηκε ένας άγγελος, ο οποίος αργότερα του αποκάλυψε ότι ήταν ο αγγελιαφόρος του Θεού ονόματι Μορόνι (Moroni). Ο Μορόνι του είπε ότι ο Θεός του είχε επιφυλάξει την αποστολή να κηρύξει το "αιώνιο ευαγγέλιο", που ήταν γραμμένο σε χρυσές πλάκες. Μαζί με τις πλάκες ήταν θαμμένοι και δυο λίθοι, τα Ουρίμ και Θουμμίμ, η κατοχή των οποίων έδινε δυνατότητες όπως εκείνες των "βλεπόντων" της Παλαιάς Διαθήκης, απαραίτητες για την ανάγνωση και τη μετάφραση των χρυσών πλακών, οι οποίες ήταν χαραγμένες με αιγυπτιακούς χαρακτήρες. Ο Μορόνι είπε στον Σμιθ ότι αργότερα θα του έδινε τις πλάκες και τους λίθους, ότι αυτός δεν θα έπρεπε να δείξει σε κανέναν αυτά τα αντικείμενα χωρίς εντολή, κι αφού τελείωνε τη μετάφραση θα έπρεπε να τα επιστρέψει. Η παράδοση των αντικειμένων έγινε το 1827 και η μετάφρασή τους από τον Σμιθ τελείωσε το 1829. Οι πλάκες επιστράφηκαν στον Μορόνι και το κείμενο που μεταφράστηκε εκδόθηκε το 1830 ως Το Βιβλίο του Μόρμον.

Βιβλία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Βιβλίο του Νεφί Α'
  • Βιβλίο του Νεφί Β'
  • Βιβλίο του Ιακώβ
  • Βιβλίο του Ενώς
  • Βιβλίο του Ιαρώμ
  • Βιβλίο του Όμνι
  • Λόγια του Μόρμον
  • Βιβλίο του Μωσία
  • Βιβλίο του Άλμα
  • Βιβλίο του Ήλαμαν
  • Βιβλίο του Νεφί Γ'
  • Βιβλίο του Νεφί Δ'
  • Βιβλίο του Μόρμον
  • Βιβλίο του Εθέρ
  • Βιβλίο του Μορόνι

Διδαχή και διδασκαλίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Βιβλίο του Μόρμον περιέχει δογματικές και φιλοσοφικές διδασκαλίες που αφορούν πολλά διαφορετικά θέματα, συμπεριλαμβανομένων βασικών θεμάτων Χριστιανισμού και ιδεολογικών διδασκαλίων. Ο Ιησούς αναφέρεται κάθε 1.7 εδάφια με πάνω από 100 διαφορετικά ονόματα.

Ο Ιησούς[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ως λέει στη σελίδα τίτλου, ο σκοπός του Βιβλίου του Μόρμον είναι «να πείσει τους Ιουδαίους και τους Εθνικούς ότι ο ΙΗΣΟΥΣ είναι ο ΧΡΙΣΤΟΣ, ο ΑΙΩΝΙΟΣ ΘΕΟΣ, που φανερώνεται σε όλα τα έθνη».

Το Βιβλίο περιγράφει διάφορα θαύματα και επισκέψεις από τον Χριστό στους κατοίκους της αρχαίας αμερικανικής ηπείρου. Μια από τις πιο σπουδαίες επισκέψεις είναι όταν έρχεται ο Χριστός σε αυτούς μετά από τη σταύρωση και ανάστασή του στην Ιερουσαλήμ. Επίσης, το βιβλίο λέει ότι ένας προφήτης, που ονομάζεται Νεφί, είδε ένα όραμα της γέννησης, της διακονίας, και του θανάτου του Ιησού Χριστού, συμπεριλαμβανομένης μίας προφητείας του ονόματος του Ιησού Χριστού που συνέβη 600 χρόνια πριν τη γέννηση του Χριστού.

Στην ιστορία του Βιβλίου, στην εποχή του Βασιλιά Βενιαμίν, περίπου 130 π.Χ., οι πιστοί Νεφίτες ονομάζονταν «τα παιδιά του Χριστού». Σε ένα άλλο μέρος, τα πιστά μέλη της Εκκλησίας στην εποχή του Μορόνι, περίπου 73 π.Χ., ονομάζονταν «Χριστιανοί» από τους εχθρούς τους, λόγω της πίστης τους στον Ιησού Χριστό.

Νεώτερη έρευνα και κριτικές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι αρχαιολογικές, ιστορικές και επιστημονικές κοινότητες είναι γενικότερα σκεπτικές ως προς την αυθεντικότητα του βιβλίου. Οι κριτικές των ομάδων αυτών επικεντρώνονται σε τέσσερις τομείς.

  • Η έλλειψη συσχετισμού μεταξύ τοποθεσιών που περιγράφονται στο Βιβλίο του Μόρμον και διαφόρων αρχαιολογικών χώρων
  • Η αναφορά σε ζώα, φυτά, μέταλλα και τεχνολογίες που υπάρχουν στο Βιβλίο του Μόρμον αλλά η ύπαρξή τους στην προ Κολομβιανή Αμερική δεν έχει επαληθευτεί.
  • Η έλλειψη γλωσσικού συσχετισμού ανάμεσα στις γλώσσες των Ινδιάνων και αυτές της Μέσης Ανατολής
  • Η έλλειψη αποδεικτικών στοιχείων DNA που να συνδέει τους Ινδιάνους με λαούς της Μέσης Ανατολής

Οι περισσότεροι υποστηρικτές του κινήματος των Αγίων των Τελευταίων Ημερών θεωρούν ότι το Βιβλίο του Μόρμον είναι ιστορικά ακριβές. Μέσα στο κίνημα των Αγίων των Τελευταίων Ημερών υπάρχουν διάφορες απολογητικές ομάδες που επιδιώκουν να συμβιβάσουν τις ασυμφωνίες με διάφορους τρόπους. Ανάμεσα σε αυτές τις ομάδες έχει δημοσιευτεί αρκετό υλικό από το Ίδρυμα Αρχαίας Έρευνας και Μορμονικών Σπουδών το οποίο προσπαθεί να υπερασπιστεί την ιστορικότητα του Βιβλίου του Μόρμον. Ένα από τα πιο συχνά επιχειρήματα αυτών των ομάδων είναι το "περιορισμένο γεωγραφικό μοντέλο", σύμφωνα με το οποίο τα γεγονότα στο Βιβλίο του Μόρμον διαδραματίζονται σε μια σχετικά περιορισμένη γεωγραφική έκταση είτε στην Κεντρική Αμερική, είτε στη Νότια Αμερική ή ακόμα στην περιοχή των Μεγάλων Λιμνών.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. www.wikidata.org/wiki/Q459842.
  2. archive.org/details/ellibrodemormono00smit. Ανακτήθηκε στις 1  Απριλίου 2019.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ιστοσελίδες κριτικής