Τζόφρι Μπαράθιον

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Τζόφρι Μπαράθιον
Χαρακτήρας από
Το Τραγούδι της Φωτιάς και του Πάγου
Χαρακτήρας από Game of Thrones
Ο Τζακ Γκλίσον ως Τζόφρι Μπαράθιον στην τηλεοπτική σειρά Game of Thrones
Πρώτη εμφάνισηΛογοτεχνία:
Παιχνίδι του Στέμματος (1996)
Τηλεόραση:
Winter Is Coming (2011)
Τελευταία εμφάνισηΛογοτεχνία:
Θύελλα από ατσάλι (2000)
Τηλεόραση:
Breaker of Chains (2014)
Δημιουργήθηκε απόΤζωρτζ Ρ. Ρ. Μάρτιν
Προσαρμόστηκε απόΝτέιβιντ Μπένιοφ
Ντ. Μπ. Γουάις
(Game of Thrones)
Ενσαρκώθηκε απόΤζακ Γκλίσον
Πληροφορίες χαρακτήρα
Ψευδώνυμο(α)Joffrey the Illborn
The Young Usurper
ΕίδοςΆνθρωπος
ΦύλοΑρσενικό
ΤίτλοςΒασιλιάς των Άνταλς, των Ρόιναρ και των Πρώτων Αντρών
Κυρίαρχος των Εφτά Βασιλείων
Προστάτης του Βασιλείου
Οικογένεια
ΓονείςΣέρσεϊ Λάννιστερ
Ρόμπερτ Μπαράθιον (νόμιμος πατέρας)
Τζέιμι Λάννιστερ (βιολογικός πατέρας)
ΑδέρφιαΜιρσέλα Μπαράθιον
Τόμμεν Μπαράθιον
ΣύζυγοςΜάρτζερι Ταϊρέλ (μη ολοκληρωμένη)
ΣυγγενείςΤάιγουιν Λάννιστερ (παππούς)
Τζοάννα Λάννιστερ (γιαγιά)
Τύριον Λάννιστερ (θείος)
Ανήκει σεΟίκος Λάννιστερ
Οίκος Μπαράθιον

Ο Τζόφρι Μπαράθιον είναι φανταστικός χαρακτήρας στην σειρά των επικών μυθιστορημάτων φαντασίας, Το Τραγούδι της Φωτιάς και του Πάγου του Αμερικανού συγγραφέα Τζωρτζ Ρ. Ρ. Μάρτιν και της τηλεοπτικής σειράς Game of Thrones.[1]

O Τζόφρι, που παρουσιάστηκε στο βιβλίο Παιχνίδι του Στέμματος το 1996, είναι ο μεγαλύτερος γιος της Σέρσεϊ Λάννιστερ από το βασίλειο του Γουέστερος. Στη συνέχεια εμφανίστηκε στα βιβλία Σύγκρουση Βασιλέων (1998) και Θύελλα από Ατσάλι (2000) του Μάρτιν.

Στην τηλεοπτική προσαρμογή του HBO, τον Τζόφρι υποδύεται ο Ιρλανδός ηθοποιός Τζακ Γκλίσον.[2][3][4]

Γενική Εικόνα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Τζόφρι Μπαράθιον δεν είναι κεντρικός χαρακτήρας στα μυθιστορήματα, έτσι οι δράσεις του μαρτυρούνται και ερμηνεύονται μέσα από τα μάτια των άλλων ανθρώπων, όπως του θείου του Τύριον Λάννιστερ και της εφάπαξ αρραβωνιαστικιάς του Σάνσα Σταρκ. Κληρονομεί την παραδοσιακή ομορφιά των Λάννιστερ από την πλευρά της μητέρας του, έχει ξανθά μαλλιά και πράσινα μάτια και θεωρείται από πολλούς ότι είναι όμορφος.

Περιγραφή χαρακτήρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δημόσια, ο Τζόφρι φέρεται να είναι ο μεγαλύτερος γιος και κληρονόμος του βασιλιά Ρόμπερτ Μπαράθιον και της βασίλισσας Σέρσεϊ Λάννιστερ, οι οποίοι εισήλθαν σε πολιτική συμμαχία γάμου αφότου ο Ρόμπερτ πήρε το θρόνο με τη βία από τον «Τρελό Βασιλιά» Αέρις II Ταργκάρυεν. Στην πραγματικότητα, ο βιολογικός του πατέρας είναι ο δίδυμος αδερφός της μητέρας του, ο Τζέιμι Λάννιστερ. Έχει μια μικρότερη αδελφή, τη Μυρσέλα, και έναν μικρότερο αδελφό, τον Τόμμεν, και οι δύο από τους οποίους είναι επίσης προϊόντα της αιμομικτικής σχέσης του Τζέιμι και της Σέρσεϊ. Οι μοναδικοί βιολογικοί παππούδες τους, ο Τάιγουιν και η Τζοάννα Λάννιστερ, ήταν επίσης πρώτα ξαδέλφια.[5]

Ο Τζόφρι είναι ένας σαδιστής χωρίς συνείδηση ηθικής που συγκαλύπτει τη σκληρότητα του με ένα λεπτό στρώμα γοητείας. Αυτό ανταποκρίνεται καλύτερα στην απάντηση του όταν η (τότε) οργισμένη μνηστή του τον προσβάλλει: ο Τζόφρι δηλώνει ότι η μητέρα του τον είχε διδάξει ποτέ να μην χτυπήσει μια γυναίκα και έτσι διατάζει έναν ιππότη της Βασιλικής Φρουράς να την χτυπήσει αντ 'αυτού. Απολαμβάνει να αναγκάζει τους ανθρώπους να πολεμήσουν μέχρι θανάτου και επιβάλλει σκληρές τιμωρίες για μικρότερα εγκλήματα. Δεν έχει αίσθηση προσωπικής ευθύνης, κατηγορώντας τις αποτυχίες σε άλλους. Δεν διαθέτει αυτοέλεγχο και συχνά προσβάλλει τους συμμάχους και τα μέλη της οικογένειάς του.

Ο Τζόφρι είναι 12 ετών στην αρχή του Game of Thrones (1996).

Ιστορίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

A coat of arms showing a gold on red lion and a black on gold crowned stag combatant.
Το οικόσημο του Joffrey Baratheon

Παιχνίδι του Στέμματος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο πρίγκηπας Τζόφρι μεταφέρεται από τους γονείς του στο Γουίντερφελ και τον προξενεύουν με τη Σάνσα Σταρκ για να δημιουργήσουν μια συμμαχία μεταξύ του οίκου των Μπαράθιον και του οίκου των Σταρκ. Αρχικά, ο Τζόφρι είναι καλός και ευγενικός με τη Σάνσα. Ωστόσο, αρνείται να δείξει συμπάθεια προς την οικογένειά της όταν ο Μπραν Σταρκ πέφτει από έναν πύργο, μέχρι να αναγκαστεί να το κάνει από τον θείο του, Τύριον. Στο Kingsroad, οι Τζόφρι και Σάνσα συναντούν την Άρυα Σταρκ την ώρα που εξασκείται στο σπαθί με ένα κοινό Μίσα. Ο Τζόφρι κατηγορεί τον Μίσα πως επιτίθεται σε ένα ευγενές κορίτσι και κόβει το πρόσωπό του με ένα σπαθί. Αυτό προκαλεί την Άρυα να χτυπήσει τον Τζόφρι, επιτρέποντας στον Μίσα να ξεφύγει. Όταν ο Τζόφρι προσπαθεί να επιτεθεί στην Άρυα, ο Ανταρόλυκος της, η Νιμέρια, του επιτίθεται, τραυματίζοντάς τον. Αργότερα, ο Τζόφρι λέει ψέματα για το πώς έγιναν τα γεγονότα και απαιτεί να σκοτωθεί η Νιμέρια, αλλά αντί αυτής, σκοτώνεται ο ανταρόλυκος της Σάνσα, Λαίδη. Αργότερα, διατάζει τον σωματοφύλακά του, Σάντορ «Ο Σκύλος» Κλεγκέιν, να κυνηγήσει και να σκοτώσει το αγόρι Μίσα.

Αργότερα, ο Ένταρντ Σταρκ ανακαλύπτει ότι ο Τζόφρι δεν είναι βιολογικός γιος του βασιλιά Ρόμπερτ και, όταν ο βασιλιάς πεθαίνει, αρνείται να αναγνωρίσει την αξίωση του Τζόφρι στον θρόνο και τίθεται υπό κράτηση. Έπειτα από τις εκκλήσεις της Σάνσα, ο Ένταρντ εκδίδει μια ψεύτικη ομολογία της προδοσίας του και η Σάνσα τη χρησιμοποιεί ως μετάνοια, ζητώντας να αποδοθεί χάρη στον πατέρα της. Ο Τζόφρι της υπόσχεται πως θα δείξει ευσπλαχνία αλλά δεν κρατάει την υπόσχεσή του και αποκεφαλίζει τον Ένταρντ, αναγκάζοντας αργότερα τη Σάνσα να κοιτάξει το αποκομμένο κεφάλι του.

Σύγκρουση Βασιλέων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Τζόφρι παρουσιάζεται ελάχιστα στο βιβλίο Σύγκρουση Βασιλέων (1998). Κυβερνάει με ιδιοσυγκρασία και καπρίτσια, αποδεικνύοντας ότι είναι δύσκολο ακόμη και για την μητέρα του να τον ελέγξει. Η Σάνσα εγκλωβίζεται στη θέλησή του και, όταν εκείνη δεν τον ευχαριστεί, διατάζει συχνά τους φύλακες να τη χτυπούν. Όταν ο Στάννις Μπαράθιον επιτίθεται στο Κινγκς Λάντινγκ, ο Τζόφρι αναχωρεί από το πεδίο της μάχης, καταστρέφοντας το ηθικό του στρατού του. Η μάχη κερδίζεται μόνο από τον θείο του Τύριον, ο οποίος χρησιμοποίησε Υγρή Φωτιά, και από την τελευταίας στιγμής αντεπίθεση του παππού του Τάιγουιν, με τη βοήθεια των δυνάμεων του οίκου των Ταϊρέλ.

Θύελλα από ατσάλι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Τζόφρι βάζει στην άκρη τον προηγούμενο αρραβώνα του με τη Σάνσα Σταρκ για χάρη της Μάρτζερι Ταϊρελ, ενισχύοντας μια συμμαχία μεταξύ των Λάννιστερ και του οίκου των Ταϊρέλ. Στο γάμο του Τύριον και της Σάνσα, εξευτελίζει τον θείο του και εξοργίζεται όταν ο Τύριον τον απειλεί έπειτα από τη διαταγή του να ολοκληρώσει τον γάμο του. Ο Τύριον αποφεύγει την τιμωρία μόνο όταν ο Τάιγουιν διαβεβαιώνει τον Τζόφρι πως ο θείος του ήταν μεθυσμένος και δεν είχε καμία πρόθεση να απειλήσει τον βασιλιά. Αργότερα, μετά τα γεγονότα του «Κόκκινου Γάμου», ο Τζόφρι σχεδιάζει με χαρά να σερβίρει στη Σάνσα το κεφάλι του τελευταίου της νεκρού αδελφού. Ο Τύριον και ο Τάιγουιν είναι εξοργισμένοι και ο πρώτος απειλεί τον Τζόφρι για ακόμα μια φορά. Έπειτα από μια άλλη διαφωνία, ο Τάιγουιν στέλνει τον Τζόφρι στο δωμάτιό του, παρά την απογοήτευση του Τζόφρι. Κατά τη διάρκεια της γαμήλιας γιορτής του, προσβάλλει συνεχώς τον Τύριον και τη Σάνσα, παρουσιάζοντας ένα έργο για τον «Πόλεμο των Πέντε Βασιλέων», με κάθε έναν από τους βασιλιάδες να παίζονται από νάνους προκειμένου να ταπεινώσει τον θείο του, τον οποίο επίσης αναγκάζει να ενεργεί ως οινοχόος του. Στο τέλος του δείπνου, όμως, ο Τζόφρι πεθαίνει από δηλητηριασμένο κρασί. Ο Τύριον, αν και δεν είναι αυτός που δηλητηρίασε τον Τζόφρι, κατηγορείται από τη Σέρσεϊ και συλλαμβάνεται σε μια θύελλα από ατσάλι (2000). Αργότερα, αποκαλύπτεται πως οι πραγματικοί δράστες της δολοφονίας του Τζόφρι, ήταν η κυρία Ολένα Ταϊρέλ και ο Λόρδος Πίτερ Μπαίλις.

Μετέπειτα μυθιστορήματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στα μετέπειτα μυθιστορήματα, γίνονται μερικές αναφορές στο πρόσωπο του Τζόφρι.

Οικογενειακό δέντρο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 
 
 
 
 
 
 
 
Τάιγουιν Λάννιστερ
 
 
 
Τζοάννα Λάννιστερ
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ρόμπερτ Μπαράθιον
 
Σέρσεϊ Λάννιστερ
 
 
 
Τζέιμι Λάννιστερ
 
Τύριον Λάννιστερ
 
Σάνσα Σταρκ
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Τζόφρι Μπαράθιον
 
 
 
Μυρσέλα Μπαράθιον
 
 
Τόμμεν Μπαράθιον
 
Μάρτζερι Ταϊρέλ
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


Σημείωση: Ο Τόμμεν παντρεύτηκε τη χήρα του αδελφού του, Μάρτζερι, μετά τον θάνατο του Τζόφρι.

Προσαρμογή στην τηλεόραση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τον Ιανουάριο του 2007, η HBO εξασφάλισε τα δικαιώματα προσαρμογής της σειράς βιβλίων του Μάρτιν για την τηλεόραση.[6] [7] Χρόνια αργότερα, ο νεαρός ηθοποιός Τζακ Γκλίσον υποβλήθηκε σε καστ για το ρόλο του Τζόφρι Μπαράθιον.[8]

Ιστορίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Τζακ Γκλίσον υποδύεται τον Τζόφρι Μπαράθιον στην τηλεοπτική προσαρμογή Game of Thrones.

Ο Τζόφρι Μπαράθιον είναι ο Πρίγκιπας των Επτά Βασιλείων. Είναι ο μεγαλύτερος από τα παιδιά της Σέρσεϊ Λάννιστερ και κληρονόμος του Σιδηρού Θρόνου. Δαιμόνιος, αλαζονικός, κακός και σκληρός, χάνει εύκολα την ψυχραιμία και πιστεύει πως μπορεί να κάνει ό,τι θέλει. Παρά τη σκληρότητά του, όταν αντιμετωπίζει άτομα που δεν τον φοβούνται, είναι δειλός. Ο Τζόφρι δεν γνωρίζει πως ο βασιλιάς Ρόμπερτ δεν είναι ο βιολογικός του πατέρας - στην πραγματικότητα, είναι ο γιος του θείου του και δίδυμου αδελφού της μητέρας του, Τζέιμι Λάννιστερ.

Σεζόν 1[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μετά το θάνατο του Ρόμπερτ, ο Τζόφρι χρίζεται βασιλιάς και η μητέρα του τον χρησιμοποιεί ως μαριονέτα. Είναι ένας σκληρός κυβερνήτης, αλλά κάνει λάθος όταν, ενάντια στις επιθυμίες της Σέρσεϊ και της Σάνσα, αρνείται να τιμήσει την υπόσχεσή του να δείξει ευσπλαχνία στον Νεντ Σταρκ και τον εκτελεί.

Σεζόν 2[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η πράξη του Τζόφρι επιδεινώνει την κατάσταση με την πολεμική προσπάθεια των Λάννιστερ, καθώς ο Τζέιμι πιάνεται αιχμάλωτος από τους Σταρκ και οι θείοι του Τζόφρι, Ρένλι και Στάννις, αμφισβητούν τη θέση του στον Σιδηρό Θρόνο. Ο Τζόφρι διατάζει συχνά τον Βασιλικό Φρουρό να χτυπάει τη Σάνσα. Η σκληρότητα και η άγνοια του για τα δεινά των υπηκόων του, τον καθιστούν μη δημοφιλή, ενώ διατάζει να σκοτωθούν όλα τα εκτός γάμου παιδιά που απέκτησε ο πατέρα του στο Κινγκς Λάντινγκ. Ως συνέπεια των πράξεών του, δέχεται επίθεση κατά τη διάρκεια μιας εξέγερσης που παραλίγο να του στοιχίσει τη ζωή. Όταν ο Στάννις επιτίθεται στο Κινγκς Λάντινγκ, ο Τζόφρι αποφεύγει τις βαριές μάχες και χρησιμοποιείται μόνο ως ο φαινομενικός αρχηγός του στρατού. Όταν η μάχη γέρνει υπέρ του Στάννις, η Σέρσεϊ καλεί τον γιο της στην ασφάλεια του κάστρου καταστρέφοντας το ηθικό του στρατού του. Ωστόσο, η μάχη κερδίζεται από τον θείο του, Τύριον, και τον παππού του, Τάιγουιν, με τη βοήθεια των δυνάμεων του οίκου Ταϊρέλ. Για να εδραιωθεί η συμμαχία μεταξύ των δύο οίκων, η δέσμευση του Τζόφρι προς την Σάνσα ακυρώνεται, έτσι ώστε να μπορέσει να παντρευτεί τη Μάρτζερυ Ταϊρέλ.

Σεζόν 3[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο γάμος δεν έχει ακόμη λάβει χώρα και οι διαφορές μεταξύ του Τζόφρι, του θείου του Τύριον και του παππού του Τάιγουιν αυξάνονται, αφού οι δυο τους (με αντίστοιχους τρόπους) ανατρέπουν τη σκληρότητα του. Επίσης, ο Τζόφρι φαίνεται να μην ενδιαφέρεται πολύ για τη μνηστή του, αλλά εκπλήσσεται από τον τρόπο της να κερδίζει την εύνοια των ανθρώπων. Στο γάμο του Τύριον και της Σάνσα, ταπεινώνει τον θείο του και εξοργίζεται όταν ο θείος του απειλεί, έπειτα από τη διαταγή του να ολοκληρώσει τον γάμο του με τη Σάνσα. Ο Τύριον αποφεύγει την τιμωρία όταν ο πατέρας του, Τάιγουιν, διαβεβαιώνει τον Τζόφρι πως ο Τύριον ήταν μεθυσμένος και δεν είχε καμία πρόθεση να απειλήσει τον βασιλιά. Αργότερα, μετά τα γεγονότα του «Κόκκινου Γάμου», ο Τζόφρι σχεδιάζει να σερβίρει στη Σάνσα το κεφάλι του τελευταίου νεκρού της αδελφού, Ρομπ. Ο Τύριον και ο Τάιγουιν είναι εξοργισμένοι με αυτό, και ο πρώτος απειλεί τον Τζόφρι για ακόμα μια φορά. Έπειτα από μια ακόμα διαφωνία, ο Τάιγουιν στέλνει τον Τζόφρι στο δωμάτιό του.

Σεζόν 4[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Τζόφρι παντρεύεται την Μάρτζερυ. Κατά τη διάρκεια της γαμήλιας δεξίωσης, προσβάλλει επανειλημμένα τον Τυριόν και τη Σάνσα, παρουσιάζοντας ένα έργο για τον «Πόλεμο των Πέντε Βασιλέων», με κάθε έναν από τους βασιλιάδες να παίζονται από νάνους έχοντας ως σκοπό να ταπεινώσει τον θείο του, τον οποίο αναγκάζει επίσης να ενεργεί ως οινοχόος του. Στην κορύφωση των εορτασμών, ο Τζόφρι ξαφνικά καταρρέει και πεθαίνει από δηλητήριο. Ο Τύριον, αν και δεν ευθύνεται για τον δηλητηριασμό, κατηγορείται από τη Σέρσεϊ η οποία και διατάζει τη σύλληψή του. Αργότερα αποκαλύπτεται πως οι πραγματικοί δράστες της δολοφονίας του Τζόφρι ήταν η Ολένα Ταϊρέλ και ο Λόρδος Πίτερ Μπαίλις. Η Ολένα, η γιαγιά της Μάρτζερυ, της εμπιστεύεται αργότερα πως δεν θα την άφηνε να παντρευτεί ποτέ «αυτό το τέρας». Μετά την κηδεία του Τζόφρι, τον θρόνο αναλαμβάνει ο μικρότερος αδελφός του, Τόμμεν, ο οποίος γίνεται ο νέος βασιλιάς και παντρεύεται επίσης τη χήρα του Τζόφρι, Μάρτζερυ.

Αποδοχή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Τζακ Γκλίσον έλαβε θετικές κριτικές για τον ρόλο του ως Τζόφρι Μπαράθιον στην τηλεοπτική σειρά. Το 2016, το περιοδικό Rolling Stone κατέταξε τον χαρακτήρα στην 4η θέση της λίστας του με τους «40 καλύτερους τηλεοπτικούς κακούς όλων των εποχών».[9] Ο συγγραφέας των βιβλίων Μάρτιν, περιέγραψε τον Τζόφρι ως παρόμοιο με «πέντε ή έξι άτομα που πήγα μαζί σχολείο ... ένας κλασικός νταής ... απίστευτα κακομαθημένος».

Ο συγγραφέας Martin περιέγραψε τον Joffrey ως παρόμοιο με "πέντε ή έξι άτομα που πήγα στο σχολείο με ... έναν νταή ... απίστευτα κακομαθημένο".[10]

Βιβλιογραφικές αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Christopher Hooton (16 Απριλίου 2014). «King Joffrey: Jack Gleeson to retire from acting after Game of Thrones». The Independent. 
  2. «Game of Thrones Cast and Crew: Joffrey Baratheon played by Jack Gleeson». HBO. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 7 Απριλίου 2015. Ανακτήθηκε στις 25 Δεκεμβρίου 2015. 
  3. «The Official Website for the HBO Series Game of Thrones - Season 4». HBO. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 7 Απριλίου 2015. Ανακτήθηκε στις 23 Μαΐου 2019. 
  4. «From HBO». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 7 Μαρτίου 2016. 
  5. «Game of Thrones Viewer's Guide». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 23 Μαΐου 2019. Ανακτήθηκε στις 23 Μαΐου 2019. 
  6. Radish, Christina (2013). «Producers David Benioff, Dan Weiss & George R.R. Martin Talk Game of Thrones Season 3 and 4, Martin's Cameo, the End of the Series, and More». Collider.com. Ανακτήθηκε στις 3 Αυγούστου 2014. 
  7. Fleming, Michael (2007-01-16). «HBO turns Fire into fantasy series». Variety. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2012-05-16. https://web.archive.org/web/20120516224747/http://www.variety.com/article/VR1117957532?refCatId=14. Ανακτήθηκε στις 2014-07-11. 
  8. «Jack Gleeson Was Not Originally Supposed To Play Joffrey On 'Game Of Thrones'». The Huffington Post. 27 Μαρτίου 2013. 
  9. Collins, Sean T. (9 Φεβρουαρίου 2016). «40 Greatest TV Villains of All Time». Rolling Stone. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 22 Ιουλίου 2017. Ανακτήθηκε στις 29 Απριλίου 2016. 
  10. Grace Dent (12 Ιουνίου 2012). «Game Of Thrones – Interview with George R.R. Martin» (video). YouTube.