Τζεμιλέ Σουλτάνα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Τζεμιλέ Σουλτάν)
Τζεμιλέ Σουλτάν
سميل السلطان
Πριγκίπισσα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας
Γέννηση18 Αυγούστου 1843
Παλάτι Μπεϊλερμπέι, Κωνσταντινούπολη, Οθωμανική Αυτοκρατορία
Θάνατος26 Φεβρουαρίου 1915 (72 ετών)
Ερενκόι, Κωνσταντινούπολη, Οθωμανική Αυτοκρατορία
Τόπος ταφήςΜαυσωλείο του Αμπντούλ Μετζίτ Α΄, Κωνσταντινούπολη, Οθωμανική Αυτοκρατορία
ΣύζυγοςΜαχμούτ Τζελαλεντίν Πασάς
ΕπίγονοιΦετιγιέ Χανίμσουλταν
Σουλτανζάντε Μεχμέτ Μαχμούτ Τζελαλεντίν Μπέη
Σουλτανζάντε Ιμπραήμ Σακίμπ Μπέη
Αϊσέ Σαντικά Χανίμσουλταν
Φατμά Χανίμσουλταν
Σουλτανζάντε Μπεσίμ
Πλήρες όνομα
   Τζεμιλέ μπιντ Αμπντούλ Μετζίτ Χαν
Τούρκικα: Cemile bint Abdulmejid Han
Οθωμανικά: جميل بنت عبد المجيد هان
ΟίκοςΟσμανιδών
ΠατέραςΑμπντούλ Μετζίτ Α΄
ΜητέραΝτιουζντιντίλ Χανιμεφέντι
ΘρησκείαΙσλαμισμός
δεδομένα (π  σ  ε )

Η Τζεμιλέ Σουλτάν (Οθωμανικά Τούρκικα: سميل السلطان) (Τούρκικα: Cemile Sultan, 18 Αυγούστου 1843 - 7 Φεβρουαρίου 1915) ήταν κόρη του σουλτάνου Αμπντούλ Μετζίτ Α΄ και ετεροθαλής αδελφή των σουλτάνων Μωάμεθ ΣΤ΄, Μουράτ Ε΄, Αμπντούλ Χαμίτ Β΄ και Μωάμεθ Ε΄ της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.[1]

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Τζεμιλέ γεννήθηκε στις 18 Αυγούστου 1843 στο παλάτι Μπεϊλερμπέι στην Κωνσταντινούπολη, και ήταν κόρη του σουλτάνου Αμπντούλ Μετζίτ Α΄ και της συζύγου του Ντιουζντιντίλ Χανιμεφέντι. Το 1845 η μητέρα της Τζεμιλέ πέθανε αφήνοντάς την ορφανή στην ηλικία των δύο ετών. Ο πατέρας της, Αμπντούλ Μετζίτ Α΄, την πήγε στην Ραχιμέ Πιριστού Σουλτάν, η οποία ήταν σύζυγός του και θετή κόρη της θείας του, Εσμά Σουλτάν, και της ανέθεσε την φροντίδα της Τζεμιλέ λέγοντάς της «Σου έφερα επίσης μία κόρη». Μεγάλωσε μαζί με τον ετεροθαλή αδερφό της, Αμπντούλ Χαμίτ Β΄, που υιοθετήθηκε επίσης από την Ραχιμέ Πιριστού Σουλτάν, και πέρασαν τα παιδικά τους χρόνια μαζί.

Φορούσε πάντα καφέ φορέματα και καπέλο (hotoz) του ίδιου χρώματος, φτιαγμένο από δαντέλα ή τούλι. Ντυνόταν με τούρκικο στιλ, με μακριά ουρά στερεωμένη στη μέση της. Τα πολυτελή φορέματα που φορούσε ήταν πάντα σε αποχρώσεις του καφέ και το χρώμα αυτό υπηρέτησε σαν σήμα κατατεθέν της. Δεν φορούσε κανένα απολύτως κόσμημα. Εκείνοι που ήταν σε θέση να γνωρίζουν είπαν ότι έμοιαζε με τον πατέρα της, Αμπντούλ Μετζίτ Α΄, και μάλιστα από τις φωτογραφίες τα μάτια και τα χαρακτηριστικά είναι ίδια. Ο καθένας στο παλάτι αισθανόταν μεγάλο σεβασμό και αγάπη για την Πριγκίπισσα Τζεμιλέ. Μιλούσε τόσο ευγενικά και με έξυπνο τρόπο και δεν γελούσε όταν δεν της είχε ζητηθεί.

Την 1η Ιουνίου 1858 σε ηλικία 15 ετών παντρεύτηκε τον Μαχμούτ Τζελαλεντίν Πασά ως τρίτη σύζυγός του, ο οποίος ήταν γιος του Νταμάτ Αχμέτ Φετχί Πασά και της πρώτης συζύγου του Αϊσέ Σεμσινούρ Χανίμ. Η Τζεμιλέ και ο Μαχμούτ Τζελαλεντίν απέκτησαν τρεις κόρες και τρεις γιους:

  • την Φετιγιέ Χανίμσουλταν (1859-1887), παντρεύτηκε αλλά δεν απέκτησε παιδιά.
  • τον Σουλτανζάντε Μεχμέτ Μαχμούτ Τζελαλεντίν Μπέη (1864-1916), παντρεύτηκε και απέκτησε απογόνους.
  • τον Σουλτανζάντε Ιμπραήμ Σακίμπ Μπέη (1864-1897), παντρεύτηκε και απέκτησε απογόνους.
  • την Αϊσέ Σαντικά Χανίμσουλταν (1875-1938), παντρεύτηκε και απέκτησε απογόνους.
  • την Φατμά Χανίμσουλταν (1879-1890), πέθανε σε νεαρή ηλικία
  • τον Σουλτανζάντε Μπεσίμ, πέθανε σε νεαρή ηλικία

Το ζευγάρι υποστήριξε την άνοδο του Αμπντούλ Χαμίτ Β΄ στο θρόνο, μέχρι την έλειψη εμπιστοσύνης του νέου σουλτάνου στον Μαχμούτ Τζελαλεντίν Πασά, που οδήγησε στην εξορία του, στην Αραβία το 1881, όπου στραγγαλίστηκε το 1884.

Η Τζεμιλέ αποσύρθηκε από την κοινωνία για περίπου είκοσι χρόνια, έπειτα από την συμφιλίωση με τον αδελφό της. Πέθανε στο Ερενκόι, στην Κωνσταντινούπολη στις 26 Φεβρουαρίου 1915 σε ηλικία 72 ετών και θάφτηκε στο μαυσωλείο του πατέρα της Αμπντούλ Μετζίτ Α΄.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. The Rise of the Turks and the Ottoman Empire Αρχειοθετήθηκε 2012-06-28 στο Wayback Machine. Ανακτήθηκε στις 2007-09-16

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Cemile Sultan της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).