Τζέιμς Μπιουκάναν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Τζέιμς Μπιουκάναν

15ος Πρόεδρος των ΗΠΑ
Περίοδος
4 Μαρτίου 1857 – 3 Μαρτίου 1861
ΑντιπρόεδροςΤζον Κ. Μπρέκινριτζ
ΠροκάτοχοςΦράνκλιν Πιρς
ΔιάδοχοςΑβραάμ Λίνκολν
Προσωπικά στοιχεία
Γέννηση23 Απριλίου 1791, Πενσυλβάνια,ΗΠΑ
Θάνατος1 Ιουνίου 1868 (77 ετών)
Πενσυλβάνια,ΗΠΑ
ΕθνότηταΑμερικανός
ΥπηκοότηταΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
Πολιτικό κόμμαΔημοκρατικό Κόμμα (ΗΠΑ)
ΣύζυγοςΔεν παντρεύτηκε
ΣπουδέςDickinson College
Επάγγελμαδικηγόρος,διπλωμάτης
ΘρήσκευμαΠρεσβυτεριανισμός
Υπογραφή
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Τζέιμς Μπιουκάναν (James Buchanan Jr, 23 Απριλίου 1791 - 1 Ιουνίου 1868) ήταν ο 15ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Ήταν ο μόνος πρόεδρος της χώρας που δεν είχε παντρευτεί. Η ανιψιά του Αριέττα Λέιν ήταν η πρώτη κυρία κατά τη διάρκεια της θητείας του. Ήταν έμπειρος πολιτικός και έγινε Πρόεδρος το 1857.

Η ζωή του[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Τζέιμς Μπιουκάναν γεννήθηκε στις 23 Απριλίου 1791 στην Πενσυλβάνια από μία πλούσια οικογένεια εμπόρων. Είχε τέσσερις αδελφές και τρεις αδελφούς και φοίτησε στο κολέγιο Ντίκινσον το 1807. Εκεί σπούδασε νομική και έγινε αποδεκτός από τον σύλλογο το 1812. Είχε αρραβωνιαστεί την Ανν Κόλμαν αλλά αυτή πέθανε πριν παντρευτούν και ποτέ δεν απέκτησαν παιδιά. Υπηρέτησε και στον Λευκό Οίκο αλλά και στο Κοινοβούλιο εκπροσωπώντας την Πενσυλβάνια. Επίσης ήταν πρέσβης στη Ρωσία κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Άντριου Τζάκσον.

Προεδρία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην αρχή της προεδρίας του χαρακτήρισε τη δουλεία ως μη σημαντικό θέμα. Ήταν μια εσφαλμένη απόφαση καθώς οι βόρειοι και οι νότιοι είχαν είδη αρχίσει να διαιρούνται με βάση την άποψη του περί του θέματος.

Το Ανώτατο Δικαστήριο διακήρυξε ότι οι Αφροαμερικανοί δεν ήταν Αμερικανοί πολίτες και ότι κάθε Πολιτεία θα μπορούσε να διατηρήσει τη δουλεία ως νόμιμη πράξη. Ο πρόεδρος Μπιουκάναν υποστήριξε αυτή την απόφαση του δικαστηρίου.

Ο Μπιουκάναν επίσης υποστήριξε τα δικαιώματα των ιδιοκτητών σκλάβων να διατηρήσουν τους σκλάβους τους και ήθελε το Κάνσας να υιοθετήσει ένα σύνταγμα που επιτρέπει τη δουλεία. Εξαιτίας αυτού, το δημοκρατικό κόμμα διαιρέθηκε στο συγκεκριμένο θέμα και μετά τις κοινοβουλευτικές εκλογές του 1858 υπήρχαν περισσότεροι ρεπουμπλικάνοι από δημοκρατικούς στο Κοινοβούλιο. Γενικά ο Μπιουκάναν δεν είχε καλές σχέσεις με τους ρεπουμπλικάνους.

Διέταξε στρατεύματα να επιτεθούν στη Γιούτα λόγω λανθασμένης πληροφόρησης ότι σχεδίαζε επανάσταση ενάντια της κυβέρνησης. Ο Μπιουκάναν αργότερα συνειδητοποίησε το λάθος του και απολογήθηκε.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του άρχισε η διαίρεση της χώρας πάνω στο θέμα της σκλαβιάς που θα οδηγούσε στο ξέσπασμα του Αμερικανικού εμφυλίου πολέμου. Λίγους μήνες πριν την λήξη της θητείας ορισμένες από τις νότιες Πολιτείες αποφάσισαν ότι δεν ήθελαν να παραμείνουν στην Ένωση.

Ο Μπιουκάναν υποστήριζε ότι αυτή η πράξη ήταν απόλυτα λανθασμένη και κακή αλλά δεν έλαβε μέτρα καθώς θεώρησε ότι οποιαδήποτε πράξη εναντίον του νότου ήταν αντισυνταγματική. Δεν προετοίμασε καν τη χώρα για πόλεμο.

Στη λήξη της θητείας του άφησε τον διάδοχο του Αβραάμ Λίνκολν να αντιμετωπίσει το μεγαλύτερο πρόβλημα στην αμερικανική ιστορία, τον Αμερικανικό Εμφύλιο Πόλεμο.

Πολλοί ιστορικοί τον χαρακτηρίζουν ως τον χειρότερο πρόεδρο που είχαν ποτέ οι ΗΠΑ.