Τεχνητή πέτρα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Εγκατάσταση τεχνητής πέτρας

Τεχνητή πέτρα ονομάζεται το οικοδομικό υλικό το οποίο αντικαθιστά την φυσική πέτρα στις επιφάνειες συνήθως εξωτερικών αλλά και εσωτερικών τοίχων.

Οι τεχνητές πέτρες παράγονται με ελαφροβαρή αδρανή έτσι ώστε να έχουν μικρό βάρος σε σχέση με τις φυσικές πέτρες. Το χαμηλότερο βάρος, το μικρότερο κόστος και η ποικιλία προϊόντων είναι σημαντικά πλεονεκτήματα που έχουν κάνει δημοφιλή τη χρήση των υλικών αυτών.

Παραγωγή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Για την παραγωγή των τεχνητών πετρών χρησιμοποιούνται πλαστικά καλούπια[1]. Στα καλούπια αυτά χύνεται μείγμα τσιμέντου και αδρανών υλικών για το σχηματισμό των πετρών. Το διαφορετικό σχήμα των καλουπιών επιτρέπει την κατασκευή πολλών παρόμοιων πετρών ώστε το τελικό αποτέλεσμα να πλησιάζει την εικόνα των φυσικών πετρών και να μην είναι αναπαραγωγή ενός μόνο σχήματος. Μετά το πήξιμο του τσιμέντου, οι τεχνητές πέτρες αφαιρούνται από τα καλούπια.

Προϊόντα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι τεχνητές πέτρες έχουν πάχος 2-4 cm περίπου και κάθε κατασκευαστής προσφέρει ποικιλία σχεδίων. Τα γενικά χαρακτηριστικά τους είναι συνήθως αντιγραμμένα από τη φύση και τις παραγόμενες φυσικές πέτρες. Τα σχέδια μπορεί να είναι τετραγωνισμένες πέτρες ή ανώμαλου σχήματος ή στρογγυλεμένες, ακόμη και απομίμηση τούβλων. Κάθε σχέδιο μπορεί να παράγεται σε ένα ή περισσότερους χρωματισμούς. Οι κατασκευαστές φροντίζουν ώστε η πίσω πλευρά των πετρών να είναι ιδιαίτερα ανώμαλη για να γίνεται καλύτερη η πρόσφυση τους με τις κόλλες.

Εφαρμογή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι τεχνητές πέτρες τοποθετούνται σε κάθετες επιφάνειες (τοίχους) με τη βοήθεια ειδικών κολλών (κόλλες πλακιδίων). Οι τεχνητές πέτρες έχουν μικρό βάρος που οφείλεται στο γεγονός ότι είναι φτιαγμένες από ελαφροβαρή υλικά και στο ότι έχουν μικρό πάχος. Λόγω λοιπόν του μικρού βάρους τους και της χρήσης ισχυρών κολλών πλακιδίων, επιτυγχάνεται πολύ καλή πρόσφυσή τους στους τοίχους[2].

Ονόματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στη διεθνή πρακτική, στην αγγλική γλώσσα, για τις τεχνητές πέτρες χρησιμοποιούνται οι όροι articial stones, stone veneer, stacked stone veneer, manufactured stone.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι τεχνητές πέτρες άρχισαν να κατασκευάζονται στις αρχές της δεκαετίας του 1960 στις ΗΠΑ [3]. Τα πρώτα προϊόντα φαινόταν τεχνητά, αλλά η εξέλιξη της τεχνολογίας των κατασκευαστών έχει δημιουργήσει πέτρες οι οποίες είναι πολύ δύσκολο να διακριθούν από τις φυσικές. Στην Ελλάδα η παραγωγή τεχνητών πετρών άρχισε στα μέσα της δεκαετίας του 1980 [4] και επεκτάθηκε σημαντικά κατά τη δεκαετία του 1990[5].Τη δεκαετία του 2000 δόθηκε μεγάλη βαρύτητα στον αυτοματισμό παραγωγής τεχνητών πετρωμάτων για να επιτευχθεί η μέγιστη ποιότητα και συρρικνωθεί το κόστος παραγωγής.[6].

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Πληροφορίες για πλαστικά καλούπια παραγωγής τεχνητών πετρών». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 23 Ιουνίου 2008. Ανακτήθηκε στις 23 Ιουνίου 2008. 
  2. «Πέτρινο καπλαμά στο εσωτερικό σχεδιασμό». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 23 Σεπτεμβρίου 2021. 
  3. «Παραγωγή τεχνητής πέτρας το 1962 στις ΗΠΑ». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 10 Απριλίου 2008. Ανακτήθηκε στις 13 Απριλίου 2008. 
  4. «Πρώτη παραγωγή τεχνητών πετρών στην Ελλάδα το 1985». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 19 Ιανουαρίου 2007. Ανακτήθηκε στις 13 Απριλίου 2008. 
  5. «Επέκταση παραγωγής τεχνητής πέτρας στην Ελλάδα το 1995 και εξαγωγές». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 24 Φεβρουαρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 9 Ιουλίου 2014. 
  6. Αυτοματισμός παραγωγής τεχνητών πετρωμάτων στην Ελλάδα