Ταρώ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Τρεις κάρτες από μια τράπουλα Visconti-Sforza ταρώ

Το Ταρώ (παλαιότερα γνωστό ως trionfi και αργότερα ως Tarocchi ή Ταρώ) είναι ένα πακέτο από τραπουλόχαρτα, που χρησιμοποιούνταν από τα μέσα του 15ου αιώνα σε διάφορα μέρη της Ευρώπης για παιχνίδια όπως το ιταλικό tarocchini[1], το γαλλικό ταρώ και το αυστριακό Königrufen. Πολλά από αυτά τα παιχνίδια καρτών ταρώ εξακολουθούν να παίζονται και σήμερα. Στα τέλη του 18ου αιώνα, οι κάρτες ταρώ άρχισαν να χρησιμοποιούνται παράλληλα για μαντεία με τη μορφή ταρωλογίας και χαρτομαντείας και στη συνέχεια, αναπτύχθηκαν ειδικές τράπουλες για τέτοιους απόκρυφους σκοπούς.

Major Arcana
22 Σημαντικές κάρτες Ταρώ
22 Major Arcana Tarot Cards

Στις αποκρυφιστικές πρακτικές, το Major Arcana είναι τα ατού μιας αγέλης ταρώ [1] Υπάρχουν συνήθως 22 τέτοιες κάρτες σε ένα τυπικό πακέτο 78 φύλλων. Συνήθως αριθμούνται από το 0 έως το 21.

Πριν από τον 17ο αιώνα, τα ατού ήταν απλώς μέρος μιας ειδικής τράπουλας που χρησιμοποιούνταν για τυχερά παιχνίδια και τυχερά παιχνίδια. [2] Μπορεί να τους αποδόθηκε αλληγορική και πολιτιστική σημασία, αλλά πέρα ​​από αυτό, τα ατού αρχικά είχαν μικρή μυστικιστική ή μαγική σημασία [2] Όταν οι τράπουλες χρησιμοποιούνται για παιχνίδια με χαρτιά (παιχνίδια Ταρώ), αυτές οι κάρτες χρησιμεύουν ως μόνιμα ατού και διακρίνονται από τις υπόλοιπες κάρτες, τις κάρτες στολής, οι οποίες είναι γνωστές από τους αποκρυφιστές ως Μικρά Αρκάνα. [3]

Οι όροι "Major" και "Minor Arcana" χρησιμοποιούνται στις αποκρυφιστικές και μαντικές εφαρμογές της τράπουλας όπως στην άσκηση του Εσωτερικού Ταρώ και προέρχονται από τον Jean-Baptiste Pitois (1811-1877), γράφοντας με το όνομα Paul Christian. [4]

Ο Michael Dummett γράφει ότι το Major Arcana είχε αρχικά απλή αλληγορική ή εσωτερική σημασία, προερχόμενη κυρίως από την ελίτ ιδεολογία στις ιταλικές αυλές του 15ου αιώνα όταν επινοήθηκε [2]. Η αποκρυφιστική σημασία άρχισε να εμφανίζεται τον 18ο αιώνα όταν ο Antoine Court de Gébelin, Ελβετός κληρικός και Ελευθεροτέκτονας, δημοσίευσε το Le Monde Primitif. Από εκεί συνεχίστηκε η κατασκευή της απόκρυφης και μαντικής σημασίας του ταρώ και του Μεγάλου και του Μικρού Αρκάνα [5]. Για παράδειγμα, η Αυλή του Gébelin υποστήριξε την αιγυπτιακή, την καμπαλιστική και τη θεϊκή σημασία των ατού ταρώ. Η Etteilla δημιούργησε μια μέθοδο μαντείας χρησιμοποιώντας ταρώ. Ο Elliphas Lévi εργάστηκε για να ξεφύγει από την αιγυπτιακή φύση του μαντικού ταρώ, φέρνοντάς το πίσω στο ταρώ της Μασσαλίας, δημιουργώντας μια «ελικοειδή» καβαλαστική αλληλογραφία, και μάλιστα πρότεινε ότι το Major Arcana αντιπροσωπεύει στάδια ζωής. [4] Ο Μαρκήσιος Stanislas de Guaita καθιέρωσε το Major Arcana ως μια ακολουθία έναρξης που θα χρησιμοποιηθεί για την καθιέρωση ενός μονοπατιού πνευματικής ανάτασης και εξέλιξης. [2] Το 1980, η Sallie Nichols, μια Jungian ψυχολόγος, έγραψε ότι το ταρώ είχε βαθιά ψυχολογική και αρχετυπική σημασία, κωδικοποιώντας ακόμη και ολόκληρη τη διαδικασία της Jungian εξατομίκευσης στα ατού του ταρώ [6].

Αυτές οι διάφορες ερμηνείες του Major Arcana αναπτύχθηκαν σταδιακά, τα οποία εξακολουθούν να ασκούν σημαντική επιρροή στις εξηγήσεις των επαγγελματιών για το Major Arcana.


Κάρτα αριθμών
Ο ανόητος
RWS Tarot 00 Fool
Το ταξίδι- μιλάει για περιπέτειες και ενθουσιασμό, για ένα ταξίδι ζωής, όπου η καρδία έχει τον πρώτο λόγο και η φαντασία είναι ο οδηγός, αλλά προσοχή μπορεί αυτή η στάση να προκάλεσει αυθόρμητα λάθη, που θα κοστίσουν ακριβά και το θάρρος που μπορεί να διακατέχει κάποιον εύκολα να τον κάνει να χάσει το μέτρο και να καταλήξει σε θράσος.
1 Ο Μάγος
1 Ο Μάγος
RWS Tarot 01 Magician
Ο εκτελεστής-συμβολίζει τη φαντασία και την έκφραση των συναισθημάτων. Είναι ένα είδος καταλύτη καταστάσεων και μιλά για εσωτερική εμπιστοσύνη όχι μόνο στον εαυτό μας, αλλά και στους άλλους ανθρώπους ή ακόμα και στη μοίρα και όσα μας επιφυλάσει. Αλλά απο την άλλη δεν σημαίνει πως όλα πρέπει να αφήνονται στην τύχη, αλλά να προσπαθούμε για το καλύτερο δυνατό γιατί αλλιώς ξεχνάμε πως εμείς ορίζουμε πραγματικά τον δρόμο της ζωής μας.
2 Η Αρχιέρεια
Η Αρχιέρεια
RWS Tarot 02 High Priestess - Η Αρχιέρεια
Η κοιλάδα των μυστικών-Είναι τα μεγάλα μυστικά με βάση την ενέργεια της σελήνης και μιλά για διαίσθηση, ένστικτο, εσωτερικά οξυμένες αισθήσεις και μαζί όλα τα μικρά ή μεγάλα μυστικά που κάθε άνθρωπος κουβαλά μέσα του. Πρέπει όμως να υπάρχει ένα όριο, γιατί η μυστικοπάθεια δεν μας επιτρέπει να επικοινωνήσουμε και μπλοκάρει τις ανθρωπινές σχέσεις μας.
3 Η Αυτοκράτειρα
Η Αυτοκράτειρα
RWS Tarot 03 Empress
Η μητέρα-συμβολίζει την αφθονία και τη γονιμότητα, αλλά και την πληρότητα και η ενεργεία της έχει να κάνει με την Αφροδίτη. Μιλάει για δημιουργική και γόνιμη περίοδο ζωής, αλλά προσοχή γιατί μιλά και για κτητικότητα και υπερβολική πίεση ως προς τους άλλους όπως π.χ. μια μάνα μπορεί απο υπερβολική αγάπη να καταπίεζει τα παιδία της.
4 Ο Αυτοκράτορας
4 Ο Αυτοκράτορας
RWS Tarot 04 Emperor
Ο πατέρας- συμβολίζει την ηγεσία, τον έλεγχο και τη λογική με ενέργεια συνδεδεμένη με τον κριό. Μιλάει για αντοχή και στοιχεία φυσικής επιβολής και υπεροχής, αλλά και έντονο εγωισμό, υπερμέτρη αναγκή για αγάπη αλλά και επιβολή των προσωπικών απόψεων που μπορεί να οδηγήσει τις σχέσεις σας στα άκρα προκαλώντας παγωνία και ψυχρότητα.
5 Ο Ιεροφάντης
Ο Ιεροφάντης
RWS Tarot 05 Hierophant
Ο άγιος-μιλάει για χαρίσματα και αρετές ενός αγίου, όπου ύπάρχει ανιδιοτελής αγάπη και προσφορά μέσω της υπομονής. Έχει ενέργεια συνδεδεμένη με το ζώδιο του ταύρου και μιλά για παραδοσιακές αξίες, που όμως με υπερβολές οδηγούν σε πείσμα και οπισθοδρομισμό.
6 Οι Εραστές
Οι Εραστές
RWS Tarot 06 The Lovers
Η ένωση-μιλά για αστάθεια και συγκυρίες που μπορούν να φέρουν πολλά ή τίποτα αναλόγα του πως θα αξιοποιηθούν και για αναπάντεχες καταστάσεις και εκπλήξεις θετικές ή αρνητικές. Μια ένωση θα έχει μεγάλες δυνατότητες να συμβεί. Έχει ενέργεια συνδεδεμένη με τους διδύμους και τη διπλή όψη των πραγμάτων.
7 Το Άρμα
Το Άρμα
RWS Tarot 07 Chariot
Η αδερφή ψυχή-συμβολίζει την πρόκληση και τη νίκη. Την ένωση με το άρμα της αδερφής ψυχής κάθε ανθρώπου και συνδέεται με τον καρκίνο, μυστικιστικό αφέντη της θάλασσας της ευαισθησίας και της προστατευτικότητας, αλλά και της άσχημης υγείας απο αμέλεια του εαυτού μας. Υποδηλώνει προσκόληση στο παρελθόν, που ναι μεν μας κάνει να μην ξεχνάμε απο που προερχόμαστε, αλλά μας κρατά και δεμένους και δεν μας επιτρέπει να δούμε και το μέλλον.
8 Δύναμη
Δύναμη
RWS Tarot 08 Strength
Ο θεραπευτής-είναι το ταρώ της ισχύος και μιλά για μεγάλη εσωτερική ή εξωτερική δύναμη, γοητεία και λάμψη, αξιοπρέπεια και συνδέεται με το ζώδιο του λέοντα. Υπόσχεται μεγάλες συγκινήσεις και απολαύσεις στη ζωή, αλλά και εύκολη υπερβολή και αλαζονεία, που θα δώσουν αρνητικά αποτελέσματα. Πάνω απο όλα λέει πως πρώτα πρέπει να αγαπήσουμε τον εαυτό μας για να αγαπηθούμε και απο τους άλλους, μα αν υπερβάλλουμε θα τιμωρηθούμε αναπόφεκτα.
9 Ο Ερημίτης
Ο Ερημίτης
RWS Tarot 09 The Hermit Tarot Card
Η απομόνωση-συμβολίζει την ενδοσκόπηση και την ενόραση. Η αλήθεια είναι μέσα μας και πρέπει να αφουγκραστούμε τις ανάγκες του εαυτού μας για να βρούμε τον σωστό δρόμο. Είναι συνδεδεμένο με την παρθένο, ζώδιο του ρεαλισμού και της ανάλυσης, αλλά με μέτρο γιατί η υπερβολική ανάλυση μας κάνει να χάσουμε το δάσος και να βλέπουμε μόνο το δένδρο και έτσι χάνουμε τη συνολική εικόνα, ενώ ο απόλυτος ρεαλισμός μας κάνει να χάνουμε κάτι απο τον εαυτό και τα όνειρα και τις επιθυμίες μας.
10 Τροχός της Τύχης
10 Τροχός της Τύχης
RWS Tarot 10 Wheel of Fortune
Η μοίρα-συμβολίζει την πρόοδο, την ευημερία και την εξέλιξη, συνδεδεμένο με την ενέργεια του Δία, πλανήτη της επέκτασης και των νέων φάσεων στη ζωή. Σχέδια που ολοκληρώνονται και υπόσχονται κέρδη υλικά και πνευματικά.Μιλά για προκαταλήψεις και φοβίες που αφήνονται πίσω,αλλά όχι χωρίς κόστος καθώς υπάρχει φόβος να χαθεί εντελώς η αίσθηση του φόβου οδηγώντας το άτομο σε παρακινδυνευμενες κινήσεις.
11 Δικαιοσύνη
11. ή Δικαιοσύνη
RWS Tarot 11 Justice
Η επαφή-η ενέργεια της κάρτας αυτής είναι συνδεδεμένη με τον ζυγό, ζώδιο της αρμονίας, της δικαιοσύνης και της ειρήνης. Η ισότητα και η ισορροπία θα θεμελιώσουν μια ειλικρινή σχέση ερωτική ή επαγγελματική, αλλά με διπλωματικό τρόπο. Οι ισορροπίες είναι λεπτές και πρέπει, όλα να γίνουν χωρίς να διαταραχθεί η ισορροπία που με τόσο κόπο επιτεύτηκε, χωρίς όμως υποκρισία ή κρυμμένα νοήματα και ψιλά γράμματα.
12 Ο κρεμασμένος
12 Ο κρεμασμένος
RWS Tarot 12 Hanged Man
13 Θάνατος
13 Θάνατος
RWS Tarot 13 Death
Η μεταμόρφωση του εγώ- η κάρτα του θανάτου δεν είναι μια κακή κάρτα, αλλά μια κάρτα βαθίας αλλαγής του εαυτού μας. Μιλά όχι για ένας τέλος, αλλά για μια νέα αρχή και τον αιώνιο κύκλο της ζωής, όπου ο σπόρος ανθίζει και το άνθος ρίχνει και πάλι σπόρους για να ξαναγεννηθεί. Η ενέργεια του συνδέεται με τον σκορπιό, κατεξοχήν σεξουαλικό ζώδιο που μπορεί να φέρει πνόη έρωτα και πάθους, πρέπει όμως να έχει προετοιμάστεί για τις νέες συνθήκες αλίως το νεό σπέρμα θα χαθεί.
14 Εγκράτεια
14 Εγκράτεια
RWS Tarot 14 Temperance
Ο φύλακας-μιλά για περίοδο μετριοπάθειας και πνευματικής αναζήτησης, για αυτοθεραπεία και ανάγκη να ξεφύγουμε απο όποιες τύψεις και ενοχές.Τα χρέη ξεπληρώθηκαν και πλέον χρειάζονται σταθερά και αργά βήματα για να χτισούμε και πάλι μια νέα αρχή. Δεν πρέπει όμως να δείξουμε απο την αρχή τον ενθουσιασμό μας πριν σιγουρευτούμε και σταθεροποιήσουμε τα σχέδια μας.
15 Ο Διάβολος
15 Ο Διάβολος
RWS Tarot 15 Devil
Ο δεσμός-κάρτα που συμβολίζει τη δύναμη εξουσίας και τη σταθερότητα και τη μεθοδικότητα, με ενέργεια που συνδέεται με τον αιγόκερω. Επιδιώκετε να έχετε το πανω χέρι στις σχέσεις και ζητάτε αναγνώριση, αλλά ο υπερμέτρος θαυμασμός που ζητάτε θα σας προσφέρει μόνο κόλακες και δεν σας βοηθήσει να καταταλάβετε πως περισσότερο χρείαζεστε να σας αγαπούν και όχι να σας θαυμάζουν. Έχετε τις δυνατότητες και τις ικανότητες για κάτι σημαντικό και μεγαλό, αλλά μην γίνεστε απόλυτα συγκεντρωτικοί.
16 Ο Πύργος
16 Ο Πύργος
RWS Tarot 16 Tower
Ο σεισμός-κάρτα με ενέργεια του Άρη που συμβολίζει ανασφάλεια διάλυση, αλλά και ελευθερία και ανεξαρτησία απο τη διάλυση αυτή, καθώς σαν ένας σεισμός θα ισοπεδώσει οτιδήποτε σαθρό στη ζωή, για να δώσει χώρο και πάλι για νέα πράγματα που πρέπει να φροντίσετε να χτίσετε πιο συνετά και σωστά.
17 Το αστέρι
17 Το αστέρι
RWS Tarot 17 Star
Ο ονειροπόλος-συμβολίζει την ανευ όρων αγάπη και την πληρότητα συναισθημάτων μετά απο την επούλωση βαθιών πληγών. Η ενέργεια της συνδέεται με τον υδροχόο και συμβουλεύει στάση ανεκτικότητας και πιστης σε ιδανικά και αγάπη για μια καλή πορεία στο αύριο, όχι όμως χωρίς να προσέξετε σε ποίον δίνετε τι και πως.
18 Η Σελήνη
18 Η Σελήνη
RWS Tarot 18 Moon
Το μέντιουμ-η κάρτα συμβολίζει τη Σελήνη και είναι συνδεδεμένη με την ενέργεια της. Μιλά για οραματισμό, ικανότητες φαντασίας και ενόρασης και βρίσκεται σε σχέση με το ζώδιο των ιχθύων. Μιλά για μια πνευματική πορεία και στροφή στη ζωή όπου θα επηρεάσει βαθία όλα όλα ξέρατε μέχρι σημέρα και που πρέπει να αποδεχτείτε χωρίς όμως να χάσετε τον παλιό εαυτό που είσασταν και όλα όσα υλικά επιθυμείτε. Θα έρθουν σε αντίθεση οι διαφορετικές σας ανάγκες αλλά μπορείτε να βρείτε με προσπάθεια τη χρυσή τομή.
19 Ο Ήλιος.
19 Ο Ήλιος
RWS Tarot 19 Sun
Η αθωότητα-η κάρτα που συμβολίζει το κέφι για ζωή, τη χαρά και την αισιοδοξία που θα ζεστάνει εσάς και όλους τους γύρω σας. Θα βρίσκεστε στο προσκήνιο των καταστάσεων, και θα συνεπαρετε τους γύρω με την ορμη σας, δεν πρέπει όμως να το παρακάνετε γιατί θα χάσετε τον έλεγχο.
20 κρίση
20 κρίση
RWS Tarot 20 Judgement
Η αναγέννηση-συμβολίζει την προσαρμογή, την πρόοδο και τη μετάλλαξη σε κάτι νέο, άρα την προσαρμοστικότητα. Η κάρτα έχει σχέση με τον πλούτωνα και τη δύναμη της αλλάγης που εκφράζει, τη δυνατότητα να συγχωρέσετε και να συγχωρεθείτε και να κάνετε μια νέα αρχή δίνοντας τόπο στην οργή, αλλά χωρίς να επιτρέψετε και πάλι στα άτομα που σας έκαναν κακό να σας πειράξουν.
21 Ο κόσμος
21 Ο κόσμος
RWS Tarot 21 World
Το δώρο-συμβολίζει το τέλος του κύκλου που σηματοδοτεί μια επιτυχημένη πορεία και μια νέα ελπιδοφόρα περίοδο. Μια φάση ζωής γεμάτη υποσχέσεις και ελπίδες έρχεται να ανταμείψει για την προσπάθεια και τους κόπους, συνδέεται με τον Κρόνο, που δίνει ένα αίσθημα μονιμότητας πρακτικότητας και υπομονής και λέει πως τίποτα δεν έρχεται εύκολα στη ζωή χωρίς προσπάθεια.[2][1]


Minor Arcana
Κοστούμι των Ραβδιών(εναλλάξ ρόπαλα, ρόπαλα, ράβδοι ή ραβδιά)
Κοστούμι των Ραβδιών
Suit of wands Tarot Cards
Κοστούμι των Πεντάλφα(νομίσματα, δίσκοι ή δαχτυλίδια)
Κοστούμι πεντάλφα
Suit of pentacles Tarot Cards
Κοστούμι των Σπαθιών(λεπίδες, Ξίφη)
Κοστούμι σπαθιών
Suit of swords Tarot Cards
Κοστούμι των Κυπέλλων(δισκοπότηρα, κύπελλα ή αγγεία)
Κοστούμι των Κυπέλλων
Suit of cups Tarot Cards

Το Minor Arcana, μερικές φορές το Lesser Arcana, είναι τα φύλλα στολής σε μια τράπουλα ταρώ. Οι ελάσσονες κάρτες Arcana εμφανίζονται για πρώτη φορά σε παιχνίδια με τράπουλα ταρώ, με κουκούτσια αριθμημένα από το ένα (άσσος) έως το δέκα, μαζί με τις κάρτες νέος, ιππότης, βασίλισσα και βασιλιάς.

Στις σύγχρονες τράπουλες ταρώ απεικονίζονται συχνά τα Minor Arcana — μια σύμβαση που έγινε δημοφιλής από την τράπουλα ταρώ Rider – Waite – Smith το 1910[3].

Χρησιμοποιούνται σε ανάγνωση καρτών ταρώ σε συνδυασμό με τη Major Arcana, οι κάρτες της Minor Arcana υποδηλώνουν λεπτές αποχρώσεις και λεπτομέρειες και σημαίνει καθημερινές γνώσεις.

Οι παραλλαγές Ταρώ που προέρχονται από ιταλικές τράπουλες και ισπανικές τράπουλες έχουν συνήθως ένα Minor Arcana 56 φύλλων, με 14 φύλλα σε κάθε στολή:

Οι κάρτες του Minor Arcana είναι:

Κοστούμι των Ραβδιών Κοστούμι της Πεντάλφα Κοστούμι των Σπαθιών Κοστούμι των Κυπέλλων
Άσσος των Ραβδιών

Δύο των Ραβδιών

Τρία των Ραβδιών

Τέσσερα των Ραβδιών

Πέντε των Ραβδιών

Έξι των Ραβδιών

Επτά των Ραβδιών

Οκτώ των Ραβδιών

Εννέα των Ραβδιών

Δέκα των Ραβδιών

Νέος των Ραβδιών

Ιππότης των Ραβδιών

Βασίλισσα των Ραβδιών

Βασιλιάς των Ραβδιών

Άσσος της πεντάλφα

Δύο των Πεντάλφα

Τρεις των Πεντάλφα

Τέσσερα των Πεντάλφα

Πέντε των Πεντάλφα

Έξι των Πεντάλφα

Επτά των Πεντάλφα

Οκτώ των Πεντάλφα

Εννέα των Πεντάλφα

Δέκα των Πεντάλφα

Νέος των Πεντάλφα

Ιππότης των Πεντάλφα

Βασίλισσα των Πεντάλφα

Βασιλιάς των Πεντάλφα

Άσσος των Σπαθιών

Δύο των Σπαθιών

Τρία των Σπαθιών

Τέσσερα των Σπαθιών

Πέντε των Σπαθιών

Έξι των Σπαθιών

Επτά των Σπαθιών

Οκτώ των Σπαθιών

Εννέα των Σπαθιών

Δέκα των Σπαθιών

Νέος των Σπαθιών

Ιππότης των Σπαθιών

Βασίλισσα των Σπαθιών

Βασιλιάς των Σπαθιών

Άσσος των Κυπέλλων

Δύο των Κυπέλλων

Τρία των Κυπέλλων

Τέσσερα των Κυπέλλων

Πέντε των Κυπέλλων

Έξι των Κυπέλλων

Επτά των Κυπέλλων

Οκτώ των Κυπέλλων

Εννέα των Κυπέλλων

Δέκα των Κυπέλλων

Νέος των Κυπέλλων

ιππότης των Κυπέλλων

Βασίλισσα των Κυπέλλων

Βασιλιάς των Κυπέλλων

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 Tz, Zeta (11 Ιουνίου 2020). «Ταρώ: Τελετουργικό και ιστορία». Artviews. Ανακτήθηκε στις 8 Σεπτεμβρίου 2022. 
  2. προβλέψεις, Αστρολογικές. «Τι σημαίνει η κάθε κάρτα της τράπουλας ταρώ». Αστρολογικές προβλέψεις | Μελλοντολογία | Ταρώ | Μέντιουμ. Ανακτήθηκε στις 25 Δεκεμβρίου 2022. 
  3. Δήμος, Γιώργος (8 Φεβρουαρίου 2022). «Η Ταρώ τράπουλα Ράιντερ-Γουέιτ και το «παιχνίδι» της χαρτομαντείας». Artviews. Ανακτήθηκε στις 8 Σεπτεμβρίου 2022.