Ταναμπάτα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ταναμπάτα (Ιαπωνικά: たなばた ή 七夕, που σημαίνει «το έβδομο βράδυ»), γνωστή και ως το φεστιβάλ των αστεριών (the Star Festival) (星祭り, Hoshi matsuri) είναι μία Ιαπωνική εορτή, που γιορτάζεται στις 7 Ιουλίου κάθε έτος.[1] Θεωρείται πως είναι η πιο ρομαντική γιορτή στην Ιαπωνία. Προέρχεται από το Κινέζικο Κουίξι Φεστιβάλ (Qixi Festival). Γιορτάζεται η συνάντηση δύο ερωτευμένων αστεριών του Βέγα (Vega) και του Αλτάιρ (Altair), που προσωποποιούνται από την Οριχίμε και τον Χικομπόσι αντίστοιχα.[2] Ο γαλαξίας χωρίζει τους δύο ερωτευμένους όλο το έτος και επιτρέπεται να συναντηθούν μία μόνο φορά το έτος, την έβδομη ημέρα του έβδομου μήνα.[3]Οι εορταστικές εκδηλώσεις ξεκινούν στις 7 Ιουλίου, αλλά εορταστικές εκδηλώσεις γίνονται σε διαφορετικές ημέρες το μήνα Ιούλιο και Αύγουστο σε διαφορετικές περιοχές της χώρας. Η γιορτή αυτή είναι η πιο πολύχρωμη γιορτή της Ιαπωνίας.[1]

Περισσότερες λεπτομέρειες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σύμφωνα με την Ιαπωνική παράδοση η Οριχίμε (織姫, δηλαδή «υφάντρα πριγκίπισσα») και ο Χικομπόσι (彦星, δηλαδή «αγόρι αστέρι»), ένας αγελαδοτρόφος, χωρίζονται μεταξύ τους από τον ουράνιο ποταμό Αμανογκάουα, δηλαδή τον γαλαξία. Όμως, επιτρέπεται να συναντιούνται το βράδυ της έβδομης ημέρας του έβδομου μήνα κάθε έτος πάνω στη γέφυρα, που ενώνει τα δύο άκρα του ουράνιου ποταμού.[4] [5]Και στην Κίνα και στην Ιαπωνία υπάρχουν παραλλαγές της ιστορίας.[6] Ο πατέρας της Οριχίμε ήταν ο Τεντέι, ο βασιλιάς του ουρανού. Η Οριχίμε ύφαινε όμορφα ρούχα ώρες ατελείωτες και ένιωθε μεγάλη εξάντληση. Ο πατέρας της, που συμπονούσε την κόρη του, κανόνισε να συναντήσει αυτή τον Χικομπόσι, που ζούσε στην άλλη άκρη του ουράνιου ποταμού. Όταν οι δύο συναντήθηκαν ερωτεύτηκαν αμέσως και παντρεύτηκαν λίγο αργότερα. Σύμφωνα με μία άλλη παραλλαγή της ιστορίας ο πατέρας της την παρότρυνε να πάει με τις φίλες της στη γη, για να κάνουν μπάνιο και να νιώσει καλύτερα. Εκεί γνώρισε τον Χικομπόσι, ερωτεύθηκαν και παντρεύτηκαν.[6][7] Όμως, η Οριχίμε όντας παντρεμένη πλέον παραμελούσε να υφαίνει ρούχα για τον Τεντέι και ο Χικομπόσι επέτρεπε στις αγελάδες του να περιπλανιούνται σ΄ όλο τον ουρανό χωρίς να τις προσέχει. Ο Τεντέι θύμωσε και χώρισε τους δύο ερωτευμένους και τους απαγόρευσε να συναντιούνται. Η Οριχίμε μέσα στην απόγνωσή της για το χαμό του άνδρα της παρακάλεσε τον πατέρα της να την αφήσει να τον συναντήσει ξανά. Ο Τεντέι συγκινήθηκε από τα δάκρυα της κόρης του και επέτρεψε στους δύο εραστές να συναντιούνται την έβδομη ημέρα του έβδομου μήνα, αν εργαζόταν σκληρά και τελείωνε την ύφανση.[8] Προσπάθησαν να συναντηθούν, αλλά κατάλαβαν ότι δεν μπορούσαν να διασχίσουν τον ποταμό, γιατί δεν υπήρχε γέφυρα. Τα πουλιά του ουρανού υποσχέθηκαν να φτιάξουν μία γέφυρα με τα φτερά τους και το σώμα τους, για να μπορέσουν να περάσουν τον ποταμό του ουρανού. Λέγεται ότι αν βρέξει στη διάρκεια της γιορτής τα πουλιά του ουρανού δεν μπορούν να έρθουν λόγω της αύξησης της στάθμης του ποταμού και οι δύο εραστές πρέπει να περιμένουν τον επόμενο χρόνο, για να συναντηθούν.[2] [8]Η βροχή αυτής της ημέρας ονομάζεται «τα δάκρυα της Οριχίμε και του Χικομπόσι».[9]

Έθιμα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι Ιάπωνες συνήθως γράφουν ευχές σε μακριά και στενά πολύχρωμα χαρτάκια, που ονομάζονται τανζάκου (短冊, tanzaku) και τα κρεμούν σε κλαδιά μπαμπού μαζί με άλλους στολισμούς.[2] [10]Τα μπαμπού και οι στολισμοί καίγονται τα μεσάνυχτα ή την επόμενη ημέρα.[11] Επίσης, υπάρχει η συνήθεια να ρίχνουν τα στολισμένα μπαμπού σε ποτάμια μετά το τέλος της γιορτής.[9] Υπάρχουν διάφορα έθιμα σχετικά με το φεστιβάλ των αστεριών σε πόλεις της Ιαπωνίας. Έτσι, π.χ. στο ναό Ζοτζότζι κάτω από τον Πύργο του Τόκιο το Ταναμπάτα γιορτάζεται με τρεισήμισι χιλιάδες χάρτινα φαναράκια (Ουασί) (Washi), που δημιουργούν τον ουράνιο ποταμό. Τα φαναράκια συμβολίζουν τον γαλαξία, όπου ο Χικομπόσι και η Οριχίμε συναντιούνται. Όταν βραδιάσει δημιουργείται ένα υπέροχο θέαμα.[10][12][13] Μεγάλες εορταστικές εκδηλώσεις γίνονται σε πόλεις, όπως το Σεντάι, η Χιρατσούκα, το Τόκιο, κ.α.[14] Η εορτή Ταναμπάτα διεξάγεται τον Αύγουστο στην πόλη Σεντάι σύμφωνα με το σεληνιακό ημερολόγιο.[15][16]

Εορταστικές εκδηλώσεις για την Ταναμπάτα γίνονται και σε άλλες περιοχές της γης, όπως στο Σάο Πάολο στη Βραζιλία και στο Λος Άντζελες στην Καλιφόρνια στη γειτονιά, που ονομάζεται Μικρό Τόκιο.[8]

Εικόνες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 «Shinto and Its Festivals by Denny Sargent». www.psychicsophia.com. Ανακτήθηκε στις 19 Οκτωβρίου 2020. 
  2. 2,0 2,1 2,2 «Matsuri - New World Encyclopedia». www.newworldencyclopedia.org. Ανακτήθηκε στις 19 Οκτωβρίου 2020. 
  3. Boye Lafayette De Mente (1995). Japan encyclopedia. Passport Books. ISBN 978-0-8442-8435-4. 
  4. Μηλιαρέσης, Γρηγόρης (8 Ιουλίου 2012). «Το ραντεβού των αστεριών». ΕΛΛΑΔΑ - ΙΑΠΩΝΙΑ. Ανακτήθηκε στις 19 Οκτωβρίου 2020. 
  5. «Ταναμπάτα Ματσούρι». ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ. 12 Αυγούστου 2015. Ανακτήθηκε στις 19 Οκτωβρίου 2020. 
  6. 6,0 6,1 Gilchrist, Cherry (1998). A calendar of festivals. Kingswood, Bristol, U.K. : Barefoot Books. ISBN 978-1-901223-68-2. 
  7. Fitzjohn, Sue (1993). Festivals together : a guide to multi-cultural celebration. Stroud, Gloucestershire, U.K. : Hawthorn Press. ISBN 978-1-869890-46-9. 
  8. 8,0 8,1 8,2 «All About Japan's Colorful Tanabata Festivals». TripSavvy (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 20 Οκτωβρίου 2020. 
  9. 9,0 9,1 Hearn, Lafcadio· Rogers, Bruce (1905). The romance of the Milky Way : and other studies & stories. Boston : Houghton Mifflin. 
  10. 10,0 10,1 «Ζοτζότζι Ταναμπάτα Ματσούρι». ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ. 6 Ιουλίου 2019. Ανακτήθηκε στις 19 Οκτωβρίου 2020. 
  11. «The origins and legend of Tanabata: Japan's 'Star Festival'». Japan Today (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 26 Οκτωβρίου 2020. 
  12. «Tanabata Washi Candle Night». City-Cost (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 20 Οκτωβρίου 2020. 
  13. «Tanabata: A Japanese Holiday of Love». Tokyo Weekender (στα Αγγλικά). 7 Ιουλίου 2020. Ανακτήθηκε στις 26 Οκτωβρίου 2020. 
  14. «Tanabata: The Most Romantic Night In Japan». Savvy Tokyo (στα Αγγλικά). 7 Ιουλίου 2020. Ανακτήθηκε στις 20 Οκτωβρίου 2020. [νεκρός σύνδεσμος]
  15. B. A., Kwansei Gakuin University. «Japanese Tanabata Festival of the Stars». ThoughtCo (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 26 Οκτωβρίου 2020. 
  16. «What is Tanabata? Japan's Star Festival». Bokksu (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 26 Οκτωβρίου 2020.