Σταθερή Ώρα Ισραήλ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ζώνες ώρας της Μέσης Ανατολής:
    UTC+02:00 Σταθερή Ώρα Αιγύπτου
    UTC+02:00

UTC+03:00
Ώρα Ανατολικής Ευρώπης /
Σταθερή Ώρα Ισραήλ /
Σταθερή Ώρα Παλαιστίνης
Θερινή Ώρα Ανατολικής Ευρώπης /
Θερινή Ώρα Ισραήλ /
Θερινή Ώρα Παλαιστίνης
    UTC+03:00 Σταθερή Ώρα Αραβίας /
Σταθερή Ώρα Τουρκίας
    UTC+03:30 Σταθερή Ώρα Ιράν
    UTC+04:00 Σταθερή Ώρα Περσικού Κόλπου
Επίσημη ώρα τηρείται όλο το χρόνο
Παρατηρείται θερινή ώρα

Η Σταθερή Ώρα Ισραήλ (IST) (εβραϊκά: שעון ישראל‎ She'on Yisra'el, μετάφραση: "Ώρα Ισραήλ") είναι η τυποποιημένη ζώνη ώρας στο Ισραήλ. Είναι δύο ώρες μπροστά από την Συντονισμένη Παγκόσμια Ώρα (UTC+02:00).

Επισκόπηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην αρχή της Βρετανικής Εντολής, η ζώνη ώρας της περιοχής της εντολής (που σήμερα αποτελεί το Ισραήλ και την Ιορδανία), είχε οριστεί στη ζώνη ώρας του Καΐρου (ίδια με αυτή της Αθήνας), η οποία είναι δύο ώρες μπροστά από την Ώρα Γκρίνουιτς. Η μοναδική "Χειμερινή Ώρα Ισραήλ" τέθηκε σε ισχύ με την ίδρυση του Κράτους του Ισραήλ το 1948, η οποία έδωσε στο Ισραήλ τη δυνατότητα να ορίσει τη δική του ζώνη ώρας και συγκεκριμένα να εφαρμόσει τη θερινή ώρα.

Διαφορές ανάμεσα σε άλλες χώρες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η διαφορά από τον Συντονισμένο Παγκόσμιο Χρόνο είναι η ίδια με την Ώρα Ανατολικής Ευρώπης (UTC+2), κατά το μεγαλύτερο μέρος του έτους. Επειδή το Ισραήλ μεταβαίνει στη θερινή ώρα την Παρασκευή και όχι την Κυριακή όπως γίνεται στις περισσότερες άλλες χώρες, η αλλαγή της ώρας την άνοιξη γίνεται είτε 2 ημέρες πριν ή 5 ημέρες μετά τη μετάβαση σε θερινή ώρα στην Ευρώπη. Η αλλαγή την Παρασκευή είναι καθώς το Εβραϊκό Σάββατο είναι η κοινή ημέρα ανάπαυσης την εβδομάδα. Πριν από το 2013, η Ισραηλινή θερινή ώρα τελείωνε νωρίτερα το φθινόπωρο, και η Ισραηλινή ώρα ήταν ταυτόσημη με τη Θερινή Ώρα Κεντρικής Ευρώπης μεταξύ 2 και 7 εβδομάδων κατά τη διάρκεια αυτών των μηνών.

Το Ισραήλ χρησιμοποιεί τη ζώνη ώρας UTC+2 μαζί με όλες τις γειτονικές χώρες: την Αίγυπτο, την Ιορδανία, τον Λίβανο και τη Συρία.

Θερινή ώρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Ισραήλ τηρεί τη θερινή ώρα, τοπικά γνωστή ως Θερινή Ώρα Ισραήλ (εβραϊκά: שעון קיץ‎, She'on Kayits, μερικές φορές συντομεύεται ως IDT).

Από τον Ιούλιο του 2013, η θερινή ώρα Ισραήλ θα ξεκινάει την Παρασκευή πριν από την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου και τελειώνει την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου.[1]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]