Σου (Αιγύπτιος θεός)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σου
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
ΣύζυγοςΤεφνούτ
ΤέκναΝουτ
Γκεμπ
ΓονείςΑτούμ
ΑδέλφιαΤεφνούτ
Commons page Σχετικά πολυμέσα
H6G43A40
Ο Σου σε ιερογλυφικά

Ο Σου, θεότητα της αιγυπτιακής μυθολογίας μαζί με την Τεφνούτ, δίδυμη αδελφή του, σχημάτισαν το πρώτο ζεύγος της ηλιοπουλίτικης Εννεάδας. Γεννήθηκε από τον Ρα χωρίς τη βοήθεια κάποιας θηλυκής θεότητας. Σύμφωνα με μία άλλη εκδοχή, δημιουργήθηκε από την ανάσα του Ατούμ, στην Ηλιούπολις. Το όνομά του προέρχεται από ένα ρήμα που σημαίνει «υψώνω» και μεταφράζεται ως «εκείνος που σηκώνει». Όπως ο Άτλας της ελληνικής μυθολογίας, ο Σου υποβαστάζει τον ουρανό. Σύμφωνα με τους μύθους εισχώρησε, κατόπιν εντολής του Ρα ανάμεσα στα δύο παιδιά του, τον Γκεμπ, θεό της γης και τη Νουτ, θεά του ουρανού, που ήταν έως τότε απόλυτα ενωμένοι και τους χώρισε βίαια. Ανύψωσε την Νουτ στον αέρα, όπου και την κρατεί έκτοτε με τα χέρια του.

Ο Σου είναι μετεωρολογικός θεός και συμβολίζει τη θεοποίηση του κενού, αλλά όπως και στις άλλες μεγάλες θεότητες της φύσης, δεν του αποδίδεται καμία λατρεία. Απεικονίζεται πάντα με ανθρώπινη μορφή, που συνήθως φέρει στην κεφαλή ως διακριτικό σημείο, φτερά στρουθοκαμήλου μαζί με ιδεόγραμμα του ονόματός του.

Διάδοχος του Ρα στην επίγεια βασιλεία του, γνώρισε, όπως και ο πατέρας του, τις περιπέτειες της εξουσίας. Τα παιδιά του Άπωφι συνωμότησαν και επιτέθηκαν εναντίον του μέσα στο ανάκτορό του στην Ατ Νουμπ. Τους νίκησε αλλά ασθένησε, με αποτέλεσμα οι ίδιοι οι πιστοί του να εξεγερθούν εναντίον του. Κουρασμένος από την άσκηση της εξουσίας, ο Σου εγκατέλειψε το βασίλειό του στον γιο του Γκεμπ και κατέφυγε στον ουρανό, έπειτα από φοβερή τρικυμία που διήρκεσε εννέα ημέρες.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Shu στο Wikimedia Commons