Σιτ-Αθώρ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Σιτ-Αθώρ
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση19ος αιώνας π.Χ.
Τόπος ταφήςΝταχσούρ
Χώρα πολιτογράφησηςΑρχαία Αίγυπτος
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
ΓονείςSenusret III
ΟικογένειαΔωδέκατη δυναστεία Φαραώ
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμαπριγκίπισσα
O10G39
X1
Σιτ-Αθώρ, Κόρη της Αθώρ σε ιερογλυφικά

Η Σιτ-Αθώρ (κόρη της Αθώρ) ήταν πριγκίπισσα της αρχαίας Αιγύπτου, που είχε τον τίτλο η κόρη του βασιλιά. Ειναι γνωστή μόνο από τον τάφο της στο Νταχσούρ. Δίπλα στην πυραμίδα του Σέσωστρι Α' βρέθηκαν υπόγειες στοές που ήταν ο τόπος ταφής γυναικών της βασιλικής αυλής. Οι περισσότεροι τάφοι ήταν συλημένοι, αλλά από τους τυμβωρύχους ξέφυγαν δύο κιβώτια, τα οποία περιείχαν κοσμήματα εξαιρετικής τέχνης. Ονομάστηκαν πρώτος και δεύτερος θησαυρός του Νταχσούρ. Ο πρώτος ανακαλύφθηκε στις 6 Μαρτίου του 1894 και πιθανόν ανήκε στη Σιτ-Αθώρ. Περιελάμβανε πολλούς σκαραβαίους που έφεραν το όνομά της, και ένα εγκόλπιο με τα ονόματα του Σέσωστρι Β', ένα από τα αριστουργήματα της αρχαίας αιγυπτιακής χρυσοχοΐας. Άλλα αντικείμενα περιελάμβαναν χρυσά κοχύλια (κουτάκια), χρυσά βραχιόλια, έναν καθρέφτη, και πολλά πέτρινα βάζα. Πέρα από τα στοιχεία που βρέθηκαν στον τάφο της, δεν γνωρίζουμε τίποτα άλλο για την Σιτ-Αθώρ. Ίσως ήταν μία κόρη του Σέσωστρι Γ', αλλά επίσης μπορεί να ήταν η κόρη του Σέσωστρι Β', και να θάφθηκε ως αδελφή του Σέσωστρι Γ' δίπλα στον τελευταίο.

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Jacques Jean Marie de Morgan: Fouilles a Dahchour, Mars-Juin 1894, Wien 1895, p. 60-64
  • Dieter Arnold: The Pyramid Complex of Senwosret III at Dahshur, Architectural Studies, New York 2002, p. 70 ISBN 0-87099-956-7
CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Sithathor της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).