Σιδηροδρομικός Σταθμός Στροφυλίου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σιδηροδρομικός Σταθμός Στροφυλίου
Χάρτης
Είδοςσιδηροδρομικός σταθμός
Γεωγραφικές συντεταγμένες38°4′57″N 23°48′37″E
Διοικητική υπαγωγήΔήμος Κηφισιάς
ΤοποθεσίαΚηφισιά
ΧώραΕλλάδα

Ο Σιδηροδρομικός Σταθμός Στροφυλίου ήταν σταθμός των Σιδηροδρόμων Αττικής, επί της γραμμής Πλατείας Λαυρίου - Στροφυλίου, της οποίας αποτελούσε τερματικό σταθμό, στη χιλιομετρική θέση 16,500 από το σταθμό Πλατείας Λαυρίου. Βρισκόταν στην Κηφισιά, στο τρίγωνο που περικλείεται από τις οδούς Στροφυλίου, Στρέιτ και Εμμανουήλ Μπενάκη και πήρε το όνομά του από τη συνοικία του Στροφυλίου, την οποία εξυπηρετούσε. Η ακριβής ημερομηνία εγκαινίων του σταθμού είναι άγνωστη, αλλά πάντως αυτά έλαβαν χώρα μετά το 1900. Η ημερομηνία κλεισίματος του σταθμού είναι επίσης άγνωστη, αν και εικάζεται ότι αυτό συνέβη στις 8 Αυγούστου 1938 (οι πηγές δεν είναι σαφείς, αν ο σταθμός Στροφυλίου είχε κλείσει πριν το κλείσιμο της γραμμής στις 8 Αυγούστου 1938, οπότε οι συρμοί από την Αθήνα θα τερμάτιζαν και πάλι για κάποια περίοδο στην Κηφισιά).

Απο τον σταθμό Στροφυλίου ξεκινούσε σιδηροδρομική γραμμή εύρους 1.000 χιλιοστών (μετρικό εύρος γραμμής), η οποία συνέδεε το δίκτυο των Σιδηροδρόμων Αττικής με τα λατομεία Διονύσου. Η γραμμή αυτή χρησιμοποιούταν από εμπορικούς συρμούς μεταφοράς λατομικών προϊόντων, ιδίως τη νύχτα, οι οποίοι έφταναν μέχρι και την Αθήνα μέσω του δικτύου των Σιδηροδρόμων Αττικής. Κατά καιρούς τη γραμμή αυτή χρησιμοποιούσαν και εκδρομικοί συρμοί των Σιδηροδρόμων Αττικής με προορισμό τον Διόνυσο.

Στη μελετώμενη επέκταση των ΗΣΑΠ απο την Κηφισιά προς τον Άγιο Στέφανο, προκρίνεται επαναλειτουργία με σταθμό σε μικρή απόσταση στον ΑΟΚ.

Συγκοινωνιακή εξυπηρέτηση: 1η Ταταίου ΟΣΥ: 504, 522, 721

Τοπόσημο της περιοχής του σταθμού είναι η οικία του Παύλου Μελά (Τατοϊου 50).


Προηγούμενος σταθμός Σιδηροδρομικές γραμμές Επόμενος σταθμός
Κηφισιά   Πλατεία Λαυρίου - Στροφύλι

(κατηργημένη)

  Τερματικός

Συντεταγμένες: 38°04′56″N 23°48′37″E / 38.08222°N 23.81028°E / 38.08222; 23.81028

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αφιέρωμα από την ιστοσελίδα mixanitouxronou.gr