Σημαία των Αζορών

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Η σημαία των Αζορών

Η σημαία που έχουν οι Αζόρες είναι παρόμοια με την πορτογαλική σημαία που ήταν σε χρήση την περίοδο 1830-1910, με τη διαφορά ότι έχει αφαιρεθεί το εθνόσημο της Πορτογαλίας και στη θέση του υπάρχει το Goshawk (στα πορτογαλικά: Açor), που είναι και το σύμβολο των Αζορών.

Το λευκό και το μπλε είναι παραδοσιακά χρώματα για την Πορτογαλία και η παρούσα σημαία βασίζεται πιο πολύ στη σημαία που πρωτοχρησιμοποιήθηκε από το Απελευθερωτικό Μέτωπο των Αζορών, ένα μέτωπο της Δεξιάς, που έκανε την εμφάνισή του έπειτα από την Επανάσταση των Γαριφάλων. Σύμφωνα με το Μέτωπο αυτό, το μπλε και το άσπρο είναι φιλελεύθερα χρώματα, που έρχονται σε αντίθεση με τον κομμουνισμό.

Σύμβολα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το όνομα του αρχιπελάγους προέρχεται από την πορτογαλική λέξη açor, που σημαίνει goshawk,επειδή θεωρείται ότι ήταν ένα κοινό πτηνό την περίοδο που ανακαλύφθηκαν τα νησιά.

Ωστόσο, στην πραγματικότητα ποτέ δεν έζησαν αυτά τα πουλιά στα νησιά αλλά ήταν υποείδη ενός άλλου πτηνού (Buteo buteo),το οποίο κατά λάθος εκλήφθηκε ως τέτοιο από τους εξερευνητές. Ο αετός στη σημαία θυμίζει αυτό το ιστορικό λάθος.

Τα εννέα αστέρια συμβολίζουν τα ισάριθμα νησιά του νησιωτικού συμπλέγματος, ενώ το μικρότερο εθνόσημο της Πορτογαλίας βρίσκεται στην επάνω αριστερή γωνία της σημαίας.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]