Σερβετσεζά Καντινεφέντι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σερβετσεζά Καντινεφέντι
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1  Σεπτεμβρίου 1823
Μαϊκόπ
Θάνατος25  Σεπτεμβρίου 1878
Κωνσταντινούπολη
Τόπος ταφήςΤζαμί Σουλτάνου Σελίμ Α΄
Χώρα πολιτογράφησηςΡωσική Αυτοκρατορία
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
ΣύζυγοςΑμπντούλ Μετζίτ Α΄
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΒαλιντέ Σουλτάνα

Η Σερβετσεζά Καντινεφέντι (Οθ. Τούρκικα:ثروت سزا قادين) (Τούρκικα: Servetseza Kadınefendi, 1 Σεπτεμβρίου 1823 - 25 Σεπτεμβρίου 1878) ήταν η πρώτη σύζυγος του σουλτάνου Αμπντούλ Μετζίτ Α΄ και θετή μητέρα του Μωάμεθ Ε΄ της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.[1]

Ο πλήρης τίτλος ήταν: Devletlu İsmetlu Baş Servetseza Kadın Efendi Hazretleri

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Σερβετσεζά Καντινεφέντι γεννήθηκε την 1 Σεπτεμβρίου 1823 στο Μαϊκόπ, και ήταν κόρη του Πρίγκιπα Μανσούρ Τεμρούκο και της συζύγου του Πριγκίπισσας Φιουλανέ Νταντεσκελιάνι. Είχε δυο αδελφούς τον πρίγκιπα Άντοκ Μπέη και τον πρίγκιπα Σουλεϊμάν Μπέη και μια αδελφή την πριγκίπισσα Φατμά Σεμσφέρ Χανίμ.

Το 1838 η Σερβετσεζά άφησε την πόλη του γεννήθηκε και πήγε στην Κωνσταντινούπολη. Έγινε Κυρία Επί των Τιμών της κόρης του σουλτάνου Αμπντούλ Μετζίτ Α΄, της Εσμά Σουλτάν. Στις 2 Ιουλίου 1839 ο Αμπντούλ Μετζίτ ανέβηκε στον θρόνο, μετά τον θάνατο του πατέρα του Μαχμούτ Β΄. Η Εσμά Σουλτάν επέλεξε την Σερβετσεζά για σύζυγο του ανιψιού της, Αμπντούλ Μετζίτ. Η Σερβετσεζά και ο Αμπντούλ Μετζίτ παντρεύτηκαν το 1839 και η Σερβετσεζά έγινε αυτοκρατορική σύζυγος. Έλαβε τον τίτλο της επικεφαλής συζύγου με τον τίτλο "Σερβετσεζά Μπας-Καντινεφέντι". Σερβετσεζά σημαίνει "Αξία του πλούτου".

Όταν πέθανε η Γκιουλτζεμάλ Σουλτάν μια άλλη σύζυγος του Αμπντούλ Μετζίτ, ο Αμπντούλ Μετζίτ έδωσε στην Σερβετσεζά τα τρία παιδιά, τον Ηγεμόνα Μωάμεθ Ρεσάντ, την Φατμά Σουλτάν και την Ρεφιά Σουλτάν να τα φροντίσει.

Μετά τον θάνατο του Αμπντούλ Μετζίτ στις 25 Ιουνίου 1861 η Σερβετσεζά στάλθηκε στο Παλάτι Καμπατάς οπού παρέμεινε μέχρι τον θανατό της, στις 25 Σεπτεμβρίου 1878 σε ηλικία 55 ετών. Είναι θαμμένη στο Γιαβούζ Σελίμ Τζαμί στην Κωνσταντινούπολη.

Πιστεύεται από κάποιους ότι η Σερβετσεζά Καντινεφέντι δολοφονήθηκε. Λέγεται ότι πήγε μια νύχτα του Ραμαζανιού στον Αμπντούλ Χαμίτ και τον προειδοποίησε. Τον διέταξε να δώσει το θρόνο πίσω στον νόμιμο ιδιοκτήτη του. Αφού προσφέρθηκε να λάβει υπόψιν του την προειδοποίησή της, κανόνισε να της δοθεί ένα δηλητηριασμένο ποτό και πέθανε κατά την επιστροφή της στο παλάτι της.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. The Rise of the Turks and the Ottoman Empire Αρχειοθετήθηκε 2012-06-28 στο Wayback Machine. Ανακτήθηκε στις 2007-09-16

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Servetseza Kadın της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).