Ρομαντική κομεντί

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Ρομαντική Κομεντί)

Η ρομαντική κομεντί, συναφής από πολλές απόψεις με την εύθυμη κωμωδία (όρος ο οποίος συχνά χρησιμοποιείται ως συνώνυμος), είναι είδος κωμωδίας κατά το οποίο σε μία πλοκή με θέμα την αγάπη αναμειγνύονται στοιχεία κωμωδίας, όπως παρανοήσεις, χωρισμοί και επανασυνδέσεις, καμουφλάζ ή εναλλαγές προσώπων.

Αυτό το αφηγηματικό είδος, το οποίο αρχικά εφαρμόστηκε στο δράμα και εμφανίστηκε στη θεατρική κωμωδία όλων των εποχών, βρίσκεται συχνά στη βάση των κινηματογραφικών σεναρίων τα οποία επικεντρώνονται σε ιστορίες αγάπης.

Η βασική πλοκή μίας ρομαντικής κομεντί περιλαμβάνει δύο άτομα, συνήθως έναν άνδρα και μια γυναίκα, οι οποίοι συναντιούνται και αποχωρίζονται μεταξύ τους αμέσως μετά. Αρχικά, αυτά τα δύο πρόσωπα δεν ερωτεύονται αμέσως, επειδή πιστεύουν ότι δεν αρέσουν το ένα στο άλλο, επειδή το ένα έχει ήδη έναν σύντροφο ή λόγω κοινωνικών πιέσεων. Ωστόσο, οι σεναριογράφοι αφήνουν εμφανή στοιχεία που υποδεικνύουν ότι οι χαρακτήρες, στην πραγματικότητα, έλκονται μεταξύ τους, ή ότι η ένωσή τους μπορεί να είναι μια καλή.

Ενώ οι δύο χωρίζονται, ο ένας από τους δύο ή και τα δύο άτομα στη συνέχεια αντιλαμβάνονται ότι είναι "τέλειοι" ο ένας για τον άλλο, ή ότι είναι ερωτευμένοι μεταξύ τους. Στη συνέχεια, εφόσον ο ένας από τους δύο κάνει μερικές θεαματικές προσπάθειες να βρει τον άλλο και να εκφράσει την αγάπη του, ή εξαιτίας μίας καταπληκτικής τυχαίας συνάντησης, οι δύο ξανασυναντιούνται. Στη συνέχεια, ίσως με κάποια τριβή ή αμηχανία, δηλώνουν την αγάπη τους ο ένας για τον άλλο και η ταινία τελειώνει ευτυχισμένα.

Υπάρχουν πολλές παραλλαγές σε αυτή τη σταθερή πλοκή. Μερικές φορές, αντί να τελειώσει με τον ένα χαρακτήρα στην αγκαλιά του άλλου, δημιουργείται ένας άλλος έρωτας, με ανταπόκριση, μεταξύ ενός από τους πρωταγωνιστές και ενός από τους δευτερεύοντες χαρακτήρες (όπως Ο γάμος του καλύτερου μου φίλου). Εναλλακτικά, η ταινία μπορεί να αποτελεί μια αντανάκλαση της αδυναμίας να αγαπάει, όπως στην ταινία του Γούντι Άλεν Ο νευρικός εραστής. Η βασική μορφή μίας ρομαντικής κομεντί μπορεί να βρεθεί σε πολύ προγενέστερες πηγές, όπως στις κωμωδίες Πολύ κακό για το τίποτα.

Σχετικά Στοιχεία [Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]