Ροζ τρίγωνο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Το ροζ τρίγωνο
Διάφορα σήματα για την αναγνώριση των κρατουμένων

Το ροζ τρίγωνο ήταν ένα από τα αναγνωριστικά σήματα των ναζιστικών στρατοπέδων συγκέντρωσης και χρησιμοποιούνταν από τους Ναζί για να αναγνωρίζουν τους ομοφυλόφιλους άνδρες. Κάθε κρατούμενος ήταν υποχρεωμένος να φορά ένα τρίγωνο στη ζακέτα του, το χρώμα του οποίου απεικόνιζε το "είδος" το κάθε ανθρώπου. Οι Εβραίοι έπρεπε να φορούν κίτρινα σήματα και τα αντικοινωνικά άτομα και οι λεσβίες έπρεπε να φορούν το μαύρο τρίγωνο.

Το ροζ τρίγωνο, που προοριζόταν από τους Ναζί ως ενδεικτικό ντροπής τώρα έχει γίνει διεθνές σύμβολο της ομοφυλοφιλικής περηφάνιας και των ομοφυλοφιλικών δικαιωμάτων και είναι δεύτερο σε δημοτικότητα μετά την Σημαία των ΛΟΑΤ.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι κρατούμενοι με το ροζ τρίγωνο αναγνώριζαν τους εαυτούς τους ως ομοφυλόφιλους (μερικές φορές ήταν παντρεμένοι με γυναίκες και συμμετείχαν σε ελάχιστες ομοφυλοφιλικές πράξεις). Όταν κάποιος καταδικαζόταν σύμφωνα με την Παράγραφο 175, δεν πήγαινε πάντα σε στρατόπεδα συγκέντρωσης: Στην πραγματικότητα οι περισσότεροι πήγαιναν σε κανονική φυλακή. Οι περισσότεροι ομοφυλόφιλοι άνδρες που πέθαναν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης φορούσαν το κίτρινο σήμα (πιθανότατα ήταν ομοφυλόφιλοι και Εβραίοι).

Παρόλο που ο αριθμός των ομοφυλοφίλων σε στρατόπεδα συγκέντρωσης είναι δύσκολο να υπολογιστεί, ο Richard Plant υπολογίζει πως ο αριθμός ομοφυλοφίλων που καταδικάστηκε μεταξύ του 1933 και του 1944 ανέρχεται στις 50.000 και 63.000.

Όταν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης απελευθερώθηκαν μετά το τέλος του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου, πολλοί από τους κρατούμενους με ροζ τρίγωνα ξανά φυλακίστηκαν από την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας. Ένας ανοικτά ομοφυλόφιλος άνδρας, για παράδειγμα, υπηρέτησε 20 χρόνια σε στρατόπεδο συγκέντρωσης και έπειτα σε φυλακές της νέας Γερμανικής Δημοκρατίας. Ουσιαστικά, οι ναζιστικές τροποποιήσεις στην Παράγραφο 175, που μετέτρεπε την ομοφυλοφιλία από πλημμέλημα σε αδίκημα, συντηρήθηκαν για 24 χρόνια μετά από το τέλος του πολέμου. Παρόλο που οι μηνύσεις και οι αναζητήσεις χρηματικών αποζημιώσεων έχουν αποτύχει, το 2002 η κυβέρνηση της Γερμανίας απολογήθηκε δημόσια στην ομοφυλοφιλική κοινότητα.

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βιβλία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Χάιντς Χέγκερ, Οι άντρες με το ροζ τρίγωνο. Η μαρτυρία ενός ομοφυλόφιλου από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης 1939-1945, εκδόσεις Μαύρη Λίστα, 2000

Άρθρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Φιλμογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]