Ροβέρτος Α΄ του Λοριτέλο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ροβέρτος Α'
Ο θυρεός των Ωτβίλ
κόμης του Λοριτέλο
Περίοδος1061 - 1107
ΔιάδοχοςΡοβέρτος Β'
Θάνατος1107
ΕπίγονοιΡοβέρτος Β'
ΟίκοςΟίκος των Ωτβίλ
ΠατέραςΓοδεφρείδος
ΘρησκείαΚαθολικός Χριστιανός
δεδομένα (π  σ  ε )

Ο Ροβέρτος Α' (απεβ. 1107) ήταν κόμης του Λοριτέλο (1061-1107) από τον Οίκο των Ωτβίλ. Ήταν ο πρωτότοκος υιός του Γοδεφρείδου κόμη του Καπιτανάτου και της πρώτης συζύγου του από τη Νορμανδία.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο πατέρας του τον έκανε το 1061 κόμη του Λοριτέλο, περιοχής στα ΒΔ σύνορα του Καπιτανάτου και επέκτεινε τα σύνορα αυτά καταλαμβάνοντας το Γκίσι από το παπικό κράτος. Την πολιτική αυτή συνέχισε και ο Ροβέρτος Α' εισβάλλοντας στην περιοχή Αμπρούτζι και προχωρώντας ως την πόλη Ορτόνα (1069). Το επόμενο έτος απεβίωσε ο πατέρας του. Ο πάπας Γρηγόριος Ζ', όπως αναμενόταν αφόρισε "τον άθεο αυθάδη". Επίσης ο εξάδελφός του Ιορδάνης Α'[1]πρίγκιπας της Κάπουα είχε επιτυχίες. Ως το 1075 ο Ροβέρτος Α' είχε φθάσει ως το Κιέτι, που το έδωσε ως κομητεία στον αδελφό του Ντρόγκο, και ο Ιορδάνης Α' ως τη λίμνη Φουσίνο. Ο θείος του Ροβέρτος Γυϊσκάρδος τον ενίσχυσε με στρατό και έτσι κατέλαβε την Ορτόνα και προχώρησε πιο ΒΔ ως την Πεσκάρα. Οι τοπικοί Λομβαρδοί ευγενείς του έδιναν υποτέλεια. Είχε 500 ιππότες υπό τις διαταγές του και έστειλε βοήθεια στον εξάδελφό του Αβελάρδο (υιό του Ονφρουά) στη Σαντ' Άγκατα της Απουλίας.

Το 1080 ο Γρηγόριος Ζ' αναγνώρισε τις κατακτήσεις του Ιορδάνη Α' και του Ροβέρτου Α' ως το Φέρμο. Όταν ο πάπας πολιορκήθηκε από τον Ερρίκος Δ' Σαλίων βασιλιά της Γερμανίας στο κάστρο Σαντ' Άντζελο της Ρώμης, παρακάλεσε τη βοήθεια του Ροβέρτου Γυϊσκάρδου. Ο Ροβέρτος Α' τον ακολούθησε και ο πάπας σώθηκε. Επίσης ακολούθησε το θείο του και στην 2η εκστρατεία του στην Ελλάδα (1084-85). Ήταν δίπλα του όταν απεβίωσε στην Κεφαλλονιά και όταν επιλέχθηκε ως διάδοχός του ο Ρογήρος Μπόρσα πήρε το μέρος του.

Συνέχισε τις εκστρατείες επέκτασης και όταν απεβίωσε το σύνορο της περιοχής του, που ήταν αρχικά ο ποταμός Φορτόρε και η πόλη Μποβίνο, είχε πάει ως τον ποταμό Τρόντο και την πόλη Άσκολι Πιτσένο. Τον διαδέχθηκε ο υιός του

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Chalandon, Ferdinand (1907). Histoire de la domination normande en Italie et en Sicile. Paris.
  • Norwich, John Julius (1967). The Normans in the South 1016-1130. London: Longmans.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. ηταν υιός της Φρεσέντας Ωτβίλ, ετεροθαλούς αδελφής του Γοδεφρείδου του Καπιτανάτου