Ράγκμπι γιούνιον

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ράγκμπι γιούνιον
Φάση από αγώνα
Ύψιστη διοικητική αρχήΠαγκόσμια Ομοσπονδία Ράγκμπι
Άλλο όνομαRugby, Rugger, Union
Πρώτο παιχνίδι1871
Χαρακτηριστικά
ΕπαφήΠλήρης επαφή
Μέλη ομάδας15
Μικτών φύλωνΔιακριτές διοργανώσεις
ΚατηγοριοποίησηΟμαδικό άθλημα, Υπαίθριο
ΕξοπλισμόςΜπάλα ράγκμπι
Παρουσία
Ολυμπιακό άθλημαΤμήμα των Ολυμπιακών Αγώνων 1900, 1908 και 1924

Το ράγκμπι γιούνιον (αγγλικά: rugby union) ή απλά ράγκμπι, είναι ένα ομαδικό άθλημα επαφής που προήλθε από την Αγγλία κατά το πρώτο μισό του 19ου αιώνα. Ως μία από τις δύο μορφές του ράγκμπι, βασίζεται στο τρέξιμο με τη μπαλα στο χέρι. Στην πιο κοινή του μορφή, είναι ένα παιχνίδι ανάμεσα σε δύο ομάδες των 15 παικτών που χρησιμοποιούν μία μπάλα οβάλ σχήματος σε ένα ορθογώνιο γήπεδο με τέρματα σχήματος «H» σε κάθε γραμμή αγγίγματος.

Το 1845, οι πρώτοι κανόνες του ποδοσφαίρου γράφτηκαν από τους μαθητές του δημόσιου σχολείου Ράγκμπι, ενώ άλλα σημαντικά γεγονότα στην πρώιμη ανάπτυξη του ράγκμπι περιλαμβάνει την απόφαση του συλλόγου Μπλάκχιθ να αποχωρήσει από την Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία το 1863, όπως και το διαχωρισμό μεταξύ ράγκμπι γιούνιον και ράγκμπι λιγκ το 1895. Αν και ιστορικά αποτέλεσε ενα ερασιτεχνικό άθλημα, το 1995 άρθηκαν οι περιορισμοί όσον αφορά τις πληρωμές προς τους παίκτες, κάνοντας το παιχνίδι επαγγελματικό στο υψηλότερο επίπεδο για πρώτη φορά.[1]

Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ράγκμπι, η οποία ιδρύθηκε αρχικά ως Διεθνές Ποδοσφαιρικό Συμβούλιο Ράγκμπι (IRFB) και από το 1998 έως το 2014 ονομαζόταν Διεθνές Συμβούλιο Ράγκμπι (IRB), αποτελεί την ύψιστη διοικητική αρχή για το άθλημα του ράγκμπι γιούνιον από το 1886. Το ράγκμπι γιούνιον εξαπλώθηκε από τις βρετανικές νήσους της Μεγάλης Βρετανίας και της Ιρλανδίας, προς τις χώρες που συνδέονταν με τη Βρετανική Αυτοκρατορία. Οι πρώτες χώρες που υποστήριξαν το άθλημα ήταν η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία, η Νότια Αφρική και η Γαλλία. Οι χώρες που έχουν υιοθετήσει το ράγκμπι γιούνιον ως de facto εθνικό άθλημα είναι τα Φίτζι, η Γεωργία, η Μαδαγασκάρη,[2] η Νέα Ζηλανδία, η Σαμόα, η Τόνγκα και η Ουαλία. Το ράγκμπι γιούνιον παίζεται σε περισσότερες από 100 χώρες σε έξι ηπείρους. Υπάρχουν 101 τακτικά μέλη και 18 συνδεδεμένα μέλη της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ράγκμπι.

Το Παγκόσμιο Κύπελλο Ράγκμπι, που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1987, λαμβάνει χώρα κάθε τέσσερα χρόνια με το νικητή της διοργάνωσης να λαμβάνει το τρόπαιο «Webb Ellis Cup». Το «Πρωτάθλημα Έξι Εθνών» στην Ευρώπη και το Πρωτάθλημα Ράγκμπι στο νότιο ημισφαίριο είναι μεγάλες ετήσιες διοργανώσεις.

Μεγάλες εγχώριες διοργανώσεις περιλαμβάνουν την Αγγλική Πρέμιερσιπ, την Τοπ Κατόρζ στη Γαλλία, το Εθνικό Περιφερειακό Πρωτάθλημα στη Νέα Ζηλανδία και το Κύπελλο Κάρι στη Νότια Αφρική. Άλλες διακρατικές διοργανώσεις είναι το Προ12, με τη συμμετοχή της Ιρλανδίας, της Ιταλίας, της Σκωτίας και της Ουαλίας, το Ευρωπαϊκό Κύπελλο Πρωταθλητριών Ράγκμπι, με τη συμμετοχή των κορυφαίων ευρωπαϊκών ομάδων από τις αντίστοιχες εγχώριες διοργανώσεις τους και το Σούπερ Ράγκμπι, με τη συμμετοχή συλλόγων από την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία, τη Νότια Αφρική, την Αργεντινή και την Ιαπωνία.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Scianitti, Matthew (18 June 2011). «The world awaits for Canada's rugby team». National Post. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2013-01-29. https://archive.today/20130129194424/http://sports.nationalpost.com/2011/06/18/the-world-awaits-for-canadas-rugby-team/. Ανακτήθηκε στις 22 March 2015. 
  2. «Madagascar take Sevens honours». International Rugby Board. 23 Αυγούστου 2007. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 24 Οκτωβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 1 Δεκεμβρίου 2013. 

Περαιτέρω μελέτη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]