Πύρρος Β΄ της Ηπείρου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πύρρος Β΄
Βασιλεύς της Συμμαχίας των Ηπειρωτών
Περίοδος εξουσίας
β΄ μισό 3ου αιώνα π.Χ.
ΠροκάτοχοςΟλυμπιάδα
ΔιάδοχοςΠτολεμαίος Β΄
ΕθνικότηταΈλληνας, Ηπειρώτης, Μολοσσός
Οίκος/ΓενεάΑιακίδες
ΠατέραςΑλέξανδρος Β΄
ΜητέραΟλυμπιάδα
Σύζυγοςάγνωστη
ΕπίγονοιΔηιδάμεια Β΄

Ο Πύρρος (3ος αιώνας π.Χ.) ήταν βασιλιάς των Μολοσσών, μέλος της Δυναστείας των Αιακιδών.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν εγγονός του διασημότερου μέλους της Δυναστείας, βασιλιά Πύρρου, και γιος δύο αδελφών, του βασιλιά Αλέξανδρου Β' και της Ολυμπιάδας.[1] Ο πατέρας του πέθανε κάποια στιγμή πριν το 239 π.Χ., όσο ακόμη ο Πύρρος και ο αδελφός του Πτολεμαίος ήταν ανήλικοι. Την κηδεμονία τους, καθώς και τη διακυβέρνηση του κράτους ανέλαβε η μητέρα τους, Ολυμπιάδα, η οποία σύναψε συμμαχία με το Μακεδόνα βασιλιά, Δημήτριο Β' τον Αιτωλικό.[1]

Με τον τρόπο αυτό διασφάλισε τη θέση της στο θρόνο, τον οποίο διατήρησε μέχρι την ενηλικίωση των αγοριών της, οπότε και παραιτήθηκε υπέρ του γιου της Πύρρου Β'.[2] Ωστόσο, κατά τα φαινόμενα, ο Πύρρος πέθανε νέος, έχοντας προλάβει να αποκτήσει μια κόρη, τη Δηιδάμεια, η οποία μετά το σύντομο θάνατο και του Πτολεμαίου, αποτέλεσε τον τελευταίο ηγεμόνα του Οίκου των Αιακιδών.

Ο Αθήναιος διηγείται πως η Ολυμπιάδα θανάτωσε μια κοπέλα που λεγόταν Τίγρις, με την οποία ήταν ερωτευμένος ο γιος της, Πύρρος. Ως αποτέλεσμα ο βασιλιάς πήρε εκδίκηση θανατώνοντας την Ολυμπιάδα με δηλητήριο.[3] Ωστόσο, υπάρχουν και άλλες εκδοχές που θέλουν τη βασίλισσα να πεθαίνει από τη θλίψη της για την πρόωρη απώλεια των γιων της,[2] κληροδοτώντας το βασίλειο στη Δηιδάμεια.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 Marcus Junianus Justinus, «Επιτομή του Πομπήιου Τρόγου», 28.1
  2. 2,0 2,1 Marcus Junianus Justinus, «Επιτομή του Πομπήιου Τρόγου», 28.3
  3. Αθήναιος, «Δειπνοσοφισταί», 13.589