Πραξιφάνης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πραξιφάνης
Γενικές πληροφορίες
Θάνατος4ος αιώνας π.Χ.
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςαρχαία ελληνικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταφιλόσοφος
Περίοδος ακμής4ος αιώνας π.Χ.

Ο Πραξιφάνης ήταν αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος της Περιπατητικής Σχολής. Ήταν γεννημένος στη Μυτιλήνη, αλλά έζησε μεγάλο μέρος της ζωής του στη Ρόδο.[1] Ήταν σύγχρονος του Δημητρίου του Πολιορκητή και το Πτολεμαίου Α' του Σωτήρος. Υπήρξε μαθητής του Θεοφράστου, περίπου το 322 π.Χ. [2]

Στη συνέχεια δημιούργησε τη δική του σχολή, στην οποία λέγεται ότι μαθήτευσε, ανάμεσα σε άλλους, και ο Επίκουρος.[3] Ο Πραξιφάνης απέδιδε ιδιαίτερη προσοχή στις γραμματικές σπουδές, γι' αυτό και αναφέρεται, μαζί με τον Αριστοτέλη ως ιδρυτής και δημιουργός της επιστήμης της Γραμματικής.[4] Από τα γραπτά του Πραξιφάνη, για τα οποία υπάρχουν ενδείξεις ότι ήταν πολυάριθμα, αναφέρονται ιδιαίτερα δύο, ο Διάλογος ποιητῶν[5] κείμενο στο οποίο ο Πλάτων και ο Ισοκράτης συνομιλούν, και το ιστορικό έργο, το οποίο μνημονεύει ο Μαρκελλίνος στο περί βίου του Θουκυδίδη έργο του, υπό τον τίτλο Περὶ ίστορίας[6].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Algra, K., The Cambridge History of Hellenistic Philosophy. Page 36. Cambridge University Press. (1999). Cf. Clement of Alexandria, i.; Strabo, xiv.
  2. Πρόκλος i. in Timaeum; Ιωάννης Τζέτζης, ad Hesiod. Op. et Dies, 1.
  3. Διογένης Λαέρτιος, x. 13
  4. Κλήμης ο Αλεξανδρεύς, i.
  5. Διογένης Λαέρτιος, iii. 8
  6. Μαρκελλίνος, Θουκυδίδης, §29