Πλοίο ψυγείο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Το Πλοίο-ψυγείο Σαλίκα Φρίγκο

Μία από τις υποκατηγορίες τύπων φορτηγών πλοίων είναι και το λεγόμενο πλοίο ψυγείο.

Η αύξηση της εμπορίας ορισμένων αγαθών οδήγησε πλοιοκτήτες και ναυπηγούς σε εξειδικευμένες ναυπηγήσεις τόσο των ελεύθερων φορτηγών πλοίων όσο και των δρομολογημένων σε νεότερους εξειδικευμένους ναυπηγικούς τύπους για ειδικά φορτία. Με το σκεπτικό αυτό γεννήθηκε και η ιδέα του πλοίου ψυγείου προκειμένου να καλυφθούν ανάγκες μεταφορών ευπαθών φορτίων.

Τα πλοία ψυγεία είναι σύγχρονα πλοία, ιδιαίτερης ναυπήγησης τα οποία διαθέτουν αντί κύτη (κοινώς αμπάρια), μεγάλους ψυκτικούς χώρους (τεράστιους θαλάμους), για τη συντήρηση και ασφαλή μεταφορά των ευπαθών φορτίων.

Τα πλοία αυτά παρουσιάζουν συνηθέστερα εποχιακή απασχόληση και δεν εκτελούν τακτικά δρομολόγια. Υπάρχουν πλοία ψυγεία για ένα μόνο συγκεκριμένο φορτίο, καθώς και πλοία ψυγεία για μεταφορά πολλαπλών ευπαθών φορτίων, κοινώς "τζενεραλάδικα ψυγεία".

Συνηθέστερα ευπαθή φορτία που μεταφέρονται σε μεγάλες ποσότητες με πλοία ψυγεία είναι: φρούτα, λαχανικά, ψάρια, κρέατα, διάφορα κτηνοτροφικά προϊόντα κ.λπ. Εκ του φορτίου αυτών όταν είναι ενιαίο τα πλοία αυτά στη δημώδη ναυτική γλώσσα λαμβάνουν επιμέρους ονομασίες όπως, φρουτάδικα, λαχανάδικα, κρεατάδικα, ψαράδικα κ.λπ. χωρίς άλλο χαρακτηρισμό.

Τα μόνα πλοία ψυγεία στα οποία παρατηρείται συνεχή χρονοναύλωση είναι τα "ψαράδικα", τα οποία συνοδεύουν τους αλιευτικούς στόλους, συγκεντρώνουν και φορτώνουν εν πλω[1] τα αλιεύματα, στους ψυκτικούς θαλάμους, και στη συνέχεια τα μεταφέρουν ασφαλώς σε λιμένες προώθησης αυτών, χωρίς έτσι να διακόπτεται η αλιευτική δραστηριότητα του στόλου.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Reefer ships στο Wikimedia Commons