Πλείσταρχος (γιος του Αντίπατρου)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Πλείσταρχος
Γενικές πληροφορίες
Προφορά
Γέννηση4ος αιώνας π.Χ.
Θάνατος3ος αιώνας π.Χ. (πιθανώς)
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςαρχαία ελληνικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταστρατιωτικός
Οικογένεια
ΓονείςΑντίπατρος
ΟικογένειαΔυναστεία των Αντιπατριδών
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμασατράπης

O Πλείσταρχος (έζησε τον 4ο α. π.Χ.) από τη Δυναστεία των Αντιπατριδών ήταν ευγενής της Μακεδονίας, που υπηρέτησε ως στρατιωτικός στην υπηρεσία τού αδελφού του Κάσσανδρου βασιλιά της Μακεδονίας.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν γιος τού στρατηγού Αντίπατρου πανίσχυρου αντιβασιλιά της Αυτοκρατορίας. Αδέλφια του ήταν ο Κάσσανδρος της Μακεδονίας, ο Ιόλλας, ο Φίλιππος, η Φίλα, η Ευρυδίκη και η Νίκαια.

Αναφέρεται για πρώτη φορά το 313 π.Χ.: όταν ο Κάσσανδρος επέστρεψε για την άμυνα της Μακεδονίας, τον άφησε ως διοικητή της Χαλκίδας για να εμποδίσει τον Πτολεμαίο, στρατηγό τού Αντίγονου του Μονόφθαλμου. Πάλι το 302 π.Χ., όταν σχηματίστηκε γενική συμμαχία εναντίον τού Αντίγονου, ο Πλείσταρχος εστάλη μπροστά από τον αδελφό του, με έναν στρατό 12.000 πεζών και 500 ίππων, για να ενωθούν με τον Λυσίμαχο στην Ασία.

Νόμισμα του Κάσσανδρου, αδελφού τού Πλείσταρχου, με το κεφάλι τού Ηρακλή στη μία όψη και στην άλλη λέοντας· επιγραφή ΒΑΣΙΛΕΩΣ ΚΑΣΣΑΝΔΡΟΥ.

Ο Ελλήσποντος όμως και ο Βόσπορος κατεχόταν από τον Δημήτριο Πολιορκητή, γιο τού Αντιόχου, έτσι ο Πλείσταρχος προσπάθησε να μεταφέρει τον στρατό του από την Οδησσό (νυν Βάρνα) κατ' ευθείαν στην Ηράκλεια Ποντική. Έχασε όμως το μεγαλύτερο μέρος των στρατιωτών κατά τη μεταφορά: μερικοί πιάστηκαν από τα εχθρικά πλοία, ενώ άλλοι απωλέσθηκαν σε καταιγίδα, στην οποία ο Πλείσταρχος μόλις απέφυγε το ναυάγιο. Παρά την ατυχία αυτή, φαίνεται, πως πρόσφερε αρκετή υπηρεσία στη συμμαχία, διότι μετά τη μάχη της Ιψού το 301 π.Χ., τού έδωσαν την Κιλικία να την κυβερνήσει ανεξάρτητα. Αυτό πάντως δεν κράτησε πολύ, καθώς το επόμενο έτος τον εκδίωξε ο Δημήτριος, σχεδόν χωρίς αντίσταση.

Αργότερα καταγράφεται σε επιγραφές ως κυβερνήτης της Καρίας· η επαρχία τού είχε προφανώς δοθεί μετά τη μάχη της Ιψού και κυβέρνησε εκεί για επτά έτη τουλάχιστον. Ο Παυσανίας αναφέρει, ότι ηττήθηκε από τους Αθηναίους, όταν διοικούσε το ιππικό και το βοηθητικό σώμα στον στρατό τού Κασσάνδρου· η εποχή που έγινε αυτό δεν είναι σίγουρη. Ίσως είναι αυτός, στον οποίο ο Διοκλής ο Καρύστιος αφιέρωσε το βιβλίο του Τα προς τον Πλείσταρχον υγιεινά και το οποίο αναφέρει πολλάκις ο Αθήναιος.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Diodorus Siculus, Bibliotheca, xx. 112
  • Plutarch, Parallel Lives, "Demetrius", 31
  • Inscription Sinuri 10
  • Pausanias, Description of Greece, i. 15
  • Athenaeus, Deipnosophistae, vii. 320d
  • Smith, William; Dictionary of Greek and Roman Biography and Mythology, "Pleistarchus (2)", Boston, (1867)