Πιτσίδια Ηρακλείου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 35°1′0″N 24°47′0″E / 35.01667°N 24.78333°E / 35.01667; 24.78333

Πιτσίδια
Πιτσίδια is located in Greece
Πιτσίδια
Πιτσίδια
Διοίκηση
ΧώραΕλλάδα
ΠεριφέρειαΚρήτης
Περιφερειακή ΕνότηταΗρακλείου
ΔήμοςΦαιστού
Δημοτική ΕνότηταΤυμπακίου
Γεωγραφία
Γεωγραφικό διαμέρισμαΚρήτη
ΝομόςΗρακλείου
Υψόμετρο80 μέτρα
Πληθυσμός
Μόνιμος692
Έτος απογραφής2021
Πληροφορίες
Ταχ. κώδικας702 00

Τα Πιτσίδια είναι χωριό και έδρα ομώνυμης κοινότητας του Δήμου Φαιστού[1] στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου της Κρήτης. Ανήκε στην Επαρχία Πυργιωτίσσης του νομού Ηρακλείου. Είναι κτισμένο σε υψόμετρο 80 μέτρων σε μικρή απόσταση από τη θάλασσα του κόλπου της Μεσσαράς, και συγκεκριμένα 1,7 χλμ. από τον όρμο του Κομμού και 2 χλμ. από τον κόλπο των Ματάλων. Οι κύριες ασχολίες των κατοίκων είναι ο τουρισμός, η γεωργία (ελαιόλαδο, αμπελοκαλλιέργεια, οινοπαραγωγή), η κτηνοτροφία και η αλιεία. Στον οικισμό λειτουργούν νηπιαγωγείο και Δημοτικό σχολείο.

Στο χωριό βρίσκεται και το Ιππικό κέντρο ‘Μελανούρη’ που οργανώνει εκδρομές σε πολλές κοντινές παραλίες και άλλες περιοχές όπως το Αγιοφάραγγο και η κοιλάδα Μεσσαράς. Υπάρχουν οι ιεροί ναοί του Αγίου Γεωργίου, της Αγίας Παρασκευής, της Αγίας Βαρβάρας, του Αγίου Ιωάννη, του Αγίου Παντελεήμονος στο όρμο Κομμό και του Αγίου Στεφάνου.

Ιστορικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Είναι το παλιότερο χωριό της περιοχής και αναφέρεται από τον ιστορικό Στέργιο Σπανάκη σαν το τόπο εγκατάστασης των στρατιωτών του Νικηφόρου Φωκά, διοικητή του Βυζαντινού στρατού.[2]. Στους στρατιώτες του Νικηφόρου Φωκά οφείλει το χωριό τη σημερινή του ονομασία. Οι στρατιώτες του Νικηφόρου Φωκά κατάγονταν από την Πισιδία στα νότια της Μικράς Ασίας και ήταν γενναίοι μαχητές. Έδωσαν, λοιπόν, το όνομα της χώρας τους, Πισιδία, στο χωριό. Αναφέρεται στον Καστροφύλακα (Κ100) με 89 κατοίκους και το όνομα Pizzidhia το 1583. Ονομαστοί για την ανδρεία τους ήταν και οι κάτοικοι του χωριού, οι οποίοι κατά την παράδοση, εξόντωσαν τους Τριαμάτες στο Σκιλλοχωριό.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κοινότητα Πιτσιδίων

Σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]