Πιρς Μπρόσναν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πιρς Μπρόσναν
Ο Πιρς Μπρόσναν στο Φεστιβάλ Καννών το 2002
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Pierce Brosnan (Αγγλικά)
Γέννηση16 Μαΐου 1953 (1953-05-16) (70 ετών)
Ντρόεντε, Κομητεία Λάουθ, Ιρλανδία
ΚατοικίαΜαλιμπού
ΣπουδέςΣχολή Τέχνης του Σεντ Μάρτιν, Elliott School και Drama Centre London
Ιδιότηταηθοποιός[1], παραγωγός ταινιών, περιβαλλοντολόγος, ηθοποιός ταινιών, ηθοποιός τηλεόρασης[2] και ηθοποιός θεάτρου[3]
ΣύζυγοςΚασσάνδρα Χάρις (1980–1991)[4][5] και Κίλι Σέι Σμιθ (από 2001)[6]
ΤέκναΚρις Μπρόσναν, Σιν Μπρόσναν, Σαρλότ Μπρόσναν[5] και Πάρις Μπρόσναν
Είδος τέχνηςΗθοποιός, Παραγωγός
ΙστοσελίδαΕπίσημος ιστότοπος
Υπογραφή
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Πιρς Μπρένταν Μπρόσναν (Pierce Brendan Brosnan, 16 Μαΐου 1953) είναι Ιρλανδός ηθοποιός.

Είναι ο πέμπτος κατά σειρά ηθοποιός που υποδύθηκε τον Τζέιμς Μποντ, σε τέσσερις ταινίες, από το 1995 μέχρι το 2002. Άλλη μεγάλη στιγμή της καριέρας του ήταν το μιούζικαλ Mamma Mia! Η Ταινία το 2008.

Από το 2004 ο Μπρόσναν έχει παράλληλα με την ιρλανδική και την αμερικανική υπηκοότητα.

Παιδική ηλικία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Μπρόσναν ήταν μοναχογιός και μεγάλωσε στην πόλη Νέβαν της Ιρλανδίας με τον παππού και τη γιαγιά του, καθώς ο πατέρας του είχε φύγει όταν ήταν μωρό και η μητέρα του είχε πάει στο Λονδίνο για να εργαστεί ως νοσοκόμα. Μετά το θάνατο του παππού και της γιαγιάς του έζησε μέχρι τα δέκα του περίπου χρόνια με διάφορους συγγενείς και γνωστούς. Τελικά στα μέσα της δεκαετίας του '60 πήγε να μείνει με την μητέρα του και τον πατριό του, αρχικά σε ένα χωριό της Σκωτίας και αργότερα στο Λονδίνο.

Όσο ζούσε στην Ιρλανδία πήγαινε σε ένα σχολείο που λειτουργούσε υπό τη διεύθυνση της θρησκευτικής κοινότητας των Χριστιανών Αδελφών (Christian Brothers). Για την εκπαίδευση στο συγκεκριμένο σχολείο ο Μπρόσναν σε διάφορες συνεντεύξεις του έχει εκφράσει την απέχθειά του, επικρίνοντας την καταπίεση που ασκούσαν οι Χριστιανοί Αδελφοί, τους οποίους χαρακτήρισε υποκριτές, στους μαθητές. Στο Λονδίνο γράφτηκε στο Elliott School το οποίο εγκατέλειψε στα δεκαέξι του. Θέλοντας να γίνει ζωγράφος γράφτηκε στο Central Saint Martins College of Art and Design, στη συνέχεια για ένα διάστημα εργάστηκε σε ένα τσίρκο και αργότερα σπούδασε τρία χρόνια στο Drama Centre London.

Έναρξη της καριέρας του[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μετά την αποφοίτησή του από το Drama Centre London το 1975, ξεκίνησε να δουλεύει ως βοηθός διευθυντή σκηνής στο Βασιλικό Θέατρο του Γιόρκ (York Theatre Royal), όπου έκανε και το ντεμπούτο του ως ηθοποιός στο έργο Wait Until Dark. Στη συνέχεια επιλέχτηκε από τον Τένεσι Ουίλιαμς για τον ρόλο του McCabe στο έργο The Red Devil Battery Sign και το 1977 από τον Φράνκο Τζεφφιρέλλι για το έργο Filumena του Εντουάρντο Ντε Φίλιππο (Eduardo De Filippo).

Εμφανίστηκε σε μικρούς ρόλους στις ταινίες The Long Good Friday(1980) και Στον καθρέφτη είδα τον δολοφόνο (1980) και στις τηλεοπτικές σειρές The Professionals, Murphy's Stroke και Play for Today.

Εγκατάσταση στην Αμερική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις Η.Π.Α, όπου εγκαταστάθηκε το 1982, έγινε ιδιαίτερα γνωστός με την τηλεοπτική μίνι σειρά Manions of America στην οποία είχε πρωταγωνιστικό ρόλο. Άλλη δημοφιλής τηλεοπτική σειρά στην οποία πρωταγωνίστησε ο Πίρς Μπρόσναν ήταν η αστυνομική σειρά Remington Steele (1982-1987) του NBC. Εμφανίστηκε επίσης στις ταινίες Το Τέταρτο Πρωτόκολλο (The Fourth Protocol)(1987), The Deceivers και Noble House (και οι δύο το 1988), The Lawnmower Man (1992) και Mrs. Doubtfire (1993).

Τζέιμς Μποντ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Πιρς Μπρόσναν υποδύθηκε τον Τζέιμς Μποντ τέσσερις φορές. Πρώτη φορά ήταν το 1995 στην ταινία GoldenEye. Ακολούθησε δύο χρόνια αργότερα η ταινία Το αύριο δεν πεθαίνει ποτέ (Tomorrow Never Dies). Τρίτη φορά ήταν το 1999 στην ταινία Ο κόσμος δεν είναι αρκετός (The World Is Not Enough) ενώ τελευταία ταινία ήταν το Die Another Day το 2002.

Ο Πιρς Μπρόσναν είχε προταθεί πρώτη φορά για το ρόλο του Τζέημς Μποντ το 1987 αλλά καθώς δεσμευόταν ακόμα από το συμβόλαιο του στη σειρά Remington Steele, είχε αρνηθεί την πρόταση. Έτσι το 1987 και το 1989 το Βρετανό πράκτορα υποδύθηκε στις ταινίες The Living Daylights και Licence to Kill αντίστοιχα ο Τίμοθυ Ντάλτον.

Άλλες ταινίες του Μπρόσναν[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1996 ο Πιρς Μπρόσναν συμμετείχε στην ταινία του Τιμ Μπάρτον Mars Attacks!. Την επόμενη χρονιά πρωταγωνίστησε στις ταινίες Ροβινσώνας Κρούσος (Robinson Crusoe) και Η κορυφή του Δάντη (Dante's Peak).

Δύο χρόνια αργότερα, πρωταγωνίστησε, μαζί με την Ρενέ Ρούσσο (Rene Russo) στην ταινία Υπόθεση Τόμας Κράουν (The Thomas Crown Affair), που αποτέλεσε ριμέικ της ομώνυμης ταινίας του 1968, στην οποία είχαν πρωταγωνιστήσει ο Στηβ ΜακΚουήν και η Φέι Ντάναγουεϊ. Παραγωγός της ταινίας το 1999 ήταν η εταιρία Irish DreamTime που είχε ιδρύσει ο Μπρόσναν τρία χρόνια νωρίτερα με το φίλο του Beau St. Clair.

Το 2005 προτάθηκε για τη Χρυσή Σφαίρα για την ερμηνεία του στην ταινία The Matador.

Το 2008 πρωταγωνίστησε μαζί με την Μέριλ Στριπ, τον Κόλιν Φερθ και τον Στέλλαν Σκάρσγκορντ στο μιούζικαλ Mamma Mia!. Την επόμενη χρονιά ακολούθησε το πολιτικό θρίλερ The Ghost Writer.

Άλλες ταινίες στις οποίες πρωταγωνίστησε ή συμμετείχε ο Πίρς Μπρόσναν: Ο Πέρσι Τζάκσον και η κλοπή της αστραπής (Percy Jackson & the Olympians:The Lightning Thief) (2010), Ο άνθρωπος του Νοέμβρη (The November Man) (2014), Πέντε δευτερόλεπτα στο κενό (A long way down) (2014) κ.ά.

Προσωπική ζωή του Μπρόσναν[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Πιρς Μπρόσναν παντρεύτηκε το 1980 την Αυστραλή ηθοποιό Κασσάνδρα Χάρρις, με την οποία απέκτησε ένα γιο. Η Χάρρις είχε και άλλα δύο παιδιά από τον προηγούμενο γάμο της, τα οποία ο Μπρόσναν υιοθέτησε και έδωσε σ' αυτά το επίθετό του. Η Κασσάνδρα Χάρρις πέθανε το 1991 από καρκίνο. Το 2001 ο Πίρς Μπρόσναν παντρεύτηκε την Αμερικανίδα δημοσιογράφο Keely Shaye Smith, με την οποία απέκτησε δύο παιδιά.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. (Αγγλικά) Internet Movie Database. tt6911608. Ανακτήθηκε στις 10  Σεπτεμβρίου 2020.
  2. Ανακτήθηκε στις 21  Μαΐου 2019.
  3. Ανακτήθηκε στις 20  Ιουνίου 2019.
  4. www.imdb.com/name/nm0364520/.
  5. 5,0 5,1 people.com/celebrity/pierce-brosnan-wife-daughter-cancer/.
  6. www.imdb.com/name/nm0005444/.