Πινακίδες κυκλοφορίας οχημάτων της Σουηδίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σουηδική πινακίδα αυτοκινήτου

Οι πινακίδες κυκλοφορίας οχημάτων της Σουηδίας χρησιμοποιούνται για τους περισσότερους τύπους οχημάτων στη Σουηδία. Έχουν πρώτα τρία γράμματα και μετά τρεις αριθμούς. Ο συνδυασμός γραμμάτων και αριθμών είναι απλώς ένας αύξων αριθμός και δεν έχει καμία σχέση με κάποια γεωγραφική τοποθεσία. Το τελευταίο ψηφίο χρησιμοποιείται για να δείξει σε ποιο μήνα το όχημα πρέπει να υποβληθεί σε επιθεώρηση. Οι Σουηδικές πινακίδες έχουν χαρακτήρες μαύρου χρώματος και το φόντο είναι λευκό και στα αριστερά έχουν ένα μπλε πεδίο με την ευρωπαϊκή σημαία και το διεθνές αυτοκινητιστικό σήμα της Σουηδίας (S). Οχήματα όπως τα αστυνομικά αυτοκίνητα, τα πυροσβεστικά οχήματα, τα δημόσια λεωφορεία και τα τρόλεϊ χρησιμοποιούν το ίδιο είδος πινακίδας με τα κανονικά ιδιωτικά αυτοκίνητα και δεν μπορούν να διακριθούν άμεσα από την πινακίδα τους. Τα στρατιωτικά οχήματα διαθέτουν ειδικές πινακίδες.

Στις Σουηδικές πινακίδες χρησιμοποιούνται όλα τα γράμματα της σουηδικής αλφαβήτου εκτός από τα γράμματα I, Q, V, Å, Ä και Ö. Υπάρχουν επίσης και συνδυασμοί γραμμάτων[1] που δεν χρησιμοποιούνται, δεδομένου ότι μπορεί να είναι προσβλητικοί, πολιτικοί ή ακατάλληλοι. Παραδείγματα: APA (μαϊμού), DUM (ηλίθιος), FAN (διάβολος, καταραμένος), FEG (δειλία), FEL (λάθος), FUL (άσχημο), GAY, OND (κακό), SEX, TOA (τουαλέτα), UFO , USA, XXL και πολλά άλλα.

Ειδικές πινακίδες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Προσωπικές πινακίδες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εκτός από τη συνηθισμένη πινακίδα κυκλοφορίας των τριών γραμμάτων και τριών ψηφίων, μπορεί κάποιος να έχει προσωπικές πινακίδες κυκλοφορίας. Η προσωπική πινακίδα κυκλοφορίας μπορεί να έχει (σχεδόν) οποιοδήποτε συνδυασμό κειμένου ή αριθμών έως και επτά χαρακτήρων, εάν δεν χρησιμοποιείται ήδη ή το κείμενο είναι πολύ προσβλητικό ή παράνομο. Κοστίζουν 6.000 σουηδικές κορώνες (περίπου 640 €) και ισχύουν για δέκα χρόνια και μπορούν να μεταφερθούν σε άλλο όχημα.

Διπλωματικές πινακίδες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Διπλωματική πινακίδα, σειρά 2002

Οι διπλωματικές πινακίδες έχουν μαύρους χαρακτήρες σε μπλε φόντο. Αποτελούνται από δύο γράμματα, τρεις αριθμούς και ένα τελευταίο γράμμα. Τα δύο πρώτα γράμματα δείχνουν σε ποια διπλωματική αποστολή ανήκει το όχημα (τα γράμματα Ι και Q δεν χρησιμοποιούνται). Τα γράμματα δεν αντιστοιχούν σε κάποιο αρκτικόλεξο χώρας, π.χ. οι ΗΠΑ δεν έχουν το US ως τα δύο πρώτα γράμματα, αλλά κατατάσσονται από το όνομα του κυρίαρχου κράτους στη γαλλική γλώσσα. Έτσι το ΑΑ υποδηλώνει τη Νότια Αφρική (δηλαδή την Afrique du Sud). Το ΑΒ υποδηλώνει την Αλβανία (δηλαδή την Albanie) και ούτω καθεξής μέχρι το DT. Η Ελλάδα έχει τα γράμματα BN. Τα τρία ψηφία είναι απλά ένας αύξων αριθμός. Το τελευταίο γράμμα δείχνει τι είδους θέση έχει ο διπλωμάτης.

Ταξί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πινακίδα ταξί, σειρά 2002

Οι πινακίδες των ταξί έχουν μαύρους χαρακτήρες σε κίτρινο φόντο. Τα ταξί παίρνουν κίτρινες πινακίδες μετά την έγκρισή τους.

Στρατιωτικά οχήματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στρατιωτική πινακίδα σειράς 1906

Οι στρατιωτικές πινακίδες έχουν κίτρινους χαρακτήρες σε μαύρο φόντο. Οι πινακίδες κυκλοφορίας αποτελούνται από τέσσερα έως έξι ψηφία και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για όλα τα είδη των στρατιωτικών οχημάτων. Η μορφή της σειράς 1906 εξακολουθεί να χρησιμοποιείται. Το μητρώο και η έκδοση των πινακίδων γίνεται από τη Σουηδική Διοίκηση Αμυντικού Υλικού.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]