Πεδιάδα του Γιβραλτάρ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Χάρτης[νεκρός σύνδεσμος] με τους δήμους της φυσικής επαρχίας

Η φυσική επαρχία της Πεδιάδας του Γιβραλτάρ (ισπανικά: Comarca del Campo de Gibraltar) είναι μια φυσική επαρχία της επαρχίας του Κάδιθ στην Ανδαλουσία.

Αποτελεί μία από τις κομάρκας με τον πιο ιδιαίτερο χαρακτήρα, που υπερτονίζεται από την έντονη βιομηχανική της δραστηριότητα, από την ύπαρξη του λιμανιού της Αλχεθίρας, που μετακινεί τον μεγαλύτερο όγκο εμπορευμάτων στην Ισπανία και από την ύπαρξη σημαντικών τουριστικών προορισμών όπως η Ταρίφα.[1]

Πρωτεύουσα της φυσικής επαρχίας είναι η Αλχεθίρας. Μέχρι το 1707 το σύνολο των αστικών πυρήνων της πεδιάδας είχαν ως κέντρο τους την ομώνυμη πόλη, η οποία ωστόσο από την βρετανική κατάκτηση κατά τον Πόλεμο της Ισπανικής Διαδοχής κι έπειτα αποτελεί έδαφος της Μεγάλης Βρετανίας. Ως αποτέλεσμα, δημιουργήθηκαν νέοι αυτόνομοι οικισμοί όπως το Σαν Ρόκε και η Λίνεα δε λα Κονθεπθιόν έξω από τα νέα σύνορα. Η ιδιαίτερη ταυτότητα της φυσικής επαρχίας. Πολλοί κάτοικοί της εργάζονται στο Γιβραλτάρ, και μιλούν την ισπανική διάλεκτο llanito, μια μείξη ανδαλουσιανικών ισπανικών με πλήθος αγγλικών δανείων.[2]

Αξιοθέατα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο[νεκρός σύνδεσμος] αρχαιολογικός χώρος της Baelo Claudia, ένας από τους μεγαλύτερους της Ισπανίας.

Στα όρια του δήμου της Ταρίφα υφίσταται η τέως ρωμαϊκή αποικία Baelo Claudia, δίπλα ακριβώς στην περίφημη για τους αέρηδες της και την εξάσκηση wind surfing παραλία της Μπολόνια. Στα όρια της πόλης της Ταρίφα εντοπίζεται το νοτιότερο ηπειρωτικό έδαφος της Ευρώπης, γνωστό ως punta de Tarifa ενώ γενικότερα η πόλη χαρακτηρίζεται από ένα αρκετά γραφικό ιστορικό κέντρο.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Digital, La Voz. «Una provincia dentro de otra provincia. La Voz Digital». www.lavozdigital.es. Ανακτήθηκε στις 7 Σεπτεμβρίου 2015. 
  2. Levey, David. 2008. Language Change and Variation in Gibraltar. Amsterdam/Philadelphia: John Benjamins Publishing Company.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Campo de Gibraltar στο Wikimedia Commons