Πάπας Στέφανος Ε΄

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σε μερικές πηγές, ο Πάπας Στέφανος Ε΄ ονομάζεται Στέφανος ΣΤ΄ και ο Στέφανος Δ΄, Στέφανος Ε΄. Για περισσότερες λεπτομέρειες δείτε το άρθρο Στέφανος, εκλεγμένος Πάπας.
Πάπας
Στέφανος Ε΄
ΑπόΣεπτέμβριος 885
Έως14 Σεπτεμβρίου 891
ΠροκάτοχοςΑδριανός Γ΄
ΔιάδοχοςΦορμόζος

Ο Πάπας Στέφανος Ε΄ , (885-891), διετέλεσε Πάπας Ρώμης από το Σεπτέμβριο του 885 έως τις 14 Σεπτεμβρίου του 891. Στις διαπραγματεύσεις του με την Κωνσταντινούπολη για το ζήτημά του Πατριάρχη Φωτίου Α΄, καθώς και στις σχέσεις του με τη νεοσύστατη σλαβική εκκλησία, συνέχισε την πολιτική του Νικόλαου Α΄.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο πατέρας του, Αδριανός, που ανήκε στη ρωμαϊκή αριστοκρατία, εμπιστεύτηκε τη μόρφωση του στο συγγενή τους, επίσκοπο Ζαχαρία, βιβλιοθηκάριο της Αγίας Έδρας. Χειροτονήθηκε καρδινάλιος στο Σάντι Κουάτρο Κορονάτι από τον Πάπα Μαρίνο Α΄, και η εμφανής «αγιότητά» του αποτέλεσε αφορμή για να εκλεγεί Πάπας.

Χειροτονήθηκε το Σεπτέμβριο του 885, χωρίς να περιμένει τη επικύρωση της εκλογής του από τον αυτοκράτορα. Ωστόσο όταν ο Κάρολος Γ΄ ανακάλυψε την ομοφωνία για την εκλογή του δε συνέχισε το θέμα.

Ο Στέφανος κλήθηκε να αντιμετωπίσει ένα λιμό που προκλήθηκε από την ξηρασία και τις ακρίδες. Καθώς το παπικό θησαυροφυλάκιο ήταν άδειο αναγκάστηκε να καταφύγει στην πατρική του περιουσία για να ανακουφίσει τους φτωχούς, να ελευθερώσει αιχμαλώτους και να επισκευάσει τους ναούς.

Προκειμένου να επαναφέρει την τάξη, υιοθέτησε τον Γκάι Γ΄ του Σπολέτο «σαν γιο του» και τον έστεψε αυτοκράτορα (891). Αναγνώρισε επίσης τον Λουδοβίκο τον τυφλό σαν βασιλιά της Προβηγκίας. Καθώς ο Αυρηλιανός, αρχιεπίσκοπος της Λυών δεν χειροτονούσε επίσκοπο τον Τεύτμπολντ που είχε εκλεγεί κανονικά επίσκοπος Λανγκρέ, τον χειροτόνησε ο ίδιος.

Έπρεπε επίσης να εναντιωθεί στις αυθαιρεσίες των αρχιεπισκόπων του Μπορντό και της Ραβέννας και να αντισταθεί στις επιθέσεις του Πατριάρχη Φωτίου εναντίον της Αγίας Έδρας. Η επιμονή του ήταν επιτυχής, με αποτέλεσμα ο αυτοκράτορας Λέων ΣΤ' εξόρισε τον Φώτιο. Γράφοντας κατά του Φωτίου, παρακάλεσε τον αυτοκράτορα να στείλει πλοία και στρατό για να μπορέσει να αντιμετωπίσει τις επιθέσεις των Σαρακηνών.

Ο Πάπας Στέφανος, που υποδέχτηκε πολλούς Άγγλους προσκυνητές και απεσταλμένους που έφερναν χρηματικές χορηγίες, τάφηκε στη στοά της Βασιλικής των Αποστόλων.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]