Πάπας Κωνσταντίνος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πάπας
Κωνσταντίνος
Από25 Μαρτίου 708
Έως9 Απριλίου 715
ΠροκάτοχοςΣισίνιος
ΔιάδοχοςΓρηγόριος Β΄

Ο Κωνσταντίνος (664 - 9 Απριλίου 715) διετέλεσε Πάπας από το 708 έως το 715. Καταγόταν από τη Συρία και ενθρονίστηκε στις 25 Μαρτίου 708. Είχε τη θέληση να διεκδικήσει την υπεροχή της Αγίας Έδρας.

Από τον Οκτώβριο 710 έως τον Οκτώβριο 711 παρευρέθηκε στην Κωνσταντινούπολη έπειτα από πρόσκληση του αυτοκράτορα, Ιουστινιανού Β'. Ο τελευταίος επιθυμούσε να επιλύσει τις διαφορές μεταξύ της Ανατολικής και της Δυτικής Εκκλησίας που προέκυψαν μετά την Πενθέκτη Οικουμενική Σύνοδο του 692. Οι διαπραγματεύσεις διεξήχθησαν από τον μελλοντικό Πάπα Γρηγόριο Β΄ και είχαν θετικά αποτελέσματα. Ωστόσο, λίγο μετά την επιστροφή του Κωνσταντίνου στη Ρώμη, ο Ιουστινιανός σκοτώθηκε το Νοέμβριο 711.

Ο νέος αυτοκράτορας, Φιλιππικός Βαρδάνης, σαν οπαδός του Μονοθελητισμού, απέρριψε τις αποφάσεις της Έκτης Οικουμενικής Συνόδου και απαίτησε από τον Κωνσταντίνο να υιοθετήσει την άποψη ότι ο Χριστός είχε μία μόνο θέληση. Ο Κωνσταντίνος αρνήθηκε και το όνομα του αυτοκράτορα αφαιρέθηκε από όλα τα επίσημα έγγραφα. Καθώς ο έξαρχος (αυτοκρατορικός αντιπρόσωπος στην Ιταλία) επιχείρησε να επιβάλει τις απόψεις του αυτοκράτορα, υπήρξαν συγκρούσεις, αλλά ο Κωνσταντίνος κατόρθωσε να ηρεμήσει τα πνεύματα.

Ο Φιλιππικός εκδιώχθηκε τον Ιούνιο 713, και ο διάδοχός του, Αναστάσιος Β', έστειλε με τον έξαρχο Σχολαστικό μία επιστολή προς τον Πάπα στην οποία του ανέφερε ότι στήριζε τις αποφάσεις της Έκτης Οικουμενικής Συνόδου.

Ο Κωνσταντίνος πέθανε στις 9 Απριλίου του 715.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]