Πάπας Κελεστίνος Α΄

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πάπας Άγιος
Κελεστίνος Α΄
Από422
Έως27 Ιουλίου 432
ΠροκάτοχοςΒονιφάτιος Α΄
ΔιάδοχοςΣίξτος Γ΄
Αγιοποίηση
Εορτασμός6 Απριλίου (Καθολική Εκκλησία)
8 Απριλίου (Ορθόδοξη Εκκλησία)
Τιμάται απόΡωμαιοκαθολική Εκκλησία
Ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησία (Όσιος Κελεστίνος)
Σύμβολαπεριστέρι, δράκος, φλόγα (δυτικός συμβολισμός)
άμφια επισκόπου με ωμοφόριο, ευαγγέλιο, δεξί χέρι σε ευλογία (ανατολικός συμβολισμός)

Ο Κελεστίνος ή Καιλεστίνος Α΄ ήταν Πάπας της Ρώμης που ανακηρύχθηκε άγιος. Ήταν επίσκοπος Ρώμης από το 422 μέχρι τις 27 Ιουλίου του 432. Στην τέχνη, ο Πάπας Κελεστίνος παριστάνεται με περιστέρι, δράκοντα και φλόγα. Τον διαδέχτηκε ο Σίξτος Γ΄.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Καταγόταν από την αρχαία Ρώμη. Από τα πρώτα του χρόνια είναι μόνο γνωστό ότι ο πατέρας του ονομαζόταν Πρίσκος. Λέγεται ότι έζησε για κάποιο διάστημα στο Μεδιόλανο (Μιλάνο) της Ιταλίας, μαζί με τον Άγιο Αμβρόσιο. Η πρώτη γραπτή αναφορά για τον Κελεστίνο είναι σε έγγραφο του Πάπα Ιννοκέντιου Α΄, του έτους 416, στο οποίο αναφέρεται ως Κελεστίνος ο διάκονος.

Σε αυτόν αποδίδονται διάφορα μέρη της λειτουργίας, χωρίς όμως βεβαιότητα για το θέμα τους. Ο Κελεστίνος έστειλε αντιπροσώπους στη Οικουμενική Σύνοδο στην Έφεσο, το 431, που καταδίκασε το νεστοριανισμό. Έγραψε μάλιστα 4 επιστολές (προς τους επισκόπους της Αφρικής, της Ιλλυρίας, της Θεσσαλονίκης και της Ναρμπόν), όλες με ημερομηνία 15 Μαρτίου του 431.

Ο άγιος Κελεστίνος καταδίκασε ενεργά τον πελαγιανισμό και είχε ζήλο για την Ορθοδοξία. Έστειλε στην Ιρλανδία το 431 τον Παλλάδιο ως επίσκοπο. Το έργο του τελευταίου συνεχίστηκε από τον επίσκοπο Πατρίκιο. Ο Πάπας εξοργίστηκε με τους Νοβατιανούς στη Ρώμη και φυλάκισε τον επίσκοπό τους. Μετά το θάνατό του, που συνέβη στις 6 Απριλίου του 432, ανακηρύχθηκε άγιος. Θάφτηκε στο κοιμητήριο της Αγίας Πρίσιλας, στη Via Salaria. Αργότερα τα λείψανά του μεταφέρθηκαν και σήμερα βρίσκονται στη Βασιλική της Σάντα Πρασέντε. Η Καθολική Εκκλησία τιμά την μνήμη του στις 6 Απριλίου (ημέρα θανάτου του).

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]