Πάπας Ιωάννης Α΄

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πάπας
Ιωάννης Α΄
Από13 Αυγούστου 523
Έως18 Μαΐου 526
ΠροκάτοχοςΠάπας Ορμίσδας
ΔιάδοχοςΠάπας Φήλιξ Δ΄
Προσωπικά στοιχεία
Γέννηση470
Τοσκάνη
Θάνατος18 Μαΐου 526
Ραβέννα

Ο Πάπας Ιωάννης Α΄ (Papa Giovanni I, 470 - 18 Μαΐου 526) ήταν Πάπας από τις 13 Αυγούστου του 523 έως τον θάνατό του το 526[1]. Διαδέχθηκε τον Πάπα Ορμίσδα. Υπήρξε Πάπας μέχρι τον θάνατό του, το 526. Τον διαδέχθηκε στο αξίωμα του επισκόπου Ρώμης ο Φήλιξ Δ΄. Στα καλλιτεχνικά έργα παριστάνεται να βλέπει μέσα από τα κάγκελα του κελιού του σε φυλακή ή φυλακισμένος μαζί με έναν διάκονο ή υποδιάκονο.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ιωάννης καταγόταν από την Τοσκάνη στη Σιένα ή από το Καστέλο ντι Σερένα, κοντά στο Κιουσντίνο (Chiusdino). Ο πατέρας του ονομαζόταν Κωνστάντιος. Εξελέγη Πάπας όταν ήταν σε πολύ μεγάλη ηλικία.

Παρά τις αντιθέσεις του, εστάλη από τον Βασιλιά των Οστρογότθων Θεοδώριχο τον Μεγάλο στην Κωνσταντινούπολη με σκοπό να εξασφαλίσει την άρση του διατάγματος που εξέδωσε το 523 εναντίον των οπαδών του αρειανισμού ο Αυτοκράτορας Ιουστίνος Α'. Ο οπαδός του αρειανισμού Θεοδώριχος απείλησε ότι αν αποτύγχανε ο Ιωάννης να εκπληρώσει την αποστολή του, τότε θα υπήρχαν αντίποινα εναντίον των ορθοδόξων Καθολικών της Δύσης.

Όταν ο Πάπας Ιωάννης επέστρεψε στη Ραβέννα, έδρα του Θεοδώριχου, ο τελευταίος διέταξε τη σύλληψη του Ιωάννη ως υπόπτου για συνωμοσία με τον Αυτοκράτορα Ιουστίνο. Ο Πάπας φυλακίστηκε στη Ραβέννα, όπου και πέθανε στις 18 ή στις 19 Μαΐου εξαιτίας των στερήσεων και της κακομεταχείρισης.

Η σορός του μεταφέρθηκε στη Ρώμη και τάφηκε στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου. Η μνήμη του τιμάται στις 27 Μαΐου στην Τοσκάνη και στη Ραβέννα.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Pope St. John I Catholic Encyclopedia (1913)

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]