Πάλμα Βέκκιο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πάλμα Βέκκιο
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Jacopo Palma il Vecchio (Ιταλικά)
ΨευδώνυμοPalma il Vecchio
Γέννηση1480
Σερίνα, Λομβαρδία[1][2]
ΘάνατοςΙούλιος 1528 (48 ετών)
Βενετία, Ιταλία
Χώρα πολιτογράφησηςΒενετική Δημοκρατία
ΙδιότηταΖωγράφος
ΤέκναΒιολάντε Νεγκρέτι
ΚίνημαΒενετική Σχολή
Είδος τέχνηςπροσωπογραφία
Καλλιτεχνικά ρεύματαΒενετική Σχολή
Σημαντικά έργαDe heilige familie, The Adoration of the Sheperds with a Donor και Resting Venus
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Πάλμα Βέκκιο (Palma il Vecchio, 1480 - Ιούλιος 1528), γνωστός και ως Τζάκοπο Πάλμα (Jacopo Palma), ψευδώνυμο του Τζάκοπο Νεγκρέττι (Jacopo Negretti), ήταν Ιταλός ζωγράφος της Βενετικής Σχολής, γεννημένος στη Σερίνα, κοντά στο Μπέργκαμο. Αποκαλούνταν Πάλμα Βέκκιο (δηλαδή Πάλμα ο Πρεσβύτερος) για να διακρίνεται από τον ανιψιό του, Ιάκωβο Πάλμα τον νεότερο[3].

Γεννήθηκε στη Σερίνα, κοντά στο Μπέργκαμο και το πραγματικό του όνομα ήταν Τζάκοπο Νεγκρέττι που φέρεται να το άλλαξε σε Πάλμα το 1513. Διακρίθηκε κυρίως στην ζωγραφική απόδοση γυναικείων μορφών. Τα χρώματα στα έργα του χαρακτηρίζονται πλούσια και ζεστά. Κυριότερα έργα του είναι η «Ιερή συνομιλία» (Sacra conversazione), θέμα προσφιλές στους ζωγράφους της Αναγέννησης και του Μπαρόκ, όπου απεικονίζεται η Παναγία έχοντας στην αγκαλιά της τον μικρό Ιησού στο μέσον ενός ομίλου αγίων. Επίσης το εικονοστάσιο της Αγίας Βαρβάρας στην εκκλησία της Σάντα Μαρία Φορμόζα στη Βενετία, η «Παναγία με τους Αγίους» που εκτίθεται στην Παλαιά Πινακοθήκη του Μονάχου, η «Άρτεμις και Καλλιστώ» στη Βιέννη, και οι «Τρεις αδελφές», καλούμενες και «Τρεις Χάριτες» στην Πινακοθήκη της Δρέσδης, που είναι και το περισσότερο γνωστό έργο του.



Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «OPAC SBN» (Ιταλικά) RAVV025568. Ανακτήθηκε στις 23  Ιανουαρίου 2023.
  2. «Dizionario Biografico degli Italiani». (Ιταλικά) Dizionario Biografico degli Italiani. 2013. negretti-jacopo-detto-palma-il-vecchio. Ανακτήθηκε στις 23  Ιανουαρίου 2023.
  3. Palma Vecchio Catholic Encyclopedia (1913)

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]