ΠΦΚ Τσέρνο Μόρε Βάρνα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
ΠΦΚ Τσέρνο Μόρε Βάρνα
Επίσημη ονομασίαПрофесионален футболен клубЧерно море Варна
Ίδρυση3  Μαρτίου 1913
ΈδραΒάρνα, Βουλγαρία
ΣτάδιοTicha Stadium, Βάρνα
Χρώματαλευκό και αζούρ
ΙδιοκτήτηςChimimport
ΠροπονητήςIlian Iliev
ΠρωτάθλημαΠρωτάθλημα Βουλγαρίας
ΙστότοποςΕπίσημος ιστότοπος
Πρώτη εμφάνιση
Τρίτη εμφάνιση
Μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Σελίδα στο Facebook
Commons page Πολυμέσα σχετικά με την ομάδα

Η "Τσέρνο Μορέ" είναι ένας επαγγελματικός ποδοσφαιρικός σύλλογος από τη Βάρνα της Βουλγαρίας, ο οποίος συναγωνίζεται στο υψηλότερο επίπεδο του ποδοσφαίρου της Βουλγαρίας,Πρώτη λίγκα. Ιδρύθηκε στις 3 Μαρτίου 1913[1] ως Ένωση Νεολαίας Τουρισμού "Τίτσα". Η "Τσέρνο μορέ" έχει κερδίσει το πρωτάθλημα Α’ Εθνικής τέσσερις φορές[2] και μία φορά το Κύπελλο και το Super Cup της Βουλγαρίας.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πρώτα χρόνια (1909-1944)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1909, στην ελληνική γειτονιά της Βάρνας, οι μαθητές που σπούδασαν στο Robert College στην Κωνσταντινούπολη και το 1ο Ανδρικό Γυμνάσιο στη Βάρνα ιδρύουν τον ποδοσφαιρικό σύλλογο "Σπορτίστ", ο οποίος στις 24 Μαΐου 1914 έγινε η ποδοσφαιρική ομάδα της Ένωση Νεολαίας Τουρισμού "Τίτσα" (ιδρύθηκε στις 3 Μαρτίου 1913)[3]. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πολλοί οπαδοί του "Τσέρνο μορέ" πιστεύουν ότι η επίσημα υιοθετημένη ημερομηνία δημιουργίας δεν είναι ιστορικά σωστή. Ο "Τίτσα" είναι ένας από τους κορυφαίους συλλόγους στην πρώιμη περίοδο του βουλγαρικού ποδοσφαίρου. Ο σύλλογος είναι γνωστός ως ο εκδότης του πρώτου αθλητικού περιοδικού και του πρώτου ποδοσφαιρικού βιβλίου "Ποδόσφαιρο, κανόνες και οδηγίες", που γράφτηκε από τον ιδρυτή του αθλητικού συλλόγου "Σπορτίστ", Στέφαν Τόντσεβ (1896-1916) και εκδίδεται τρία χρόνια μετά το θάνατό του[4]. Στις 3 Απριλίου 1916, ένας από τους θυγατρικούς συλλόγους του "Τίτσα", Αθλητικός σύλλογος "Γκρανίτ" διαχωρίστηκε ως ανεξάρτητος σύλλογος με το όνομα Αθλητικός σύλλογος "Βλαντισλάβ". Ο λόγος είναι η δυσαρέσκεια με τη διανομή των οικονομικών από το μητρικό σύλλογο. Ο Αθλητικός σύλλογος "Βλαντισλάβ" έγινε ένας από τους πιο επιτυχημένους συλλόγους της προπολεμικής ιστορίας της Βουλγαρίας, κερδίζοντας το πρωτάθλημα της Βουλγαρίας το έτος 1925 και έγινε η πρώτη ομάδα που κέρδισε το Κύπελλο του Τσάρου τρεις φορές. Το έτος 1945 ο Αθλητικός σύλλογος "Βλαντισλάβ" συγχωνεύθηκε με τον "Τίτσα" με το όνομα "Τίτσα-Βλαντισλάβ"[5]. Ο σύλλογος "Τίτσα" κερδίζει το εθνικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου μία φορά το έτος 1938.

Η εποχή του κομμουνισμού (1944-1989)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η κομμουνιστική κυβέρνηση, που δημιουργήθηκε μετά τον Β 'Παγκόσμιο Πόλεμο, διενεργεί συγχώνευση αθλητικών συλλόγων με το πρόσχημα της εξάλειψης της φασιστικής προπαγάνδας[6]. Όλοι οι σύλλογοι στη Βουλγαρία είναι υποχρεωμένοι να δημιουργούν σωματεία για να μπορούν να εγγραφθούν. Έτσι, στις 18 Φεβρουαρίου 1945, οι σύλλογοι "Τίτσα" και "Βλαντισλάβ" ενώνονται, διατηρώντας τα ονόματά τους και την ιστορία τους. Στις 10 Οκτωβρίου 1948 ο σύλλογος περνάει υπό τη διοίκηση του στρατού και αλλάζει το όνομά του αρκετές φορές, ενώ στις 11 Ιανουαρίου 1959 υιοθέτησε το όνομα "Τσέρνο μορέ", το οποίο διατηρείται και σήμερα. Αν και συμμετείχε τακτικά στην Α’ Κατηγορία, ο σύλλογος δεν έχει επιτύχει μεγάλη επιτυχία στο εθνικό πρωτάθλημα. Η τρίτη θέση το έτος 1953 και δύο χαμένα φινάλ για το Κύπελλο Σοβιετικού Στρατού το έτος 1985 και το έτος 1988 είναι τα μεγαλύτερα επιτεύγματα. Σε διεθνείς αγώνες, ο σύλλογος "Τσέρνο μορέ" πέτυχε μια σπουδαία νίκη επί του Ajax 3-1 στις 8 Ιουνίου 1966 στη Βάρνα[7], σε έναν αγώνα στον οποίο ο νεαρός Γιόχαν Κρόιφ σημείωσε το τιμητικό γκολ για την ομάδα του. Το καλοκαίρι του έτους 1966, η ομάδα πήγε σε μια περιοδεία στην Αγγλία, καταγράφοντας μία σπουδαία νίκη με 1-0 επί του πρωταθλητή Nottingham Forest, 1-1 ισοπαλία κατά Coventry και 1-2 απώλεια στον τελικό του FA Cup Sheffield Wensday. Την περίοδο 1981-82, ο σύλλογος "Τσέρνο μορέ" τερμάτισε στην 4η θέση και κέρδισε το δικαίωμα να συμμετάσχει στο τουρνουά της Ιντερτότο, όπου συμμετείχαν 4 ομάδες: Standard Liège (2-0, 1-3), Bayer Leverkusen (1-1, 0-3) και "Χβιντοβρε" (2-0, 1-1). Η "Τσέρνο μορέ" πήρε την τρίτη θέση.

Η δεκαετία του '90[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο σύλλογος βρίσκεται σε σοβαρή οικονομική κρίση και περνάει τα 9 χρόνια της δεκαετίας στην Β’ Εθνική. Το έτος 1998, η "Τσέρνο μορέ" πλησίαζε στην τρίτη κατηγορία του βουλγαρικού πρωταθλήματος, αλλά με την παρέμβαση του τότε προέδρου Κράσεν Κράλεβ, ο σύλλογος έγινε μετοχική εταιρεία και η κρίση ξεπεράστηκε. Το έτος 2000, η "Τσέρνο μορέ" επέστρεψε στην πρώτη κατηγορία, όπου συμμετείχε συνεχώς μέχρι και σήμερα.

Νέα χιλιετία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το έτος 2000, η "Τσέρνο μορέ" επέστρεψε ξανά στην "Α" Εθνική κατηγορία, καθιερώνοντας τον εαυτό της ως μόνιμο παράγοντα για τις προσεχείς δεκαετίες. Το έτος 2002, ο Κράλεβ έπεισε τον επιχειρηματία Ηλία Παβλόφ να αναλάβει την διαχείριση του συλλόγου. Ο Παβλόφ φτάνει με μεγάλη φιλοδοξία και αρχίζει να κάνει μια ισχυρή ομάδα. Το αναδυόμενο λαμπρό μέλλον ανακόπηκε απροσδόκητα από τη δολοφονία του Παβλόφ στις 7 Μαρτίου 2003. Ο σύλλογος μένει χωρίς χρήματα και πτώχευσε, και αναλήφθηκε από την ομάδα επιχειρήσεων Chimimport το έτος 2004. Το 2008, η "Τσέρνο μορέ" κατόρθωσε να λάβει την πρώτη της συμμετοχή στο Κύπελλο UEFA. Μετά την νίκη κατά της "Σάντα Τζούλια" από την Ανδόρα (4-0, 5-0) και του "Μακάμπι" Νετανία, από το Ισραήλ (1-1, 2-0), οι "ναυτικοί" αντιμετωπίζουν τη Στουτγάρδη. Το πρώτο παιχνίδι που διεξήχθη στη Σόφια, λόγω έλλειψης αδειοδοτημένου σταδίου στη Βάρνα, τελειώνει 1-2 για τους φιλοξενούμενους από τη Γερμανία, και στον επαναληπτικός αγόνα της Στουτγάρδης οι παίκτες της Βάρνας προηγούνται 2-0 έως 5 λεπτά πριν το τέλος, κ’ επιτρέπουν την ανατροπή σε 2-2. Το έτος 2009, η "Τσέρνο μορέ" τερμάτισε τρίτη και πάλι με την ιδιότητα του πρωταθλητή του Κυπέλλου UEFA. Μετά τη νίκη κατά του "Ισκρα Σταλ" Μολδαβίας (1-0, 3-0). Η "Τσέρνο μορέ" χάνει ενάντια στην PSV Eindhoven (0-1, 0-1), Το έτος 2015, οι "ναυτικοί" κέρδισαν το Κύπελλο της Βουλγαρίας, αφού νίκησαν την "Λεβσκι" Σόφια στον τελικό με 2-1[8], με ένα γκολ που σημειώθηκε στα τελευταία λεπτά του επιπλέον χρόνου. Στη συνέχεια ο "Τσέρνο μορέ" κέρδισε το Super Cup της χώρας, κερδίζοντας τον Ludogoretz мe 1:0 !

Τίτλοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]