Ουάζ (ποταμός)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ουάζ
ΠηγέςΣιμαί
ΕκβολέςΣηκουάνας
48°59′12″N 2°4′17″E / 48.98667°N 2.07139°E / 48.98667; 2.07139 (Seine-Oise)Συντεταγμένες: 48°59′12″N 2°4′17″E / 48.98667°N 2.07139°E / 48.98667; 2.07139 (Seine-Oise)
Χώρες ΛεκάνηςΓαλλία
ΧώραΓαλλία και Βέλγιο
Μήκος341,1 χλμ
Μέση εκροή110 κυβικά μέτρα το δευτερόλεπτο
Λεκάνη απορροής17.000 τετρ. χιλιόμετρα
ΠαραπόταμοιEsches, Noirieu, Ailette, Aronde, Automne, Nonette, Brêche, Serre, Thon, Thève, Gland, Thérain, Matz, Viosne, Divette, Ru de Jouy, Ru du Vieux Moutiers, Ru du bois, Ru du Vivray, Rhony, Sausseron, Verse, Le Lerzy, Αιν, ru de Liesse και Ruisseau de Malapaire
Χάρτης

Ο ποταμός Ουάζ (γαλλικά: Oise) είναι ποταμός της βόρειας Γαλλίας και του Βελγίου, κύριος παραπόταμος του Σηκουάνα. Έχει μήκος περίπου 341 χιλιόμετρα.[1]

Έδωσε το όνομά του σε δύο νομούς που διαρρέει, τους νομούς Ουάζ και Βαλ-ντ'Ουάζ.

Γεωγραφική θέση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο ποταμός Ουάζ
Φράγμα στο Λ'Ιλ-Αντάμ
Ο ποταμός Ουάζ και οι παραπόταμοί του

Ο ποταμός Ουάζ, στη ρωμαϊκή εποχή Isara,[2] είναι ένας ποταμός στη βόρεια Γαλλία και το Βέλγιο. Έχει τις πηγές του στη βελγική επαρχία του Αινώ, νότια του Σιμαί, σε υψόμετρο 309 μέτρων. Περνάει τα σύνορα με τη Γαλλία μετά από περίπου 20 χιλιόμετρα ροής στο Βέλγιο και κατευθύνεται προς το λεκανοπέδιο του Παρισιού.

Έχει συνολικό μήκος άνω των 341 χιλιομέτρων και είναι σχεδόν εξολοκλήρου πλωτός και οριοθετημένος από κανάλια άνω των 104 χιλιομέτρων και φράγματα.

Ο κύριος παραπόταμός του είναι ο ποταμός Αιν.

Ο ποταμός Ουάζ εκβάλλει στον Σηκουάνα, [1]στη δεξιά όχθη του, σε υψόμετρο 20 μέτρων, μετά από το κέντρο του Κονφλάν-Σαιντ-Ονορίν, ένα βορειοδυτικό προάστιο του Παρισιού, στο νομό Ιβλίν. Ο ποταμός έδωσε το όνομά του στους νομούς Ουάζ και Βαλ-ντ'Ουάζ.

Νομοί και κύριες κοινότητες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στη Γαλλία, ο ποταμός Ουάζ ρέει μέσω των ακόλουθων νομών και πόλεων:

Πλοήγηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το κανάλι Σηκουάνας-Β. Ευρώπη

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων αιώνων, ο ποταμός Ουάζ διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην εσωτερική ναυσιπλοΐα που συνδέει τον Σηκουάνακαι επομένως το Παρίσι με τις παράκτιες περιοχές της βόρειας Γαλλίας, του Βελγίου και της Ολλανδίας.

Με την προβλεπόμενη κατασκευή του καναλιού Σηκουάνας-Βόρεια Ευρώπη, ενός μεγάλου έργου που βρίσκεται σε εξέλιξη, ο ποταμός θα συνδεθεί από τα βόρεια της Κομπιένης με το κανάλι Δουνκέρκη-Εσκώ, ανατολικά του Αρλέ. Το κανάλι Σηκουάνας-Βόρεια Ευρώπη θα αντικαταστήσει το παλιό κανάλι του Σαιν-Κεντέν και το σημερινό κανάλι του Βορρά, του οποίου η χωρητικότητα είναι πολύ χαμηλότερη από την κανονική.

Όταν ολοκληρωθεί η νέα σύνδεση Σηκουάνας-Βορράς, θα γίνει δυνατή η ναυσιπλοΐα στα μεγάλα πλοία για να μεταφέρουν εμπορεύματα μέσω του Σηκουάνα από το Παρίσι και τη γύρω περιοχή, στα λιμάνια της Δουνκέρκης, της Αμβέρσας και του Ρότερνταμ.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 . «Sandre, « Fiche cours d'eau - l'Oise (H---0100) »». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 14 Απριλίου 2021. 
  2. Albert Dauzat, Dictionnaire étymologique des noms de rivières et de montagnes en France , Paris, Klincksieck, 1982, 234 p., p. 56.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]