Οργισμένο αίμα (ταινία, 1986)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Οργισμένο αίμα
Youngblood
Εξώφυλλο DVD
ΣκηνοθεσίαΠίτερ Μαρκλ
ΠαραγωγήΠίτερ Μαρκλ
Πίτερ Μπαρτ
Πάτρικ Γουέλς
ΣενάριοΠίτερ Μαρκλ
Τζον Γουίτμαν
ΠρωταγωνιστέςΡομπ Λόου
Σίνθια Γκιμπ
Εντ Λώτερ
Πάτρικ Σουέιζι
ΜουσικήΟυίλιαμ Όρμπιτ
ΦωτογραφίαΜαρκ Ίργουιν
ΜοντάζΤζακ Χόφστρα
Στέφεν Ε. Ρίβκιν
Εταιρεία παραγωγήςThe Guber-Peters Company
United Artists
ΔιανομήMGM/UA Entertainment Company
Κυκλοφορία31 Ιανουαρίου 1986
Διάρκεια110 λεπτά
ΠροέλευσηΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
ΓλώσσαΑγγλικά
Προϋπολογισμός$8 εκατομμύρια
Ακαθάριστα έσοδα$15,448,384

Το Οργισμένο αίμα (γνωστό κι ως Νέο Αίμα - αγγλικά: Youngblood) είναι μια Αμερικανική δραματική, αθλητική ταινία του 1986 σε σκηνοθεσία, συμπαραγωγή και συν-συγγραφή του Πίτερ Μαρκλ με πρωταγωνιστές τους Ρομπ Λόου, Πάτρικ Σουέιζι και Σίνθια Γκιμπ. Αποτελεί επίσης τη δεύτερη κινηματογραφική εμφάνιση του Κιάνου Ριβς.

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ένας 17χρονος αγρότης από την αγροτική Νέα Υόρκη, ο Ντιν Γιάνγκμπλαντ, έχει όνειρα να παίξει στο NHL. Ο Ντιν μιλάει για το όνειρό του στον πατέρα του, Μπλέιν, αλλά λαμβάνει αρνητική απάντηση μέχρι που ο αδελφός του ο Κέλι πείθει τον πατέρα τους να τον αφήσει να δοκιμάσει μιας και έχει την ευκαιρία να ταξιδέψει στον Καναδά για τα δοκιμαστικά στους Hamilton Mustangs. Κατά τη διάρκεια των δοκιμαστικών, ο Γιάνγκμπλαντ επιδεικνύει τις ικανότητές του στο χόκεϊ καθώς επίσης και την έλλειψη φυσικής σκληρότητας, η οποία είναι πολύ σημαντική για το Καναδικό χόκεϊ νέων. Αυτή η αντιληπτή αδυναμία μεγεθύνεται από έναν κτηνώδη παίκτη, τον Καρλ Ράκι, ο οποίος επίσης κάνει δοκιμαστικά για την ομάδα και τον εμπλέκει σε καυγά. Ο Γιάνγκμπλαντ μαθαίνει γρήγορα ότι η επιδεικτικότητα και η απλή αθλητική ικανότητα δε θα είναι αρκετά για να πετύχει. Παρά το γεγονός ότι ο Ράκι τον κερδίζει στον καυγά, ο προπονητής των Mustangs, Μουράι Τσάντγουικ, ένας πρώην All-Star παίκτης του NHL με τους New York Rangers, επιλέγει να διαλέξει τον Γιάνγκμπλαντ για την κενή θέση της ομάδας. Ο Γιάνγκμπλαντ καλωσορίζεται στην ομάδα από τους υπόλοιπους παίκτες μέσω ενός τελετουργικού όπου τα μέλη των Mustangs τον ακινητοποιούν και ο αρχηγός της ομάδας, Ντέρεκ Σάτον, του ξυρίζει τα γεννητικά του όργανα. Ο Γιάνγκμπλαντ συναντά την κόρη του προπονητή, Τζέσι, μετά από αυτό το περιστατικό και παρά την αμηχανία του, υπάρχει μια αμοιβαία και γρήγορη έλξη του ενός για τον άλλο.

Μετά τον βάναυσο τραυματισμό του μέντορα και φίλου του στην ομάδα, Ντέρεκ Σάτον, από τον Ράκι (ο οποίος παίζει για την αντίπαλη ομάδα πια), ο Γιάνγκμπλαντ επιστρέφει σπίτι του στη φάρμα. Μετά από τα εμψυχωτικά λόγια του Κέλι για το να μην τα παρατάς ποτέ, ο Γιάνγκμπλαντ εμπνέεται να μάθει πώς να επιβιώνει στον πάγο. Ο πατέρας του, ο οποίος αρχικά δεν ενέκρινε να παίζει ο γιος του στο NHL, ειδικά μετά τον τραυματισμό του Κέλι και το τέλος μιας υποσχόμενης καριέρας, διδάσκει επίσης τον Ντιν μερικά κόλπα δηλώνοντάς του «Είναι εντάξει να κτυπάς ένα σάκο του μποξ στον αχυρώνα, αλλά θα πρέπει να μάθεις να επιβιώνεις στον πάγο». Ο Γιάνγκμπλαντ επιστρέφει στην ομάδα έτοιμος να αντιμετωπίσει τον Ράκι στο τελευταίο παιχνίδι του πρωταθλήματος.

Το παιχνίδι τελειώνει με ένα δραματικό, νικηφόρο γκολ από τον Γιάνγκμπλαντ στα τελευταία τρία δευτερόλεπτα. Ο Γιάνγκμπλαντ απαιτεί από τον προπονητή να τον αφήσει στο παιχνίδι μέχρι και τελευταίο δευτερόλεπτο έτσι ώστε να αντιμετωπίσει τον Ράκι. Ο Γιάνγκμπλαντ αναδεικνύεται νικητής έχοντας καταφέρει πολλά κτυπήματα στο πρόσωπο αλλά και στο σώμα του Ράκι και οι συμπαίκτες του τον ανασηκώνουν και τον κουβαλούν στους ώμους τους.

Ηθοποιοί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αρκετοί από τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας στην ταινία ήταν όντως παίκτες νέων ή του NCAA, συμπεριλαμβανομένων και των Στηβ Τόμας, Πίτερ Ζιζέλ (και οι δύο με μεγάλες καριέρες στο χόκεϊ), Ντον Μπιγκς και Τζέιμς Ρίτσμοντ.[1]

Παραγωγή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα γυρίσματα της ταινίας Οργισμένο αίμα έγιναν στο ανατολικό Τορόντο το καλοκαίρι του 1984. Το στάδιο Ted Reeve Arena χρησιμοποιήθηκε ως σκηνικό για τον εσωτερικό χώρο της έδρας των Hamilton Mustangs ενώ το στάδιο Scarborough Gardens Arena χρησιμοποιήθηκε για τον εξωτερικό χώρο της έδρας. Ένα τρίτο στάδιο χρησιμοποιήθηκε επίσης για το γύρισμα.[1][2]

Αρκετοί από τους ηθοποιούς και τα μέλη της ομάδας είχαν πραγματική εμπειρία και ικανότητες χόκεϊ, αν και ο πρωταγωνιστής Ρομπ Λόου έπρεπε να μάθει να κάνει πατινάζ όπως και ο Πάτρικ Σουέιζι και σε αρκετές από τις σκηνές τους στον πάγο χρησιμοποιήθηκαν σωσίες. Ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος Πίτερ Μαρκλ ήταν πρώην επαγγελματίας στους ανήλικους και διεθνής παίκτης για τις ΗΠΑ. Ο φωτογράφος Μαρκ Ίργουιν, ένας Καναδός, φόρεσε πέδιλα και κράνος και επινόησε μια ειδική εξέδρα για γυρίσματα σκηνών χόκεϊ στον πάγο. Ο σύμβουλος χόκεϊ της ταινίας Έρικ Νεστερένκο ήταν 20 χρόνια βετεράνος του NHL και εμφανίστηκε επίσης ως ο πατέρας του πρωταγωνιστή στην ταινία. Ο Κιάνου Ριβς έπαιζε τερματοφύλακας στο Λύκειο. Ο Τζορτζ Φιν, που υποδύθηκε τον Καρλ Ράκι, ήταν πρώην παίκτης νέων στο Ontario Hockey League.[1]

Ο Λόου αργότερα είπε ότι «μισούσε» να μαθαίνει πώς να κάνει πατινάζ. «Δεν μου αρέσει κανένα σπορ όπου είσαι ήδη εξαντλημένος όταν τελειώνεις να βάζεις τη στολή σου. Αλλά έχοντας πει αυτό, όταν έβαζα τη στολή και ανέβαινα στον πάγο, το αγαπούσα. Αγαπούσα να κτυπάω ανθρώπους, να με κτυπάνε, να πατινάρω. Αγαπώ την άσκηση και τον ανταγωνισμό, έτσι όλο αυτό ήταν εξαιρετικό. Αλλά είναι πολλή δουλειά να πρέπει να φοράς όλα αυτά! Δώσε μου μια σανίδα του σερφ και άσε με απλά να κωπηλατώ στον ωκεανό».[3]

Υποδοχή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ταινία είχε μέτρια αποδοχή με τους κριτικούς να βρίσκουν την πλοκή συνηθισμένη.[4][5][6] Ωστόσο, η ταινία έγινε δημοφιλής στις ενοικιάσεις VHS καθώς και στη μετάδοση στην καλωδιακή τηλεόραση.[1]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 1,5 1,6 Barry, Sal (7 Αυγούστου 2016). «The Making of 'Youngblood: An Oral History». The Hockey News. http://www.thehockeynews.com/news/article/the-making-of-youngblood-an-oral-history. Ανακτήθηκε στις 16 Ιανουαρίου 2018. 
  2. Fleischer, David (19 Ιανουαρίου 2017). «Where the Rob Lowe Cult Classic Youngblood Was Filmed in Toronto». Torontoist. St. Joseph Media. Ανακτήθηκε στις 16 Ιανουαρίου 2018. 
  3. Harris, Will (8 Φεβρουαρίου 2017). «Of all his films, Rob Lowe wants you to go back and watch Bad Influence». The AV Club. Ανακτήθηκε στις 16 Ιανουαρίου 2018. 
  4. Goldstein, Patrick (31 Ιανουαρίου 1986). «Movie Reviews : A Violent 'Youngblood': . . . The Puck Stops Here - Los Angeles Times». Articles.latimes.com. http://articles.latimes.com/1986-01-31/entertainment/ca-2888_1_dean-youngblood. Ανακτήθηκε στις 16 Ιανουαρίου 2018. 
  5. Maslin, Janet (31 Ιανουαρίου 1986). «Movie Review - Youngblood - THE SCREEN: ROB LOWE STARS AS 'YOUNGBLOOD' - NYTimes.com». Movies.nytimes.com. http://movies.nytimes.com/movie/review?res=9A0DE0DA133DF932A05752C0A960948260. Ανακτήθηκε στις 16 Ιανουαρίου 2018. 
  6. «Youngblood :: rogerebert.com :: Reviews». Rogerebert.suntimes.com. 31 Ιανουαρίου 1986. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2008-03-30. https://web.archive.org/web/20080330040230/http://rogerebert.suntimes.com/apps/pbcs.dll/article?AID=%2F19860131%2FREVIEWS%2F601310304%2F1023. Ανακτήθηκε στις 16 Ιανουαρίου 2018. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]